Trumpin tulliuhkaukset saivat pörssit alamäkeen – myöhemmin lasku pysähtyi

Presidentti Trumpin uudet uhkaukset lisätulleista Kiinan tuonnille saivat pörssit heilumaan ympäri maailman. Trump löi pökköä pesään maanantaina.

pörssit
Donald Trump
Trump heiluttelee pörssikursseja rangaistustullipuheillaan.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusi uhkaus nostaa kaikkien Kiinasta tuotavien tavaroiden tulleja 25 prosenttiin on saanut Aasian pörssit sukeltamaan reippaasti.

Myös Euroopassa sijoittajat ovat pelästyneet Trumpin puheita. Kaupankäynti on alkanut vahvasti mollivoittoisesti Helsingin, Oslon, Tukholman, Pariisin ja Frankfurtin pörsseissä ja osakekurssit ovat lähes kahden prosentin pudotuksessa kautta linjan.

Helsingin pörssin OMXH-indeksi päätyi kauppapäivän lopuksi 1,11 prosenttia miinukselle 9 338.90 pisteeseen. Päivän kovin laskija oli Stockmannin A -osake. Sen kurssi putosi 11,76 prosenttia. Nousukärjessä oli Sotkamo Silver. Sen kurssi nousi 5,4 prosenttia.

Yhdysvalloissa teollisuuden Dow Jones -indeksi oli aluksi selvässä laskussa, mutta sitten kurssit toipuivat. Lopulta laskua kertyi vain neljännesprosentin verran. Teknologia-alan Nasdaq-indeksi laski päivän aikana puoli prosenttia.

Trump tviittasi eilen sunnuntaina, että hän korottaa kaikkien Kiinasta tuotavien tavaroiden tulleja perjantaina, jos kauppaneuvottelut Yhdysvaltain ja Kiinan välillä eivät etene.

Trumpia eivät kurssilaskut heilauttaneet, vaan hän jatkoi uhkailuaan maanantaina Twitterissä. Tviitissään hän totesi, että Yhdysvallat menettää miljardeja dollareita Pekingille ja nyt siihen tulee loppu.

Jos Trump toteuttaa uhkauksensa, 325 miljardin dollarin edestä kiinalaista tuontitavaraa saa 25 prosentin rangaistustullin. Tähän mennessä osalla Kiinan-tuonnista on ollut 10 prosentin tulli.

Kauppaneuvottelut saattavat vaarantua

Maanantain kaupankäynnissä Manner-Kiinassa sijaitsevat Shanghain ja Shenzenin pörssi-indeksit romahtivat yli 6 prosenttia. Lasku on kuitenkin hieman loiventunut. Myös Hongkongin Hang Seng-indeksi laski noin 3 prosenttia. Tokion pörssi on tänään kiinni.

Myös valuuttamarkkinoilla on reagoitu Trumpin puheisiin, Japanin jenin arvo on vahvistunut euroa vastaan.

Trumpin ilmoitus tuli yllätyksenä Kiinan viranomaisille ja he harkitsevat tälle viikolle suunniteltujen neuvottelujen perumista. Kiinan varapääministeri Liu Hen piti matkustaa Washingtoniin keskiviikkona.

Talouslehti Financial Timesin arvioi, että Liu matkustaa kuitenkin tällä viikolla Washingtoniin.

Trump sanoo, että tullit eivät haittaa Yhdysvaltain taloutta, koska Kiina maksaa niistä suuren osan. Talousasiantuntijoiden mukaan tullimaksuja joutuvat maksamaan yhdysvaltalaiset yritykset, jotka tuovat tuotteita Kiinasta.

Päivitetty klo 14:50 Lisätty tieto Trumpin uudesta tviitistä.

Lue myös:

Trumpilta raju tulliuhkaus Kiinalle: Kaikelle tuonnille 25 prosentin tulli, jos neuvottelut eivät etene

Lähteet: Reuters