Brunein sulttaani antoi periksi: kuolemantuomioita homoseksistä ja aviorikoksesta ei panna täytäntöön

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan päätös ei ole riittävä.

Brunei
Hassanal Bolkiah
Hassanal Bolkiah Brunein pääkaupungissa Bandar Seri Begawanissa huhtikuussa.EPA

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah on vakuuttanut, ettei kansainvälisen kohun aiheuttaneita äärimmäisiä sharia-lain määräämiä rangaistuksia, kuten homoseksistä ja aviorikoksesta määrättyjä kivitystuomiota, panna toimeen.

Sulttaani muistutti, että maassa on jo pitkään ollut voimassa normaalin rikoslain määräämänä kuolemanrangaistus, mutta ketään ei ole teloitettu vuosikymmeniin.

– Näin toimitaan myös sharia-lain kohdalla, jossa mahdollisuudet synninpäästöön ovat laajemmat, Bolkinah sanoi puheessaan.

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat tuoreeltaan ilmoituksen riittämättömäksi.

– Tämä ei muuta mitään. Se ei puutu millään lailla sharian muihin ihmisoikeusloukkauksiin, sanoi The Brunei Project -järjestön perustaja Matthew Woolfe.

Bruneista tuli viime kuun lopussa ensimmäinen Itä- tai Kaakkois-Aasian maa, jossa sharia-laki otettiin käyttöön valtiollisella tasolla. Päätös nostatti vastalauseita ja boikottivaatimuksia.

Useat julkisuuden henkilöt, muun muassa näyttelijä George Clooney ja talk show -juontaja Ellen Lee DeGeneres, kehottivat ihmisiä boikotoimaan Brunein sulttaanin kytköksissä olevan Dorchester Collection -ketjun hotelleja eri puolilla maailmaa.

Hotellit ovat poistaneet sosiaalisen median tilejään arvosteluryöpyn takia.

Lähteet: STT