Pohjois-Makedoniassa länsimielinen ehdokas julistautui presidentinvaalien voittajaksi

Äänestämässä kävi 46 prosenttia äänioikeutetuista.

Pohjois-Makedonia
Stevo Pendarovski tuuletti voittoaan Skopjessa sunnuntaina.
Stevo Pendarovski tuuletti voittoaan Skopjessa sunnuntaina.Georgi Licovski / EPA

Kun lähes kaikki äänet on laskettu Pohjois-Makedonian presidentinvaaleissa, voittajaksi on nousemassa hallituksen tukema ehdokas Stevo Pendarovski.

Pendarovski sai äänistä noin 52 prosenttia. Oikeistolaisen opposition ehdokkaan Gordana Siljanovska-Davkovan osuudeksi tuli noin 45 prosenttia äänistä.

Äänestysaktiivisuus vaaleissa oli hyvin alhainen. Sunnuntaina päivällä jännitettiin vielä ylittääkö äänestäjien määrä 40 prosenttia. Tämä rajapyykki ylittyi ja äänestämässä kävi lopulta 46 prosenttia äänioikeutetuista. Jos äänestäjiä olisi ollut alle 40 prosenttia, niin vaalien tulos olisi mitätöity.

– Tulen olemaan koko maan presidentti, riippumatta siitä ketä kukakin äänesti vaaleissa, Pendarovski totesi puheessaan.

Pendarovski haluaisi liittää Pohjois-Makedonian EU:hun ja Natoon. EU:n kanssa jäsenyysneuvottelut aloitetaankin kesäkuussa.

Aiemmin Kreikka on vastustanut liittymistä kumpaankaan organisaatioon, koska se ei hyväksynyt Pohjois-Makedonian käyttämää nimeä Makedonian tasavalta.

Maat pääsivät sopuun nimestä Pohjois-Makedonia viime vuoden kesällä ja sopimus solmittiin tämän vuoden tammikuussa.

Nimen vaihdos jakaa edelleen voimakkaasti kansalaisten mielipiteitä.

Presidentin virka on Pohjois-Makedoniassa lähinnä seremoniallinen, mutta joissakin asioissa presidentillä on veto-oikeus.

Presidenttiehdokkaiden Stevo Pendarovskin ja  Gordana Siljanovskan vaalimainokset Skopjessa 3. toukokuuta.
Presidenttiehdokkaiden Stevo Pendarovskin ja Gordana Siljanovska-Davkovan vaalimainokset Skopjessa 3. toukokuuta.Georgi Licovski / EPA

Lähteet: AFP, REUTERS