Trumpilta raju tulliuhkaus Kiinalle: Kaikelle tuonnille 25 prosentin tulli, jos neuvottelut eivät etene

Kiina uhkaa peruuttaa tälle viikolle suunnitellut kauppaneuvottelut.

tullit
Kiinan ja Yhdysvaltain pääneuvottelijat Liu He ja Steven Mnuchin
Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvotteluja käydään tällä viikolla Washingtonissa, kuvassa valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja varapääministeri Liu He.Nicolas Asfouri / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut Twitter-viesteissään, että Kiinan tuotteille asetetut tullimääräykset kiristyvät. Trump uhkaa myös, että jatkossa kaikki Kiinan tuonti saattaa joutua ankaran tullin alaiseksi, elleivät maiden väliset kauppaneuvottelut etene ripeämmin.

Trumpin ilmoitus tulee yllätyksenä, sillä tähän saakka hän ja hänen hallintonsa ovat kertoneet, että neuvottelut etenevät hyvin ja että sopimus syntyy lähiaikoina.

Trumpin ilmoitus tuli yllätyksenä Kiinan viranomaisille. Kiinalaiset harkitsevat nyt, että tälle viikolle suunnitellut neuvottelut peruutetaan. Kiinan varapääministeri Liu Hen piti matkustaa Washingtoniin keskiviikkona.

– Kymmenen kuukauden ajan Kiina on maksanut 50 miljardin dollarin arvoisesta korkean teknologian tuonnistaan 25 prosentin tullia, ja 200 miljardin dollarin arvoisesta muusta tuonnista 10 prosentin tullia. Nämä tullit ovat osaltaan auttaneet taloutemme erinomaista tilaa, hän kirjoittaa.

– Kymmenen prosentin tulli nousee 25 prosentiin perjantaina. 325 miljardin dollarin arvosta Kiinan tuontia on ollut tullivapaata, mutta tulli asetetaan pian 25 prosentin suuruisena, Trump jatkoi.

Hänen mukaansa tullien korotus on seurausta Kiinan edustajien viivyttelystä maiden välisissä kauppaneuvotteluissa.

25 prosentin tullin oli määrä astua voimaan jo tammikuussa, mutta presidentti lykkäsi päätöstä, koska neuvottelut olivat käynnissä.

Trumpin mukaan tullit eivät juuri haittaa Yhdysvaltain taloutta, koska Kiina maksaa niistä suuren osan. Talousasiantuntijoiden mukaan tullimaksuja joutuvat maksamaan yhdysvaltalaiset yritykset, jotka tuovat tuotteita Kiinasta. Ne joko nostavat omien tuotteidensa hintoja, leikkaavat katteitaan tai yrittävät alentaa kiinalaisten myyjien kanssa tuotteiden hintaa alas.

Pävitetty Kiinan kommentit klo 3.50

Lue lisää:

Guardian: Trump escalates trade war with China with plan to raise tariffs (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters