Pohjois-Korean asetestit kiihtyvät – nyt maa kertoo testanneensa raketinlaukaisimia

Kim muistutti joukoilleen, että rauha ja turvallisuus voidaan taata vain mahtavalla voimalla.

Pohjois-Korea
Eteläkorealaiset katselivat Pohjois-Korean Scud-B-ohjusta Korean sotamuseossa Soulissa maaliskuussa.
Eteläkorealaiset katselivat Pohjois-Korean Scud-B-ohjusta Korean sotamuseossa Soulissa maaliskuussa. Jeon Heon-kyun / EPA

Pohjois-Korea on testannut pitkän matkan raketinheittimiä ja taktisia aseita, kertoo maan kansallinen uutistoimisto.

Uutistoimiston mukaan harjoitus tehtiin lauantaina paikallista aikaa ja maan johtaja Kim Jong-un valvoi harjoitusta.

Pohjois-Korean uutistoimiston mukaan Japaninmerellä tehtyjen harjoitusten tarkoituksena oli arvioida ja tutkia aseiden toimintakykyä ja tarkkuutta. Uutistoimiston mukaan Kim muistutti joukoilleen, että todellinen rauha ja turvallisuus voidaan taata vain mahtavalla voimalla.

Ilmoitus asetestistä tulee vain päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Korean kerrottiin ampuneen useita ammuksia Japaninmereen.

Etelä-Korean puolustusvoimien mukaan ammukset matkasivat 70–200 kilometriä ja putosivat mereen. Ammukset laukaistiin tämän hetkisten tietojen mukaan Pohjois-Korean itärannikolta, läheltä Wonsanin kaupunkia.

Etelä-Korea analysoi Yhdysvaltojen kanssa ohjusten laukaisuun liittyviä yksityiskohtia. Yhdysvallat kommentoi olevansa tietoinen Pohjois-Korean toimista.

Pohjois-Korea pidättäytynyt ohjuskokeista

Pohjois-Korea on tiettävästi hillinnyt asekokeitaan viimeisen vuoden ajan, mutta näyttää nyt aktivoituneen. Vasta viime kuussa Pohjois-Korea ilmoitti testanneensa uudenlaista, taktista taistelukärkeä.

Edellisestä ohjuskokeesta on aikaa jo reilusti yli vuosi. Pohjois-Korea onkin pidättäytynyt ohjuskokeista samalla, kun se on hakenut sopua maansa ydinaseriisuntaan Yhdysvaltojen kanssa.

Diktaattori Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viimeisin tapaaminen Vietnamissa helmikuussa kuitenkin epäonnistui pahoin.

Presidentti Trump sanoi silti uskovansa, että Kim ei rikkoisi lupaustaan olla tekemättä ydinkokeita tai testaamatta pitkän matkan ohjuksia.

– Mikä tahansa tässä hyvin kiinnostavassa maailmassa on mahdollista, Trump tviittasi Etelä-Korean kerrottua ammustesteistä.

Trump on vakuuttanut, että Kim on yhä sitoutunut Pohjois-Korean ydinaseriisuntaan ja että maiden johtajien välit ovat edelleen hyvät.