Itävallan Vapauspuolue vaatii kiusallisia kysymyksiä tehneen tv-juontajan eroa – Kiista nosti esiin populismin ja lehdistönvapauden jännitteet

Itävalta on pudonnut lehdistönvapausvertailussa viisi sijaa sen jälkeen, kun oikeistopopulistit nousivat hallitukseen.

Lehdistönvapaus
Harald Vilimsky (vas.) yhdessä FPÖ:n johtajan, varaliittokansleri Heinz Christian Strachen kanssa .
Harald Vilimsky (vas.) yhdessä FPÖ:n johtajan, varaliittokansleri Heinz Christian Strachen kanssa puolueen vaalikampanjatilaisuudessa 26. huhtikuuta.Florian Wieser / EPA-EFE

Itävallassa oikeistopopulistisen hallituspuolueen FPÖ:n edustajien tv-juontajalle esittämästä uhkauksesta on roihahtanut keskustelu lehdistönvapauden tilasta.

Kiista sai alkunsa, kun Vapauspuolue FPÖ:n EU-vaalien kärkiehdokas Harald Vilimsky suuttui maan yleisradioyhtiön Orfin juontajalle Armin Wolfille tämän vaalihaastattelussa esittämistä kysymyksistä.

Ensin Wolf oli kysynyt Vilimskyltä rottarunosta, jonka Vapauspuolueeseen kuuluva Braunaun apulaispormestari julkaisi viime kuussa. Runo tuomittiin laajasti rasistisena ja apulaispormestari Christian Schilcher joutui eroamaan tehtävästään.

Vilimskyn mitta tuli täyteen, kun Wolf kysyi häneltä FPÖ:n Steiermarkin nuorisojärjestön lehtisestä, (siirryt toiseen palveluun) jossa vaaleaihoista pariskuntaa ympäröi joukko ilkeännäköisiä harmaita hahmoja. Lehtisessä lukee "Perinne voittaa muuttoliikkeen."

Wolf kysyi FPÖ:n pääsihteerinä toimivalta Vilimskyltä, millä tavoin lehtinen poikkeaa tavasta, jolla juutalaisia kuvattiin natsi-Saksassa aikoinaan ilmestyneessä Der Stürmer -lehdessä.

Vilimsky raivostui ja sanoi, että vertaus oli viimeinen pisara. Hän uhkasi Wolfia seurauksilla. Tämän jälkeen useat FPÖ:n poliitikot ovat vaatineet Wolfin erottamista.

"Kysyisin saman uudestaan"

Orfin johto on asettunut tunnetun juontajansa tueksi. Pääjohtaja Alexander Wrabetz korostaa, ettei hän anna sanella, kuka kyseistä ohjelmaa juontaa, kertoo muun muassa saksalaislehti Süddeutsche Zeitung. (siirryt toiseen palveluun)

Wolf itse kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että hän kysyisi saman kysymyksen Vilimskyltä uudestaan. Hän myös toteaa, ettei ole saanut kysymykseen vielä vastausta.

Armin Wolf
Armin WolfSascha Steinbach / EPA-EFE

Wolf epäilee, oliko Vilimskyn purkaus aito. Hän uskoo hyökkäyksen yleisradioyhtiötä vastaan kuuluvan Vapauspuolueen vaaliohjelmaan.

Orf FPÖ:n hampaissa

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun FPÖ on hyökännyt Orfia vastaan. FPÖ on syyttänyt yleisradioyhtiötä liian vasemmistolaiseksi, kertoo saksalainen uutiskanava Deutsche Welle. (siirryt toiseen palveluun)

Puolue haluaisi poistaa tv-maksun, jolla Orfin toiminta rahoitetaan. Viime vuonna Orfin hallintoneuvostossa istuva FPÖ:n edustaja Norbert Steger uhkasi erottaa kolmasosan yhtiön ulkomaankirjeenvaihtajista, koska oli tyytymätön tapaan, jolla Orf uutisoi Unkarin vaaleista. Vaalit voitti pääministeri Viktor Orbánin kansallismielinen oikeistopuolue Fidesz.

Itävalta on pudonnut viisi sijaa tuoreessa lehdistönvapausindeksissä, jonka Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisee vuosittain.

Itävalta on nyt sijalla 16, kun esimerkiksi Suomi on kakkosena. Järjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) uhkat lehdistönvapautta kohtaan ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun FPÖ nousi Itävallan hallitukseen vuonna 2017.

"Harppauksia kohti Puolan ja Unkarin tietä"

Tuore Orf-kiista on kiihdyttänyt Itävallassa keskustelua lehdistönvapaudesta. Falter-lehden (siirryt toiseen palveluun) toimittaja Nina Horaczek kirjoittaa vihreän Heinrich Böll -ajatushautomon sivuilla (siirryt toiseen palveluun), että Puolassa ja Unkarissa pyrkimykset tuhota kriittinen, itsenäinen media sekä julkinen yleisradiotoiminta ovat jo edenneet.

Itävallassa on vielä riippumaton media ja toimiva yleisradio, mutta maa ottaa harppauksia Puolan ja Unkarin suuntaan, Horaczek arvioi.

Saksalainen uutissivusto Tagesschau kysyy artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun), miksi lehdistönvapaus on uhattuna siellä, missä populistit ovat vallassa ja miksi populistit haluavat rajoittaa erityisesti julkisten mediayhtiöiden toimintaa.

Orf-kiistan keskiössä oleva Armin Wolf näkee ratkaisemattoman peruskonfliktin. Hänen mukaansa vakava journalismi erittelee ja vetoaa lukijoiden järkeen, kun taas populismi yleistää ja vetoaa tunteisiin, myös kaunaan.

Itävallan journalistiyhdistyksen ÖJC:n puheenjohtaja Fred Turnheim vaatii kaikkia demokratiaa kannattavia voimia suojelemaan lehdistönvapautta entistä ponnekkaammin. Hän huomauttaa, että toimet toimittajia vastaan ovat viime kädessä hyökkäyksiä demokratiaa vastaan, kertoo Medianet-sivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Konservatiivista ÖVP-puoluetta edustava liittokansleria Sebastian Kurzia hän vaatii panemaan hallituksensa ja etenkin hallituskumppani FPÖ kuriin.

Kurz kommentoi asiaa torstaina sanomalla, ettei lehdistönvapauden rajoittamista voi hyväksyä ja kaikkien poliittisten voimien pitää kunnioittaa sitä, kertoo itävaltalaislehti Der Standard. (siirryt toiseen palveluun)