1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Lemmenjoen kohuharjoituksen sekava jälkipyykki: Ilmavoimien ex-komentaja odotti ohjeita – pääesikunnassa ei tietoa rikosepäilyistä

Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen kertoi hovioikeudessa antaneensa tietoa pääesikunnalle.

puolustusvoimat
Sampo Eskelinen
Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen (vas.) ja asianajaja Heikki Maunila Helsingin hovioikeudessa 6.5.2018.Pekka Tynell / Yle

Helsingin hovioikeus käsitteli tänään kahdeksan tuntia Ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen palvelusrikossyytettä. Syyte liittyy Lemmenjoen kohuttuun vapaaehtoiseen harjoitukseen syyskuussa 2017.

Eskelisen syytteen käsittelyn ensimmäinen päivä päättyi hämmentyneisiin tunnelmiin. Eskelinen ja pääesikunnan oikeudellisen osaston päällikkö Tuija Sundberg olivat täysin eri mieltä siitä, olivatko Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen rikosepäilyt pääesikunnan tiedossa vai eivät.

Syyttäjä katsoo, että Eskelinen laiminlöi velvollisuuttaan huolehtia esitutkinnan aloittamisesta viipymättä alaisensa rikosepäilyjen vuoksi. Eskelinen oli harjoitusta johtaneen Karjalan lennoston tuolloisen komentajan Markus Päiviön esimies.

Syyttäjä, Valtakunnansyyttäjänviraston neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala sanoi, että Eskelinen oli saanut 25. syyskuuta alkaen tietoja, joiden perusteella viimeistään 29. syyskuuta hänellä oli ollut syytä epäillä Päiviön rikkoneen sotilaalle astettuja velvoitteita muun muassa käyttäytymällä epäasiallisesti ja esiintymällä ilmeisen päihtyneenä.

Eskelinen teki tutkintapyynnön pääesikunnan oikeudelliselle osastolle kuitenkin vasta noin kahden ja puolen kuukauden kuluttua, 18. joulukuuta.

Syyttäjän mukaan tämä tapahtui vasta sen jälkeen, kun pääesikunnan oikeudellinen osasto oli saanut tietää, että tutkintapyyntöä ei ollut aiemmin tehty.

– Pyrin osoittamaan, että tutkintapyynnön allekirjoittamisen taustalla on se, että puolustusvoimien oikeudellinen osasto on saanut jotakin muuta kautta tiedon, että esitutkintaa ei ole käynnistetty ja vasta tämä yhteydenpito on johtanut tutkintapyynnön tekemiseen, sanoi Hakala.

Syyttäjä katsoo, että Eskelinen oli Päiviön kurinpitoesimies, joten niemenomaan hänen olisi tullut huolehtia siitä, että esitutkinta toimitetaan viipymättä.

Puolustus: Asia oli tiedossa pääesikunnassa

Kenraalimajuri Sampo Eskelisen avustaja, asianajaja Heikki Maunila sanoi, että Eskelinen kiistää syytteen. Puolustuksen mukaan Eskelinen oli ryhtynyt välittömästi asian vaatimiin toimiin, selvittänyt asiaa ja puhutellut ja ojentanut Päivötä yleisen palveluohjesäännön mukaisesti.

– Puhuttelu on palvelusohjesäännön mukaista ojentamista. Hän ei ole rikkonut palvelusohjesääntöä.

Puolustus korosti, että alkuvaiheessa oli epäselvää, miltä osin Päiviön käytös mahdollisesti täytti palvelusrikoksen tunnusmerkistön. Sanailu tai huono käytös eivät puolustuksen mukaan vielä tätä tee eivätkä epäillyt kunnianloukkaukset ole sotilasrikoksia.

Eskelinen oli yhteydessä muun muassa Karjalan lennoston työterveyslääkäriin.

– Hän otti yleisesti sen kannan, että kaikkihan siellä heittelivät kaikenlaista levotonta. Toinen mikä jäi mieleen oli, että pojat on poikia.

Lääkäri myös kiisti puheet, joiden mukaan hän olisi joutunut harjoituksessa Päiviön seksuaalisen ahdistelun kohteeksi.

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi oli sanonut Eskeliselle, että hän hän ihmettelee, jos Päiviö on tehtävässään vielä puolen vuoden päästä.

Eskelinen: Kukaan ei neuvonut

Puolustuksen mukaan Eskelinen oli myös ollut yhteydessä harjoitukseen osallistuneisiin ja Puolustusvoimien johtoon syyskuun lopulla, eikä hän ollut viivytellyt asiassa.

Eskelinen oli luottanut siihen, että tieto pääesikunnassa oli liikkunut eteenpäin. Hän ei ollut saanut mitään ohjeita pääesikunnasta.

Ilmavoimien esikunta valmisteli asiaa lokakuussa. Lokakuun loppupuolella Pääesikunnan oikeudellisen osaston päällikön tapaamisen jälkeen Eskelinen käsitti, että asiaa käsitellään myös pääesikunnassa eikä hän siksi ryhtynyt rikosoikeudellisiin toimiin.

– Jos ei sieltä mitään kuulu, nostetaan kädet pystyyn, sanoi Eskelinen.

Puolustusvoimain komentajan käskystä Eskelinen lähestyi vielä uudelleen oikeudellisen osaston päällikköä, joka ilmoitti pääesikunnan hoitavan asiaa.

– Jäätiin odottamaan, että pääesikunta antaisi jotakin kättä pidempää, ja sitten se tuli sellaisena kuin tuli. Asessori otti yhteyttä ja totesi, että on tehtävä rikosilmoitus. Olin hölmistynyt, koska olin jo kahteen kertaan puhunut hänen kanssaan.

Eskelisen mukaan hänellä ei ollut käytännön kokemusta kurinpitoesimiehenä toimimisesta koko palvelusuran aikana. Kukaan ei ollut neuvonut tai kehottanut tekemään tutkintapyyntöä ennen kuin joulukuussa 2017.

Eskelinen korosti, että hän olisi tehnyt tutkintapyynnön välittömästi harjoituksen jälkeen, jos hänellä olisi ollut tiedossa rikosnimike, johon olisi voinut vedota.

Eskelinen toivoi komentajan vaihtamista

Eskelinen vetoaa myös siihen, että hän oli syksyn aikana paljon virkamatkoilla, joten hän vietti hyvin vähän aikaa virkapaikallaan.

– Vuorokausi tai puolitoista päivää viikossa Jyväskylässä, sanoi Eskelinen.

Ennen rikosoikeudellista prosessia Eskelinen kertoi pyytäneensä lokakuun alussa puolustusministeriön henkilöstöpäällikköä ryhtymään toimiin, jotta Karjalan lennoston komentaja vaihdettaisiin. Eskelinen sanoi päätyneensä tähän, koska koki, että Päiviö ei ymmärtänyt tilanteen vakavuutta.

Eskelinen sanoi, että hän halusi rauhoittaa tilanteen lennostossa. Puolustusvoimien henkilöstöpäällikön mukaan edessä oli "haastava homma". Päiviö oli ollut komentajana tuohon mennessä vain kaksi kuukautta.

– Kävi ilmi, että tökerö käyttäytyminen oli alkanut heti, kun hän oli ottanut tehtävän vastaan.

– Sanoin Päiviölle, että hän ei ollut onnistunut tehtävässään ollenkaan. Sanoin myös vinkkinä, että jos alkoholi muuttaa käytöstäsi, niin kannattaa lopettaa alkoholin käyttö.

Eskelinen korosti, että hän ei voinut kertoa keskeneräisestä asiasta tuolloin lennostossa. Päiviö siirrettiin muihin tehtäviin kevättalvella 2018.

Esikuntapäällikkö eri mieltä komentajan kanssa

Ilmavoimien esikuntapäällikkö Jari Mikkonen kertoi, että hän oli eri mieltä komentajan kanssa esitutkinnan aloittamisesta. Mikkosen mukaan asiasta käytiin alkuvaiheessa kovasanaistakin keskustelua.

– Olin sitä mieltä, että virallinen kuuleminen pitäisi aloittaa mahdollisimman nopeasti. Eskelinen halusi selvittää, mitä siellä on tapahtunut ennen kuin tekee päätöksiä.

– Itselläni oli käsitys, että syytä epäillä kynnys olisi ylittynyt, mutta Eskelinen halusi pääesikunnasta tukea tälle päätökselle, hän odotti pääesikunnasta esitystä.

Mikkonen arvioi, että Ilmavoimissa olisi tehty päätös rikostutkinnan aloittamisesta virkamiesoikeudellisen menettelyn myötä ilman pääesikunnan puuttumista asiaan.

Mikkonen uskoo, että päätös rikosoikeudellisen esitutkinnan aloittamisesta olisi tehty viimeistään virkamiesoikeudellisen menettelyn alettua.

Oikeudellisen osaston päällikkö: Tuli antaa mahdollisuus toimia oikein

Illansuussa todistamaan tullut pääesikunnan oikeudellisen osaston päällikkö asessori Tuija Sundberg kertoi saaneensa tiedon Lemmenjoen tapahtumista 8. joulukuuta 2017. Tieto oikeudelliselle osastolle tuli tiedusteluosastolta.

Sundberg kertoi ihmetelleensä sitä, että tapahtumista ei ollut tullut tutkintapyyntöä pääesikuntaan. Hän kertoi 15. joulukuuta kysyneensä Eskeliseltä, että onko komentaja tehnyt tutkintapyynnön poliisille vai tehdäänkö esitutkintaa Ilmavoimissa.

– Hän kertoi, että on tehnyt jo päätöksen, että esitutkintaa ei toimiteta. Kysyin, millä perusteella. Hän sanoi, että ei hän itse asiassa olekaan tehnyt vielä päätöstä. Asiaa on vasta selvitelty ja pohdittu.

Sundberg sanoi kertoneensa Eskeliselle, että hänen tulisi käynnistää rikostutkinta.

– Tuli antaa mahdollisuus Eskeliselle toimia asiassa oikein. Hän jäi vielä siinä kohtaa pohtimaan asiaa, että hän on tehnyt jo toimenpiteitä ja viittaisi työilmapiiritoimenpiteisiin.

Sähköpostiviesti työilmapiiristä, ei rikosepäilyistä

Sundbergin mukaan Eskelinen kertoi, että hän oli raportoinut asiasta pääesikuntaankin.

– Siinä sähköpostissa pyöritellään asiaa ja kerrotaan, että työilmapiiri on huono. Eskelinen ei viesti rikosasian hoitamisesta yhtään mitään.

– Kerroin, että jos hän ei käynnistä esitutkintaa, niin seuraavaksi menen Puolustusvoimain komentajan tai syyttäjän luokse. Hän ymmärsi, että jos hän ei käynnistä esitutkintaa, joku muu käynnistää, koska on niin vakavia rikosepäilyjä.

Sundberg oli yhteydessä myös Puolustusvoimain komentajaan Jarmo Lindbergiin.

– Komentaja oli samalla tavalla hämmästyneen oloinen, säikähtäneen oloinen siitä, minkälaisia rikosepäilyjä olemme saaneet selville. Lindberg oli hämmästynyt siitä, että asiaa ei ollut hoidettu. En tiedä, mitä hän tiesi tapahtumista.

Sundberg on varma siitä, että Eskelinen eikä kukaan mukaan ollut aiemmin kertonut hänelle Päiviön menettelystä.

– Tämä on niin erikoislaatuinen tapaus. Muistaisin, jos minulle olisi tästä puhuttu aikaisemmin.

Jos sotilas syyllistyy palvelusrikokseen ja tapahtumalla on paljon todistajia, sen selvittäminen ei Sundbergin mukaan voi viedä paljon aikaa.

Sundberg epäili, että Eskelinen ei olisi käynnistänyt esitutkintaa ilman hänen yhteydenottoaan. Eskelisen syytteen käsittely jatkuu torstaina.

Myös Puolustusvoimain komentajan toimia tutkitaan

Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön rikossyytteitä puitiin hovioikeudessa toukokuun alussa. Jo tuolloin osa asianosaisista kertoi, että Ilmavoimien komentaja tiesi Lemmenjoen tapahtumista heti harjoitusviikonlopun jälkeen.

He kertoivat Eskelisen ottaneen yhteyttä ja pahoitelleen asiaa. Karjalan lennoston esikuntapäällikkö kertoi puhuneensa Eskelisen kanssa pitkiä puheluita.

Eskelinen siirtyi reserviin huhtikuun alussa. Hän ei hakenut jatkokautta Ilmavoimien komentajan tehtävään.

Lemmenjoen harjoituksen jälkipyykki on johtanut esitutkintaan myös Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toimista.

Lindbergin on kerrottu saaneen tietoa tapahtumista kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista. Lindberg on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Korjattu 6.5. klo 11.55. Vapaaehtoinen kertausharjoitus korjattu muotoon vapaaehtoinen harjoitus. Hovioikeus päätti muuttaa oikeudessa aiemmin käytössä ollutta sanamuotoa.

Lue myös:

Rivosta nimittelystä Lemmenjoen harjoituksissa syytetty ex-komentaja katuu puheitaan: "Myönnän, että näin on päässyt käymään"

Lemmenjoen kertausharjoituksia käsitellään nyt hovioikeudessa – Ex-komentajan ryöpytyksen kohteeksi joutuneet: Haukkui munattomaksi mieheksi ja tyhmäksi nahkapääksi

Ministeriö päätti, ettei edellytä Ilmavoimien komentaja Eskelisen pidättämistä virasta

Lemmenjoen jälkipyykki jatkuu – puolustusministeriö kuulee ilmavoimien komentajaa ja harkitsee, voiko tämä jatkaa huhtikuuhun

Syyttäjä: Karjalan lennoston entistä komentajaa ja Ilmavoimien komentajaa epäillään sotilasrikoksista – Ilmavoimien komentaja saa jatkaa toistaiseksi tehtävässään

Lue seuraavaksi