Britannian paikallisvaaleissa suurpuolueille rökäletappio – brexitin vastustajat etenivät

Pääministeri May tulkitsee vaalitulosta siten, että kansa vaatii EU-eroa.

Britannian politiikka
Paikallisvaalien äänestyspaikka High Offleyssa Luoteis-Englannissa.
Paikallisvaalien äänestyspaikka High Offleyssa Luoteis-Englannissa.Paul Ellis / AFP

Britanniassa eilen torstaina käytyjen paikallisvaalien lopulliset tulokset eivät vielä ole tulleet, mutta vaalituloksen suunta on selvä.

Hallitseva konservatiivipuolue on kärsinyt murskatappion. Vaaleissa oli jaossa 8 400 paikallishallinnon edustajanpaikkaa. Edellisiin vaaleihin verrattuna konservatiivit menettävät niistä BBC:n arvion mukaan yli 1 200.

Konservatiivit ja opposition tärkein puolue työväenpuolue saavat BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) molemmat noin 28 prosentin kannatuksen.

Yleensä paikallisvaaleissa oppositio menestyy hallituksessa olevan puolueen kustannuksella, mutta tällä kertaa työväenpuolue ei hyödy konservatiivien tappiosta. Työväenpuoluekin kärsii noin 80 paikan menetyksen.

Poliittiset analyytikot arvioivat, että äänestäjät eivät ole arvostaneet pääministeri Theresa Mayn epäonnisia brexit-neuvotteluja. Myöskään työväenpuolueen epämääräinen kanta EU-eroon ei ole vakuuttanut äänestäjiä.

Suurimmat voittajat ovat brexitiä vastustavat liberaalidemokraatit, jotka voittavat yli 600 paikkaa ja siten kaksinkertaistavat edustajamääränsä. Puolueen kannatusprosentti on noin 19.

Brexitiä vastustavat vihreät moninkertaistavat aiemman edustajalukunsa ja voittavat noin 180 paikkaa. Lisäksi yli 500 puolueisiin sitoutumatonta edustaa nousee valtuustoihin.

Viime vaaleissa hyvin menestynyt EU-vastainen Ukip-puolue ei osallistunut vaaleihin ja menettää lähes kaikki paikkansa.

Vaaleja ei käyty Lontoossa, Skotlannissa eikä Walesissa.

Pääministeri May tulkitsi vaalitulosta siten, että kansa vaatii brexitin toteuttamista heti.

Liberaalidemokraattien puheenjohtaja Sir Vince Cable oli täysin toista mieltä. Hänen mukaansa "jokainen ääni liberaalidemokraateille oli ääni brexitin pysäyttämisen puolesta".

Lähteet: Reuters