Analyysi: "Punamultaa pukkaa", twiittasi kansanedustaja – miten käy tänään Rinteen keskusteluissa keskustan kanssa?

Kokoomuksessa on nyrpistetty nenää vasemmistoliitolle. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on puolestaan laskenut Hesarille, että ”kansanrintama” ilman kokoomusta tuntuisi tukevalta hallituspohjalta, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman.

hallitusneuvottelut
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaalitentissä.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaalitentissä.Antti Aimo-Koivisto

Tänään ne alkavat: hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kahdenväliset tapaamiset eduskuntaryhmien kanssa.

Iltapäiväkahdelta puhemiesneuvoston huoneeseen saapuvat kristillisdemokraatit, tunnin päästä vuorossa on perussuomalaiset ja lopuksi keskusta.

Maanantai-iltapäivällä jatketaan niin, että viimeisen vuoron iltakuudelta saa kokoomus.

Vappuaattona saapuneet kynnyskymykset eivät Rinteen mukaan estäneet jatkokeskusteluja ”kenenkään kanssa”.

Sinipunaa eli demareiden ja kokoomuksen ympärille muodostuvaa hallitusta on veikkailtu moneen kertaan hyvin mahdolliseksi hallituskokoonpanoksi, vaikka puolueiden näkemykset esimerkiksi verotuksesta ovat kaukana toisistaan.

Keskusta oli vaalien suurin häviäjä ja puolue on kääntänyt katseensa oppositioon. Ylen puheenjohtajatentissä Rinne taas nosti kätensä pystyyn, kun kysyttiin, kenelle ei kelpaa perussuomalaisten hallituskumppanuus.

Kokoomus on kuitenkin ollut tiukkana.

Vappuaattona saapuneet kynnyskymykset eivät Rinteen mukaan estäneet jatkokeskusteluja ”kenenkään kanssa”. Ja tässä vaiheessa kuuluukin sanoa, ettei hallitukseen tulla hinnalla millä hyvänsä.

Kokoomuksen antamat vastaukset saivat silti varmasti demarit pohtimaan, mitäköhän toiveita ja lupauksia näillä eväillä voisi täyttää – ja mitä ei.

Viime päivinä kokoomuksen suunnalta on otettu myös ahkerasti kantaa erilaisiin hallituskokoonpanoihin.

Yhteistyö vasemmistoliiton kanssa ei näytä maistuvan. Sen on todennut esimerkiksi ryhmäjohtaja Kalle Jokinen ja Ben Zyskowicz.

– Jos Antti Rinne meinaa kutsua vasemmistoliiton Säätytalolle neuvottelemaan hallitukseen menosta, saa hän varautua siihen, että kokoomus ei tule vaikka kutsuttaisiin, Zyskowicz sanoi BenTV:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Samoilla linjoilla on (siirryt toiseen palveluun)Terhi Koulumies, tuore kansanedustaja Helsingistä. Hän myös muistuttaa siitä, että perussuomalaisten kanssa on syytä ”ylläpitää keskusteluyhteyttä”.

Perussuomalaisia on toivonut hallitukseen myös kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

Näitä kannanottoja katsellessa voisi ajatella, että Rinne on varmasti ollut helpottunut, kun näkyvin politiikan riita kuluvalla viikolla koski kuitenkin eduskunnan istumajärjestystä.

Punamultaa pukkaa, twiittasi kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen Rinteen haastattelun luettuaan.

Helsingin Sanomat kysyi lauantaina (siirryt toiseen palveluun) hallitustunnustelija Rinteen kantaa sinipunahallitukseen, johon kuuluisivat siis SDP:n lisäksi kokoomus, vihreät ja RKP.

– Mainitsemallasi koalitiolla olisi 108 paikkaa, Rinne totesi toimittajalle.

– Kansanrintamalla RKP:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa.

Kansanrintamahallituksiksi on kutsuttu Suomessa viime vuosisadalla sellaisia hallituksia, joihin osallistuivat vasemmistopuolueet sekä keskusta.

Rinne määrittelee tämän vuosisadan kansanrintaman tarkoittavan SDP:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton hallitusta, jota RKP täydentäisi.

Punamultaa pukkaa, twiittasi kokoomuksen kansanedustaja (siirryt toiseen palveluun)Timo Heinonen haastattelun luettuaan.

Rinteen visioimassa ”kansanrintamahallituksessa” RKP tai vasemmistoliitto eivät olisi vaa’ankieliasemassa kumpikaan.

Rinne ei halua synnyttää tilannetta, jossa yksi puolue voisi vaarantaa hallituksen enemmistön.

SDP:n, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n hallituksessa esimerkiksi RKP voisi niin tehdä. Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund muistuttaa, että historian valossa RKP tuskin heittäytyy vaikeaksi (siirryt toiseen palveluun).

Yhtä kaikki, Rinteen visioimassa ”kansanrintamahallituksessa” RKP tai vasemmistoliitto eivät olisi vaa’ankieliasemassa kumpikaan.

Tämäniltaiset neuvottelut keskustan kanssa nousevat kiinnostavaan asemaan Rinteen halussa saada sekä vihreät että vasemmistoliitto hallitukseen.

Voikin olla, että Rinteellä on kova hinku saada kokoomuksen vieroksuma vasemmistoliitto hallitukseen.

Rinne totesi Helsingin Sanomille, että ”SDP:llä ja vasemmistoliitolla on selkeimmät näkemykset siitä, miten hyvinvointivaltion kehittämistä rahoitetaan”.

Niin, tai sitten Rinteestä tuntuisi turvalliselta, että suositun Li Anderssonin johtama, vaalien voittajiin lukeutuva vasemmistoliitto ei oppositiossa pystyisi kaappaamaan SDP:n vasemman laidan kannatusta. Näin Rinne voisi turvata myös oman puolueensa selustaa.

Poliittisen talouden tutkija (siirryt toiseen palveluun)Antti Ronkainen arvioikin (siirryt toiseen palveluun), että tämäniltaiset neuvottelut keskustan kanssa nousevat kiinnostavaan asemaan Rinteen halussa saada sekä vihreät että vasemmistoliitto hallitukseen.

Iltalehti ennakoi eilen lauantaina, että keskustan eduskuntaryhmän enemmistö olisi jo kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Rinne jatkaa hallitustunnusteluja – tänään kahdenkeskiset tapaamiset perussuomalaisten, kristillisten ja keskustan kanssa

Vasemmistoliiton Andersson kokoomuksen ryhmäjohtajan hallituslinjauksista: Näyttää pullistelulta

Analyysi: Rinne ajaa puolueita ulos poteroistaan – puolueet eivät tingi vielä mistään

Kokoomus vastasi Antti Rinteelle: "Yrittämisen verotusta ei tule kiristää" – Kaikki puolueet antoivat vastauksensa hallitustunnustelijan kysymyksiin

HS-gallup: Sinipuna suosituin hallitusvaihtoehto

Rinne kaipaa täsmennyksiä puolueiden Eurooppa-, ilmasto- ja talouspolitiikasta: "Heiveröisiä vastauksia"

Keskusta antoi vastauksensa Rinteelle – hallitukseen menolle kymmenen kynnyskysymystä

Vihreät: Valmiina hallitukseen – kynnyskysymyksiä ovat ilmastopolitiikka sekä ihmisoikeudet

Tässä ovat hallitustunnustelija Antti Rinteen 11 kysymysteemaa puolueille – Alustavat talouskeskustelut lykkäävät neuvottelujen aloitusta