Futuristinen huoltoasemaharvinaisuus kiinnosti kymmeniä tuhansia, mutta hinta jäi vaatimattomaksi – "Johtuu tästä katajaisen kansan luonteesta"

Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema muovinen huoltoasema päätyi huutokaupassa pääkaupunkiseudulla asuvan yksityishenkilön omistukseen.

CF-100-mallinimeä kantava Casa Finlandia puretaan osiin ja pultataan pystyyn uudessa osoitteessa, joka ei ole vielä tiedossa.   Kuva: Marjut Suomi / Yle

Lempäälässä sijaitseva arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Casa Finlandia -huoltoasema on löytänyt uuden omistajan.

Muovinen ja futuristinen huoltoasema myytiin verkon huutokauppasivustolla (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina 29 000 euron hintaan. Huoltoaseman myynnistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Huoltoaseman myynyt laitilalainen Lasse Lemmetti pettyi myyntihintaan. Hän oli aiemmin arvioinut lopullisen myyntihinnan asettuvan 50 000 euron tietämille. Kohdetta katsottiin huutokauppasivustolla yli 30 000 kertaa.

Design-huoltoaseman uusi osoite ei ole vielä selvillä. Lasse Lemmetin mukaan ostaja sai itselleen rakennuskulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävän kohteen.

– Kyseessä on kuitenkin ainutlaatuinen myyntikohde. Vastaavaa ei todennäköisesti tule koskaan myyntiin.

Lasse Lemmetin mielestä design-tuotteiden markkina on Suomessa kasvussa, mutta vielä varsin pientä esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Hän kritisoi suomalaisia siitä, etteivät he ymmärrä design-tuotteiden arvoa.

– Suomalaisilta puuttuu näkemystä. Ehkä se johtuu tästä katajaisen kansan luonteesta.

Lemmetin mukaan Suomessa kaupanteko vanhoilla design-tuotteilla on vaikeaa, vaikka kohde olisi kuinka uniikki. Suomalainen tinkii aina pyyntihinnasta puolet pois, kun ranskalainen tai saksalainen ostaja pyytää vain tilinumeron.

– Suomesta katoaa koko ajan designia taukoamattomana virtana ulkomaille, koska suomalaiset eivät ole valmiita maksamaan samaa hintaa, mitä siitä saa ulkomailla.

Lisää aiheesta: