Nature: Britannia avaamassa ensimmäisen "ruumisfarminsa"

Puolustajat pitävät tutkimushautausmaata tärkeänä, vastustajat sanovat, etteivät synkät tutkimukset tuo hyödyllistä tietoa.

oikeuslääketiede
Tässä kuvassa tutkitaan Salisburyn hautausmaata maaliskuussa 2018. Tutkimus liittyi ex-kaksoisagentti Sergei Skripalin myrkytykseen, ei yleiseen ruumiiden tutkimiseen.
Tässä kuvassa tutkitaan Salisburyn hautausmaata maaliskuussa 2018. Tutkimus liittyi ex-kaksoisagentti Sergei Skripalin myrkytykseen, ei yleiseen ruumiiden tutkimiseen. Neil Hall / EPA

Britannia on perustamassa ensimmäistä "ruumisfarmiansa", kertoo tiedelehti Nature (siirryt toiseen palveluun).

"Ruumisfarmilla" tarkoitetaan tutkimusaluetta, jolle haudataan tai jätetään lahjoituksena saatuja ruumiita. Näin saadaan rikostutkijoille tietoa ihmisen maatumisesta.

Tutkimushautausmaata ovat perustamassa oikeuslääketieteilijät yhteistyössä Britannian puolustusvoimien kanssa. Naturen mukaan yksityiskohtia tutkimusalueesta ei vielä tiedetä, mutta se on tarkoitus avata vielä tänä vuonna.

Naturen saamat dokumentit eivät paljasta hautausmaan tarkkaa paikkaa, mutta se näyttäisi olevan suunnitteilla puolustusministeriön maalle.

Tutkimushautausmaat tuovat rikos- ja kuolinsyytutkijoille tietoa esimerkiksi kudosten ja luiden maatumisesta hallituissa oloissa. Tutkimushautausmaalla ruumis voidaan myös tarkoituksella laittaa vaikkapa veteen tai jättää autoon.

Nykyisin tutkimuksissa käytetään usein eläimiä.

Naturen mukaan vastaavia tutkimushautausmaita on ollut kymmenien vuosien ajan Yhdysvalloissa, ja nykyisin myös esimerkiksi Hollannissa ja Australiassa.

Kriitikot kutsuvat tutkimushautausmaita kammottaviksi ja huomauttavat, ettei niiden tutkimushyötyä ole todistettu, Nature kertoo.

Lue myös:

Oikeushammaslääkärin pöydällä voi maata hirttäytynyt, hukkunut tai Turun puukotusten uhri – "Arvostan kuollutta yhtä lailla kuin elävää"