1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuskastuneen äidin idea poiki EU-vaalit lapsille – Eläinhahmot innostavat perheen pienimpiä vaaliuurnille Kajaanissakin

Porissa syntynyt ajatus lapsille järjestettävistä EU-vaaleista on laajentunut valtakunnalliseksi tapahtumaksi.

Kajaani
Lastenvaalit porissa 2018
Porin lasten vaalien ehdokkaita vuoden 2018 presidentinvaalien aikaan.Elli-Mari Sulonen / Porin kaupunki

Lapsia innostetaan valtakunnallisesti äänestämään tulevissa EU-vaaleissa. Ehdokasasettelu toimii kuten aikuistenkin vaaleissa.

– Nämä ovat eläinhahmohenkilövaalit, naurahtaa Porin kaupungin viestintäsuunnittelija Elli-Mari Sulonen.

Tulevana perjantaina julkistettavassa ehdokasasettelussa on mukana kuusi fiktiivistä eläinhahmoa, joista yksi pääsee matkalle Eurooppaan. Jokaisella ehdokkaalla on omanlaisensa persoonallisuus ja EU-mepiksi sopivia ominaisuuksia.

Idea lähti liikkeelle Facebook-päivityksestä, jossa turhautunut äiti tuskaili, kun lapsi ei ollut saanut pudottaa äidin äänestyslipuketta vaaliuurnaan. Pori ryhtyi tuumasta toimeen ja kehitti lapsille oman tavan osallistua.

– Ehdokkaat ovat lapsille suunnattuja hahmoja. He eivät ole poliittisesti sitoutuneita, eikä heillä ole varsinasta poliittista agendaa. Tavoitteena on laittaa lasten EU-vaalien voittajan terveiset oikean valitun mepin mukana EU-parlamenttiin, jatkaa Sulonen.

Valtakunnallisen ehdokasasettelun kokoaa Porin kaupunki, Suomen nuorkauppakamarit ja Kuntaliitto. Vaalit pidetään 30 kunnassa yhtä aikaa, ja mukana on myös Kajaanin Nuorkauppakamari Ry.

– Me suhtaudumme tähän innolla. Nuorkauppakamari on poliittisesti sitoutumaton ja tällä keinolla saadaan uudet nuoret kiinnostumaan äänestyksestä. Näin äänestämisestä saadaan perheen yhteinen asia, kertoo Kajaanin Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Henna-Mari Närhi.

Lue seuraavaksi