Trump kertoi puhuneensa Putinin kanssa uudesta ydinsopimuksesta, johon myös Kiina voisi tulla mukaan

Yhdysvaltain ja Venäjän asevarustelua hillitsee nyt vain vuonna 2011 hyväksytty Uusi Start -sopimus, jonka voimassaoloaika lakkaa vuonna 2021.

Donald Trump
Donald Trump
Trump ja Putin keskustelivat puhelimessa muun muassa uudesta ydinsopimuksesta ja Venezuelan tilanteesta.Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo keskustelleensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa puhelimitse sopimuksesta, jonka myötä ydinaseiden määrää voitaisiin vähentää.

Trumpin mukaan myös Kiina voisi olla mukana sopimuksessa. Presidentti kertoi toimittajille puhuneensa asiasta kiinalaisten kanssa ja ilmaisi, ”että he haluaisivat todella paljon olla mukana tässä diilissä.”

Tällä hetkellä Yhdysvaltain ja Venäjän asevarustelua hillitsee vain vuonna 2011 hyväksytty niin sanottu Uusi Start -sopimus. Sen mukaan maiden on rajoitettava strategisten ydinkärkien määrä 1 550:een.

Sopimuksen voimassaolo lakkaa vuonna 2021, mutta sitä voidaan jatkaa viidellä vuodella, mikäli molemmat osapuolet suostuvat tähän.

Trumpin mukaan johtajat keskustelivat lisäksi muun muassa Ukrainan ja Venezuelan tilanteista. Jännitteet maiden välillä ovat kiristyneet Venezuelan kuukausia jatkuneen poliittisen kriisin vuoksi. Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders kertoi Trumpin ilmoittaneen Putinille, että Yhdysvallat seisoo Venezuelan kansan takana ja, että maahan olisi saatava avustuskuljetuksia.

Trumpin mukaan Putin oli puolestaan ilmoittanut, ettei "Venäjä haluaa sekaantua Venezuelan tilanteeseen, vaan toivoo ainostaan, että jotain myönteistä tapahtuisi maassa."

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon on määrä keskustella Venezuelan tilanteesta ensi viikolla venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin kanssa Rovaniemellä järjestettävässä Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksessa.

Aiheesta lisää:

Trump and Putin discussed Mueller report during phone conversation, says White House (siirryt toiseen palveluun)

Ydinasevarustelu taas täydessä käynnissä – Venäjä alkaa kehittää uusia aseita pikavauhdilla

Lähteet: Reuters, AP