1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyttyset

Takatalvi ei tapa hyttysiä – saattaa jopa lisätä niitä

Mikäli sää pysyy muutaman viikon lämpöisenä, on odotettavissa runsas hyttyskesä.

hyttyset
itikoita lentää ilmassa.
Pohjois-Suomen soilla ilma voi olla sakeanaan tuhansista lentohyönteisistä.Jukka-Pekka Leinonen

Muutamien päivien pakkaset ja lumisateet vaikuttavat todennäköisesti hyvin vähän hyönteisten määrään.

Kainuun ELY-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan suurin osa aikuishyönteisistä on ehtinyt jo paritella ja munia ennen takatalvea.

Hyttysiin takatalvi tuskin vaikuttaa – ainakaan negatiivisesti. Hyttyskanta ei ole päässyt vielä kuoriutumaan, vaan munat majailevat yhä vesilammikoissa. Uusi lumimassa siis voi sulettuaan jopa lisätä tulevan kesän hyttysiä.

– Mitä enemmän lunta on sulamassa, sitä enemmän on lammikoita ja sitä varmempaa on hyttysten selviäminen. Seuraavat kolme viikkoa kertovat paljon: jos keli pysyy kesäisissä lämpötiloissa, hyttysiä tulee paljon, Leinonen kertoo.

Kimalaisille ja mehiläisille ongelmia voi tulla, mikäli pesien rakentaminen on jo ehtinyt alkaa.

– Jos paksu lumipeite peittää pesärakennelmat, voidaan olla nopeasti hätää kärsimässä. Kuningatarkin saattaa menehtyä ravinnon puutteesseen, Leinonen kertoo.

Yleisesti takatalvi korkeintaan hidastaa hyönteisten liikkeelle pääsyä. Mikäli kimalaisten pesintä ja lisääntyminen ei onnistu, voi Suomen mustikkasato olla heikompi, sillä kimalainen on mustikan pääpölyttäjä.

– Mikäli työläispolvi ei pääse kuoriutumaan, pelkät kuningattaret hoitavat pölyttämistä ja pölytysvoima on huomattavasti pienempi.

Lue seuraavaksi