1. yle.fi
  2. Uutiset

Nämä asiat kiinnostavat ulkoministeritapaamisessa Rovaniemellä: Pompeon ja Lavrovin keskustelu sekä Yhdysvaltojen kanta ilmastonmuutokseen

Arktisen neuvoston ulkoministerien julkilausumaa hiotaan vielä. Nyt odotetaan, miten siinä käsitellään ilmastonmuutosta.

Arktinen neuvosto
Sergei Lavrov ja Mike Pompeo kättelevät
Sergei Lavrov ja Mike Pompeo tapasivat Helsingissä viime kesänä.Tass / AOP

Yksi viime aikojen merkittävimmistä ulkoministerikohtaamisista alkaa maanantaina Rovaniemellä. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kohtaavat toisensa Arktisen neuvoston kokouksessa Lappi-Areenalla.

Kummatkin suurvaltojen ministerit ovat paikalla ainakin tiistain ulkoministerikokoukseen asti, johon osallistuvat myös kuuden muun arktisen maan ulkoministerit. Suomea edustaa ulkoministeri Timo Soini.

Kun ulkoministerit ovat paikalla, he antavat viimeisen silauksen julkilausumalle.

ulkoministeriön arktisen tiimin tiedottaja Martti Ruokolainen

Pompeon ja Lavrovin ohjelmaan kuuluu kahdenkeskinen neuvottelu, jossa käsitellään muun muassa Venezuelan kriisiä. Lisäksi Pompeo pitää maanantaina kello 16 puheen, jossa hän kertoo Yhdysvaltain arktisesta politiikasta.

Vielä ei tiedetä, keskustelevatko suurvaltojen ulkoiministerit jo ennen kyseistä puhetta maanantaina vai pidetäänkö kahdenkeskinen tapaaminen tiistaina. Kokouksen aikatauluun on nimittäin varattu aikaa osallistujamaiden ministerikeskusteluille kumpanakin päivänä.

Maanantaina ohjelmassa on tervetuliaispäivällinen, johon sekä Pompeon että Lavrovin odotetaan osallistuvan.

Yhdysvaltain kanta ilmastonmuutokseen herättänyt spekulaatioita

Tiistaiaamun arktisen neuvoston ulkoministerikokouksessa osallistujamaat allekirjoittavat yhteisen julkilausuman. Vielä näihin hetkiin saakka on ollut epäselvää, kuinka laajasti Yhdysvallat suostuu lausumaan ilmastonmuutokseen liittyvistä asioista.

Viime viikolla Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että presidentti Donald Trumpin hallinto on yrittänyt poistaa viittaukset ilmastonmuutokseen.

Suomen arktisten asioiden suurlähettiläs Aleksi Härkönen on sanonut uskovansa, että asiasta löytyy vielä kompromissi.

Kuten yleensäkin kansainvälisissä kokouksissa, myös nyt ministerien julkilausumaa hiotaan aivan viime metreille.

– Sunnuntaina on ollut ylimääräinen arktisten suurlähettiläiden kokous. Ja maanantaina, kun ulkoministerit ovat paikalla, he antavat viimeisen silauksen julkilausumalle, sanoo ulkoministeriön arktisen tiimin tiedottaja Martti Ruokolainen.

Arktisen keskuksen projektikoordinaattori Anne Raja-Hanhela ja ulkoministeriön arktisen tiimin tiedottaja Martti Ruokolainen Arktikumissa.
Arktisen neuvoston kokouksen järjestäjähenkilöstöä Arktikumissa Rovaniemellä. Ulkoministeriön arktisen tiimin tiedottaja Martti Ruokolainen ja Arktisen keskuksen projektikoordinaattori Anne Raja-Hanhela.Raimo Torikka / Yle

Ruokolaisen mukaan julkilausuman sisältöä ei paljasteta, ennen kuin ulkoministerit ovat sen hyväksyneet.

– Tämä on prosessi, jossa tehdään päätöksiä tiistaina.

Massiiviset turvajärjestelyt

Arktisen neuvoston kokousta on ollut järjestämässä noin 300 henkilöä. Paikalle saapuu noin 150 toimittajaa eri maista. Turvajärjestelyihin osallistuu poliiseja Helsingin, Oulun, Itä-Suomen ja Pohjanmaan poliisilaitoksilta.

Kokouksen pitopaikka, Rovaniemen Lappi-Areena, on suljettu yleisöltä. Lisäksi Rovaniemen liikenteessä voi olla hetkellisiä sulkuja ainakin maanantaina ja tiistain aikana.

Rovaniemen Lappi-Areenalla järjestetään Arktisen neuvoston ulkoministerikokous toukokuussa.
Lappi-Areena on Arktisen neuvoston kokousviikon tapahtumapaikka.Raimo Torikka / Yle

Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenvaltiota ovat Islanti, Kanada, Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska, Venäjä ja Yhdysvallat. Suomi on ollut neuvoston puheenjohtajamaa kahden vuoden ajan. Puheenjohtajuuskausi huipentuu nyt Rovaniemellä järjestettävään kokousviikkoon.

Arktiseen kokoukseen liittyvää ohjelmaa on aina perjantaihin asti. Ilmastoasioihin keskitytään maanantaina Arktisessa ilmastokokouksessa, sekä keskiviikkona ja torstaina Arktisen alueen ilmastofoorumissa. Arktinen talousneuvosto kokoontuu keskiviikkona.

Seuraava Arktisen neuvoston puheenjohtajama on Islanti.

Lue myös:

Venäjän ulkoministeri Lavrov tapaa venezuelalaisen kollegansa ennen matkaa Suomeen

Washington Post: Yhdysvallat haluaa poistaa ilmastonmuutoksen Rovaniemen kokouksen julkilausumasta

Vuoden tärkeimmän kansainvälisen huippukokouksen järjestelyjä tehty jo vuosia – Arktisten valtioiden ulkoministerit kerääntyvät Rovaniemelle

Lue seuraavaksi