Hyppää sisältöön

Gazan iskut eivät näy Euroviisuihin valmistautuvassa Tel Avivissa – Pommituksissa yhä enemmän uhreja

Lähi-idässä liikkuu vahvistamattomia tietoja siitä, että Gazassa toimiva terrorostijärjestö haluaisi häiritä euroviisuja.

Euroviisufaneja Tel Avivissa. Gazan levottomuudet ovat vain 70 kilometriä kaupungista, joka valmistautuu parhaillaan Euroviisuihin. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo määränneensä Israelin joukot jatkamaan iskuja Gazan kaistan palestiinalaistaistelijoita vastaan.

– Määräsin tänä aamuna Israelin puolustusvoimat jatkamaan massiivisia iskuja Gazan kaistan terroristeja vastaan. Lisäksi ohjeistin vahvistamaan joukkoja Gazan kaistan ympärillä panssarivaunuilla, tykistöllä ja jalkaväellä, Netanjahu sanoi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kabinettipäällikkö Tzahi Braverman ja pääministeri Benjamin Netanjahu saapuivat viikottaiseen hallituksen kokoukseen sunnuntaina Jerusalemissa. Kuva: Abir Sultan / EPA

Gazan kaistalta on kahden päivän aikana ammuttu jo noin 600 rakettia Israelin puolelle. Maan ilmatorjunta on pysäyttänyt raketeista suuren osan.

Israelin asevoimat on pommittanut Gazassa tähän mennessä 260 kohdetta. Iskuihin ovat osallistuneet Israelin ilmavoimat, panssarivaunut sekä Gazan edustalla olevat sotalaivat.

Viikonlopun väkivaltaisuuksia on kuvattu väkivaltaisimmiksi viikkoihin.

Viikonlopun väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin yhdeksän palestiinalaista ja kolme israelilaista. Yksi Gazassa kuolleista oli 1-vuotias vauva.

Israel sanoo kohdistaneensa iskun myös yhteen Gazassa toimivan Islamilainen Jihad -järjestön johtajaan. Hamad al-Khodorin kerrotaan saaneen surmansa. Hänen sanotaan hallinnoineen Iranista Hamasille siirrettyjä avustusrahoja.

Israelissa raketteja on osunut muun muassa Ashkelonin ja Beersheban kaupunkeihin. Maan sairaaloissa on hoidettu noin kahtasataa uhria, joista osa on saanut fyysisisiä vammoja, osa on shokissa rakettien aiheuttaman pelon takia.

Israelin eteläosassa koulut on pidetty kiinni turvallisuussyistä.

Väkivallasta huolimatta Israel on sallinut 650 000 litran öljykuljetuksen Gazan alueelle, kertoo Haaretz-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Palestiinalaispoika perheensä vahingoittuneessa asunnossa Israelin ilmaiskun jälkeen Rafahissa sunnuntaina. Kuva: Said Khatib / AFP

Suomen Euroviisu-ryhmä: "Paikalliset eivät ole huolissaan"

Gazan levottomuudet ovat vain 70 kilometriä Tel Avivin kaupungista, joka valmistautuu parhaillaan Euroviisuihin. Ylen tuottaja Anssi Autio saapui Tel Aviviin perjantaina yhdessä noin 15 henkilön tuotantotiimin kanssa. Paikalla ovat myös Suomen edustajat Ville Virtanen eli Darude sekä Sebastian Rejman.

Aution mukaan viikonlopun rakettisade ei ole juurikaan vaikuttanut elämään tai Euroviisujen valmisteluun Tel Avivissa.

– Gazan tapahtumat eivät näy muuten kuin uutiskuvina hotellin telkkarissa. Paikallinen media näyttää somekuvaa rakettien viiruista taivaalla. Muuten se ei ole vaikuttanut työhömme millään tavalla, sanoo Autio.

Paikalliset ihmiset eivät ole Aution mukaan kovinkaan huolissaan levottomuuksista, koska Gazan raketit harvoin yltävät Tel Aviviin asti. Siksi arki lomakaupungissa jatkui entisellään tänäkin viikonloppuna: eilen lauantaina rannat täyttyivät auringonpalvojista, vaikka alle 100 kilometrin päässä ammuttiin kymmeniä raketteja.

Autio on ollut aikaisemminkin rakentamassa viisuspektaakkelia keskellä konfliktia. Ukrainassa vuonna 2017 sota oli vain parin sadan kilometrin päässä.

– Onhan se vähän outo fiilis olla vetämässä tällaista paraatia, kun lähellä soditaan, Autio pohtii.

Viisuvieraita alkaa virrata Tel Aviviin ensi viikonloppuna, sillä virallisia avajaisia juhlitaan ensi viikon sunnuntaina.

Yrittääkö Hamas pilata Euroviisut?

Vaikka rakettitulitus ei olekaan juuri vaikuttanut euroviisukaupunki Tel Aviviin, moni pohtii, yrittääkö Israelin verivihollinen, ääri-islamilainen Islamilainen Jihad -järjestö häiritä maailmanlaajuista huomiota saavaa laulukilpailua. Järjestö on Israelissa ja EU:ssa luokiteltu terroristijärjestöksi

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan (siirryt toiseen palveluun) tämä on järjestön tavoite, mutta toukokuun alussa Israelissa on muitakin juhlapäiviä, joiden häiritseminen saattaisi palvella hamasin tavoitteita.

– He [palestiinalaiset] luulivat, että koska on Holokaustin muistopäivä ja Israelin itsenäisyyspäivä, ja lisäksi vielä viikon kuluttua Euroviisu-kilpailu, Israel ei iskisi vastaan, mutta he tekivät valtavan virheen, sanoi entinen Israelin hallituksen turvallisuusneuvonantaja Yaakov Amidror lehistötilausuudessa.

Itsenäisyyspäivä on samalla palestiinalaisille Nakba-päivä, eli he muistelevat tuhansien maanmiestensä lähtöä maanpakoon. Maanantaina alkaa lisäksi muslimien pyhä kuukausi Ramadan.

Lähi-itää seuraava al-Monitor-lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Israelin armeijan mukaan väkivaltaisuuksien alkamisessa avainasemassa olisi Islamilainen Jihad -järjestöä Gazan pohjoisosassa johtava Baha Abu al-Ata. Armeijan kerrotaan lähettäneen hänelle huhtikuussa henkilökohtaisen varoituksen, ettei rakettitulitusta aloitettaisi.

Al-Ata saa ohjeensa Islamilaisen Jihadin johdolta, joka taas kuuntelee tarkasti tukijoitaan Libanonissa, Syyriassa ja Iranissa. Al-Monitor-lehden mukaan on viitteitä siitä, että näillä tahoilla olisi halua häiritä Euroviisujen kulkua.

Lehden mukaan Gazaa hallitsevalla Hamas-järjestöllä olisi toisaalta myös halua hillitä Islamilaisen Jihadin toimintaa.

Sekä al-Monitor että israelilainen konservatiivinen Times of Israel -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että Israel ja Hamas ovat tehneet joitakin epävirallisia sopimuksia, joilla pyritään turvaamaan Euroviisujen rauhallisuus. Paljon riippuu siitä, pitävätkö osapuolet antamansa lupaukset.

Uutiskanava al-Jazeeran (siirryt toiseen palveluun) toimittaja ennakoi, että kaksi päivää sitten leimahtanut konflikti jatkuu vielä ehkä kauankin.

Lue lisää Hamasin rakettiarsenaalista Haaretz-lehdestä (siirryt toiseen palveluun).

Uutista täydennetty ja päivitetty 5.5. klo 17.55

Uutista korjattu 7.5. klo 10.51. Islamilainen Jihad ei ole Hamas-järjestön aseellinen siipi.

.
.