Saudi-Arabian energiaministeri Ylelle: Saudit tulossa mukaan Venäjän arktisen alueen maakaasuntuotantoon

Saudi-Arabia elää öljy-yhtiö Aramcon varoilla. Kuningashuone haluaa yksityistää osan yhtiöstä ja kansainvälistää sen liiketoimintaa.

Saudi-Arabia
Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih
Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih Ylen haastattelussa Ra’s al-Khairissa, Saudi-Arabian itärannikolla. Yle, Ghadi Boustani

Ras al-Khair Saudi-Arabian valtiollinen öljy-yhtiö Aramco on listautumassa pörssiin ja varoja ollaan sijoittamassa maakaasutuotantoon Venäjän arktiselle alueelle, kertoo energiaministeri Khalid al-Falih Ylen haastattelussa.

Saudi-Arabian budjetista neljä viidesosaa tulee öljyntuotannosta ja se on ongelma.

Monen öljyvaltion tavoin sauditalous on liian yksipuolinen, mikä tekee siitä riskialttiin. Öljyn kysynnän ja hinnan heilahtelut ovat este valtion kehitykselle, kun kansa vaatii muutoksia.

Tämän on tiennyt yksinvaltaisesti hallitseva kuningashuone jo pitkään, mutta vasta nyt talouden rakenteeseen on luvassa muutoksia.

Aramcon öljynjalostamo Saudi-Arabiassa.
Aramcon öljynjalostamo Saudi-Arabiassa.Tom Hanley / AOP

Energiaminister Khalid al-Falih vahvistaa Ylen haastattelussa, että päätös Aramcon osittaisesta yksityistämisestä on tehty ja listautuminen on työn alla.

– Se tapahtuu kahden vuoden sisällä. Toivon, että vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla, Khalid al-Falih sanoo.

Listautumista odotettiin jo viime vuoden lopulle, mutta näin ei käynyt.

Energiaministeri Khalid al-Falih muistuttaa, että listautuminen on valtava työ, jossa pankeille ja investoijille on annettava asteittain tietoja Aramcon tilasta ja öljyn saatavuudesta.

Yksi ensimmäisistä merkittävistä uutisista oli huhtikuun alussa välitetty tulostieto, (siirryt toiseen palveluun)joka kertoi Aramcon olevan maailman tuottavin yritys. Sen voitto viime vuodelta oli 111 miljardia dollaria eli noin sata miljardia euroa.

– Aramco on kurinalainen, erinomaisesti johdettu yhtiö. Nykyisin se toimii kuningaskunnan alueella. Jotta liiketoiminnan kansainvälistyminen onnistuisi, osa siitä on syytä myydä, selvittää energiaministeri Khalid al-Falih.

Yhteistyö Venäjän kanssa pitkällä

Nykyinen kruununprinssi Mohammed bin Salman kertoi jo kolme vuotta sitten halustaan muuttaa Aramcon omistussuhteita.

Edelleenkin ainut arvio listautumisen suuruudesta on prinssiltä itseltään. Hän on lausunut, että Aramcosta voitaisiin myydä sijoittajille viisi prosenttia (siirryt toiseen palveluun) ja näin koota arviolta sata miljardia dollaria uutta pääomaa.

Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud tapasi presidentti Vladimir Putinin Moskovassa lokakuussa 2017.
Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud tapasi presidentti Vladimir Putinin Moskovassa lokakuussa 2017.Alexei Nikolsky / EPA

Saudi-Arabia on jo pari vuotta valmistellut useiden eri alojen ja etenkin energiapuolen yhteistyötä Venäjän kanssa. Tätä pohjusti kuningas Salman bin Abdulaziz al-Saud ensimmäisellä valtiovierailullaan Moskovaan lokakuussa 2017.

Pian tämän jälkeen viime vuonna öljy-yhtiö Aramco ja Venäjän toiseksi suurin maakaasuyhtiö Novatek allekirjoittivat aiesopimuksen yhteistyöstä nesteytetyn maakaasun tuottamiseksi.

– Listautumisen jälkeen Aramco haluaa tuottaa globaalisti LNG:tä arktisilla alueilla Venäjän kanssa, sanoo energiaministeri Khalid al-Falih.

Venäjä on Krimin valtauksen takia kansainvälisten pakotteiden kohteena, mutta Saudi-Arabia ei ole Krimin tilanteeseen ottanut kantaa. Jokainen lisäsumma suurinvestointeihin on Venäjällä tervetullut.

Maakaasukuljetusten reitti Jamalin niemimaalta Venäjältä Belgiaan
Yle Uutisgrafiikka lähde: High North News, Novatek

Novatek avasi ensimmäisen LNG:n kuljetusreitin vuoden 2017 lopulla (siirryt toiseen palveluun). Laivalinja kulkee Jamalin niemimaalta Norjan rannikkoa pitkin Belgian Zeebruggeen.

Novatekin johdon mukaan neuvottelut Saudi-Arabian kanssa etenevät hyvin. Hallituksen puheenjohtaja Leonid Mikhelson tulkitsee High North News -verkkojulkaisussa, että sopimus Saudi-Arabian miljardi-investoinneista LNG 2-projektiin "on enää kuukausien päässä''. (siirryt toiseen palveluun)

Toisenlainen käsitys aikatauluista on kuitenkin Saudien energiaministerillä, joka ajoittaa Venäjä-yhteistyön vasta öljy-yhtiö Aramcon listautumisen jälkeiseen aikaan.

Lopullisesta järjestyksestä riippumatta Saudi-Arabian tavoite on selvä. Se haluaa Aramcosta monipuolisen energiayhtiön, joka operoi ympäri maailmaa öljynetsinnässä, jalostamotoiminnassa ja petrokemian hankkeissa.

Lue myös:

Suudelmat on pikselöity elokuvateattereissa Saudi-Arabiassa – mutta tuleeko patavanhoillisesta kuningaskunnasta vielä uusi Dubai?