1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arktinen neuvosto

Arktisen neuvoston kokous alkaa Rovaniemellä – näitä kolmea asiaa kannattaa seurata

Kokouksen huomiota herättävin hetki on Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerien tapaaminen.

Arktiseen neuvostoon kuuluu kahdeksan jäsenmaata. Lisäksi kokoukseen osallistuu alkuperäiskansoja edustavia järjestöjä. Kuva: Arktalaš ráđđi

Rovaniemellä alkaa tänään Arktisen neuvoston kokous, johon odotetaan saapuvaksi arktisten suurvaltojen ulkoministereistä Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeota sekä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia.

Kokoukseen osallistuvat arktisten valtioiden rinnalla kuusi arktisen alueen alkuperäiskansoja edustavaa järjestöä.

Kokouksen puheenjohtajana toimii Suomen virkaa tekevä ulkoministeri Timo Soini (sin.), joka tapaa ulkoministerikollegojaan myös kahdenvälisesti. Viikon aikana Rovaniemen Lappi-areenalla pidetään myös muita Arktisen neuvoston toimintaan linkittyviä kokouksia.

Yhdysvaltojen ja Venäjän tapaaminen

Kokouksen huomiota herättävin hetki on Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerien kahdenkeskinen tapaaminen. Heidän on kerrottu keskustelevan muun muassa Venezuelan tilanteesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaavat Arktisen neuvoston kokouksessa Rovaniemellä. Kuva: AOP/ EPA / ITAR-Tass

Yhdysvallat, samoin kuin Euroopan unioni, tukee kiistassa oppositiota, mutta Venäjä Venezuelan presidentti Nicolas Maduron hallintoa. Pompeo ja Lavrov yrittävät Rovaniemellä sovitella näkemyksiä.

Muiden maiden ulkopolitiikan kriisien ei toivota vievän kaikkea huomiota kokouksen pääasialta eli arktisten alueiden tilanteelta.

Pompeo pitää myös Yhdysvaltojen arktista politiikkaa linjaavan puheen maanantaina. Sen tavoitteena on terävöittää Yhdysvaltojen nykyhallinnon näkemystä alueesta.

Julistuksen sanakäänteet

Ulkoministerien kokouksessa on määrä allekirjoittaa Arktisen neuvoston Rovaniemen julistus. Asiakirjaan on haettu viime hetkiin asti kaikkia osapuolia tyydyttäviä sanakäänteitä.

Viime vuosina ympäristöpolitiikkansa suuntaa muuttaneen Yhdysvaltojen on esimerkiksi kerrottu haluavan muuttaa kohtia liittyen ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin ja Pariisin ilmastosopimukseen.

Kokouksessa selviää kääntävätkö seitsemän muuta maata Yhdysvallat kannalleen ja saadaanko asiakirjaan jokin kompromissi ilmastonmuutoksen vastaisista toimista ja kestävästä kehityksestä alueella.

Rovaniemen Lappi-Areena. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Julistuksessa odotetaan olevan maininta Suomen aloittamasta meteorologisesta yhteistyöstä arktisten maiden välillä. Jos tätä toimintaa jatketaan, se sallii parempien sää- ja jääennusteiden tekemisen alueella.

Lisäksi mustan hiilen suitsiminen saatetaan mainita yhtenä jatkotavoitteena. Suomi ja erityisesti presidentti Sauli Niinistö ovat pitäneet esillä mustan hiilen ongelmaa arktisilla alueille.

Arktisella neuvostolla ei ole ollut erillistä strategia-asiakirjaa, mutta jos sellainen allekirjoitetaan kokouksessa, sen voisi katsoa olevan voitto Suomelle.

Suomen ankkuriosuus päättyy

Suomen Arktisen neuvoston kaksivuotinen puheenjohtajuuskausi päättyy julistukseen, joka toimii samalla myös suuntaa-antavana seuraavalle puheenjohtajamaalle Islannille.

Julistusta voidaan pitää jonkinlaisena arviona Suomen onnistumisesta puheenjohtajana.

Väkiluvultaan pieni, mutta arktisena maana itseään korostava Islanti perinee Suomen tavoitteista ainakin tietoliikenneyhteyksien parantamisen alueella. Yhteydet ovat edelleen paikoitellen riittämättömät, mikä puolestaan saattaa lisätä vaaratilanteita jos alueella liikennöinti tulevaisuudessa lisääntyy.

Islanti on ollut innoissaan lähestyvästä puheenjohtajuudesta. Maiden kahden vuoden tavoitteet hyväksytetään aina muilla valtioilla, joten suuria muutoksia tuskin on luvassa.

Islannin tulevan ja oletettavasti ympäristöarvoja esillä pitävän Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden heikkona kohtana voidaan pitää kaupallista valaanpyyntiä, josta maa ei ole suostunut luopumaan.

Vaikka valaanpyynti ei kuulu Arktisen neuvoston asialistalle, voi se nousta esiin vielä monesti seuraavien kahden vuoden aikana.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa CNN on uutisoinut Islannin sallivan kalastajien pyytää yli 2 000 valasta (siirryt toiseen palveluun) seuraavien viiden vuoden aikana.