Rinne jatkaa tiistaina keskusteluja kokoomuksen kanssa

SDP ja kokoomus jatkavat yhä hallitustunnusteluja eduskunnassa. Aihena muun muassa talous- ja työelämäpolitiikka. Antti Rinne luottaa yhä, että hallitusneuvotteluihin jatkavat puolueet ovat selvillä tiistaina.

hallitusneuvottelut
Antti Rinne

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne jatkaa tiistaina aamulla kello 10 kokoomuksen kanssa keskusteluja hallitusohjelmaneuvottelujen pohjaksi.

Rinne ehti keskustella kaikkien muiden puolueiden kanssa aikataulun mukaisesti, mutta kokoomuksen kanssa on ollut paljon keskusteltavaa erityisesti talous- ja työllisyyspolitiikasta.

– Kuten todettu, talouspolitiikan sisältö ja työllisyyspolitiikan linjaukset ja sisältö ovat olleet meille jännitteisiä asioita taaksepäin, niin edelleen on tarvetta ratkaista asioita, Rinne kertoi toimittajaryhmälle illalla eduskunnassa.

Rinteen mukaan tavoitteena on selvittää, onko SDP:n ja kokoomuksen välillä mahdollisuuksia jatkaa varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. Siihen Rinne ei antanut valoa, kun kysyttiin, että onko kokoomus edelleen vahvin vaihtoehto hallituksen toiseksi isoksi puolueeksi.

– Kaikki on vielä auki, Rinne totesi, mutta sanoi edelleen toivovansa, että jatkoneuvottelujen osallistujat olisivat selvillä huomenna.

Antti Rinne
Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) median edessä eduskunnassa kahdenvälisten tunnusteluiden toisena päivänä maanantaina.Pekka Tynell / Yle

Orpo: Henki on ollut rakentava

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on Antti Rinteen kanssa samoilla linjoilla siitä, mitkä asiat hiertävät eniten puolueiden linjojen välillä.

– Vielä ei ole valmista. Henki on ollut rakentava, mutta selkeästi on asioita, jotka vielä vaativat selvennystä. Ne ovat työllisyys ja veropolitiikan puolella. Orpo sanoi.

Orpon mukaan keskustelua on kuitenkin käyty rakentavassa hengessä. Sitä hän ei tässä vaiheessa osannut arvioida, onko kokoomus lähempänä varsinaisia hallitusneuvotteluja kuin keskusta.

– En osaa arvioida. Se on tunnustelija Rinteen käsissä pohtia sitä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tapaamassa hallitustunnustelijaa eduskunnassa Helsingissä 6. toukokuuta.
Petteri OrpoMartti Kainulainen / Lehtikuva

Rinne haluaa varmuuden kokoomuksen tavoitteista

Aiemmin illalla hallitustunnustelija Antti Rinnekertoi jatkavansa keskusteluja kokoomuksen kanssa.

– Tarkoitus on nyt löytää se toinen isompi puolue tähän kokonaisuuteen. Meillä on kokoomuksen kanssa vielä aika monta asiaa läpikäymättä, Rinne kertoi toimittajille tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Rinteen mukaan aikataulun venymisessä kyse on siitä, että hän haluaa varmuuden kokoomuksen tavoitteista. Hän kiisti illalla, että esimerkiksi puolueiden talouspolitiikan näkemykset hiertäisivät keskusteluja.

– Ei hierrä tällä hetkellä vielä mitään. Pitää katsoa, löytyykö yhteisiä näkemyksiä niin, että siitä voidaan lähteä rakentamaan yhteistä ohjelmaa.

Rinne täsmensi Ylen tv-uutisten suorassa lähetyksessä maanantaina kello 20.30, että kahdenväliset keskustelut kokoomuksen kanssa liittyvät talous- ja työelämäpolitiikkaan.

– Nyt selvitetään, onko edellytyksiä jatkaa, Rinne sanoi suorassa lähetyksessä.

Lisäksi Rinne kertoi, että hänelle on keskustelujen myötä alkanut hiljalleen muotoutua ajatus hallituspohjasta. Sitä hän ei kertonut, mitkä puolueet varsinaisiin neuvotteluihin lähtevät, mutta vahvisti pyrkivänsä kertomaan asiasta huomenna tiistaina.

– Kyllä se pikku hiljaa tästä alkaa muotoutua.

Rinne: Muiden puolueiden kannat selvät

Rinne on keskustellut eilen ja tänään kaikkien muiden eduskuntapuolueiden kanssa. Niiden kanssa ei Rinteen mukaan ole tarvetta vastaaville lisäkeskusteluille.

– Täytyy sanoa, että joidenkin puolueiden osalta on ollut helpompi saavuttaa näkemys siitä, jatketaanko vai ei, Rinne sanoi eduskunnan tiedotustilaisuudessa.

Mitään puoluetta ei ole Rinteen mukaan suljettu pois hallitusneuvotteluista.

– Muilta osin tällä hetkellä näyttää selvältä, että tiedämme muitten puolueiden konkreettiset näkökulmat tähän jatkoon.

– Edelleen uskon, että huominen on se päivä kun kerrotaan, millä kokoonpanolla lähdetään Säätytalolle yrittämään ratkaisua, Rinne sanoi.

Perussuomalaiset HS-gallupin kärkeen

Oman lisänsä neuvotteluihin toi se, että iltapäivällä Helsingin Sanomat julkaisi gallupinsa (siirryt toiseen palveluun), jonka ykköseksi nousi perussuomalaiset.

Toisena kannatusmittauksessa oli kokoomus, ja hallitustunnusteluita tekevä SDP oli pudonnut kolmanneksi. PS:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi tulosta HS:lle, että vaalit käytiin puolueen kannalta viikon liian aikaisin.

Rinne kiisti tiedotustilaisuudessa, että gallupilla olisi vaikutusta hallitustunnusteluihin.

– Ei ole vaikuttanut millään tavalla. Nämä ovat odotetut gallupit tämän vaalituloksen jälkeen, Rinne sanoi.

Kokoomuksesta tunnusteluihin astelivat kello 18 kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ja valtiosihteeri Anssi Kujala.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) eduskunnassa puolueiden kahdenvälisissä keskusteluissa 6. toukokuuta.
Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) eduskunnassa puolueiden kahdenvälisissä keskusteluissa 6. toukokuuta.Pekka Tynell / Yle

Edellinen, RKP:n ja SDP:n tapaaminen päättyi hiukan etuajassa. Siinä missä vihreät ja SDP käyttivät keskusteluille koko niille varatun tunnin, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson saapui puhemiehen huoneesta noin 45 minuutin jälkeen.

Keskusteluista ei Henrikssonin mukaan selvinnyt, kumpi ennakoiduista suurista hallitusneuvottelukumppaneista, kokoomus vai keskusta, olisi Rinteelle mieluisampi.

– Puhuimme siitä, että me haluamme avoimen, demokraattisen Suomen, joka vaalii oikeusvaltioperiaatetta ja on kansainvälinen, Henriksson kommentoi tilaisuuden jälkeen.

RKP:lle tärkeää on Henrikssonin mukaan yhteistyökyky, ja että Suomea viedään positiivisessa hengessä eteenpäin.

– Pidetään myös huolta siitä, että Suomi pidetään kaksikielisenä maana. Nämä ovat varmasti aika itsestäänselviä asioita, Henriksson lisäsi.

Haavisto: Ei meitä sieltä ulosheitetty

Vasemmistoliitton puheenjohtaja Li Andersson ei kommentoinut Rinteen kanssa käytyjä keskusteluja.

Vihreiden edustajat tapasivat Rinteen ensimmäisenä klo 15. Voiko vihreät pitää hallituspaikkaa jo varmana?

– Ei meitä sieltä ulosheitetty. Ei mitään dramatiikkaa, selitettiin vihreiden paperin yksityiskohtia, ja keskusteltiin myös sosiaalidemokraattien vastausten yhteensovittamisesta, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi tapaamisen jälkeen.

Haavisto sanoo, ettei hänelle syntynyt kuvaa Rinteelle mieluisimmasta hallituspohjasta, eivätkä vihreät udelleet tästä asiasta.

Antti Rinne ja Pekka Haavisto.
Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) ja vihreiden Pekka Haavisto eduskunnassa puolueiden kahdenvälisissä keskusteluissa. Taustalla näkyvät SDP:n neuvottelijat Sanna Marin, Antti Lindtman ja Anton Rönnholm sekä vihreiden Satu Hassi.Pekka Tynell / Yle

Rinne pyrkii ratkaisemaan tänään tai viimeistään huomenna tiistaina, mikä toinen suuri puolue olisi hallitusneuvotteluissa SDP:n kanssa.

– Minulla on nyt tavoitteena löytää se toinen isompi puolue joka tapauksessa. Se ratkaisee tavallaan sen, millainen kokoonpano hallitukselle on tulossa, Rinne sanoi SDP:n eurovaaliohjelman julkistamistilaisuudessa aamupäivällä.

Rinne tapasi maanantaina vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n ja kokoomuksen edustajat puhemiesneuvoston huoneessa. Kullekin puolueelle on varattu tapaamiseen aikaa tunti. Ensimmäisenä vuorossa olivat vihreät kello 15, sitten vasemmistoliitto kello 16 ja RKP kello 17. Viimeisenä Rinteen juttusille pääsi kokoomus kello 18.

Rinne kävi kahdenväliset keskustelut sunnuntaina kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan johdon kanssa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ottaa ryhmäselfietä puoluetovereiden kanssa eduskunnassa Helsingissä 6. toukokuuta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ottaa ryhmäselfietä neuvottelijoiden kanssa eduskunnassa Helsingissä 6. toukokuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tuleeko sinipuna vai punamulta?

Heti vaalien jälkeen sinipunahallitusta eli SDP:n ja kokoomuksen muodostamaa hallitusta pidettiin todennäköisenä. Mukaan mahtuisivat myös vihreät ja RKP. Tällä kokoonpanolla olisi 108 edustajaa.

Vasemmistoliittokin mielii hallitukseen, mutta vasemmistoliitto ja kokoomus hyljeksivät toisiaan. Kokoomuksen valinta toiseksi suureksi puolueeksi hallitusneuvotteluihin voisi merkitä vasemmistoliiton putoamista pois.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viikonlopun keskustelujen jälkeen näytti siltä, että punamullan eli SDP:n ja keskustan muodostaman hallituksen osakkeet ovat nousussa hallituspörssissä.

Ylen tietojen mukaan hallitukseen meno jakaa keskustan eduskuntaryhmää. Osa jäsenistä haluaisi vaalitappiosta huolimatta hallitukseen vaikuttamaan, osa katsoo opposition paremmaksi vaihtoehdoksi tässä tilanteessa.

Demareiden puheenjohtaja Antti Rinne löi lisää kierroksia hallituspeliin vihjailemalla Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) kansanrintamasta, johon kuuluisivat SDP:n lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Tällä vaihtoehdolla olisi vankka enemmistö, 117 paikkaa eduskunnassa, eivätkä pienpuolueet pääsisi vaa'ankieliasemaan.

Mutta myös keskustan ja vihreiden näkemysten yhteensovittaminen on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, metsähakkuiden määrä yhtenä esimerkkinä.

Ajatus punamullasta on saanut perussuomalaisten ja kokoomuksen edustajat hyökkäykseen sosiaalisessa mediassa.

Kokoomuksen edustajat ovatkin antaneet ymmärtää, että perussuomalaisten kanssa voisi syntyä yhteinen hallitusohjelma (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Analyysi: Rinteen hallituksen palaset ovat tukevasti ilmassa ja SDP:n suosio ehti jo romahtaa

Analyysi: Hallituskysymys jakaa keskustaa ennennäkemättömällä tavalla

Yle seurasi hallitustunnusteluja – Antti Rinne Ylelle: Yksikään puolue ei ole vielä ulkona hallitusneuvotteluista

Analyysi: "Punamultaa pukkaa", twiittasi kansanedustaja – miten käy tänään Rinteen keskusteluissa keskustan kanssa?