Hyppää sisältöön

Väestöllinen keskipiste liikkuu kilometrin vuodessa, kun suomalaiset pakkautuvat pk-seudulle – "Jopa eteläisessä Suomessa alueet autioituvat"

Weberin pisteestä on Helsingin keskustaan hieman yli sata kilometriä. Utsjoen Nuorgamiin matkaa kertyy tuhat kilometriä.

Vasemmalla oleva muistomerkki pystytettiin 40 vuotta sitten Luopioisten Rautajärven kylään. Hauholaiset taas pystyttivät Sappeen kylään oman Weberin pisteen muistomerkkinsä vuonna 1995. Nyt piste on lähes 20 kilometriä etelämpänä. Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

Neljäkymmentä vuotta sitten Weberin piste oli Luopioisten Rautajärven kylässä, jonne kyläläiset pystyttivät muistomerkin maan väestöllisen keskipisteen kunniaksi.

Weberin piste ei kunnioittanut muistomerkkiä, vaan siirtyi kohti etelää entiseen Hauhon kuntaan. Hauholaiset pystyttivät Sappeen kylään oman muistomerkkinsä Weberin pisteelle.

Tämäkään muistomerkki ei Weberin pisteen liikettä jarruttanut. Nyt se on Tilastokeskuksen mukaan lähes parikymmentä kilometriä etelämpänä Mäyränkorventien läheisyydessä. Toki piste on edelleen Hämeenlinnan Hauhon pitäjässä.

Animaatio näyttää, kuinka Weberin piste on liikkunut viimeisen 40 vuoden aikana. Kuva: Teemu Kakko / Yle

Weberin pisteen liike ei ole loppumassa.

– Väestöennusteiden perusteella väestöllinen keskipiste liikkuu etelään suurin piirtein samaa vauhtia kuin aiemmin vielä pari- kolmekymmentä vuotta, arvioi alue- ja väestökehityksen asiantuntija, valtiotieteen tohtori Timo Aro MDI-konsulttitoimistosta.

Jokaisella keskimäärin sama matka

Saksalaisen tilastomaantieteilijän Alfred Weberin piste kertoo alueen, esimerkiksi Suomen, väestöllisen keskipisteen. Tähän pisteeseen on jokaisella suomalaisella keskimäärin yhtä pitkä matka.

Nykyinen Weberin piste kertoo paljon siitä, missä Suomen asutus on. Pisteestä on Helsingin keskustaan hieman yli sata kilometriä. Maan pohjoisimpaan kylään Utsjoen Nuorgamiin matkaa kertyy tuhat kilometriä.

Weberin pisteeltä on Helsinkiin noin sata kilometriä, Nuorgamiin tuhat. Kuva: Hannu Harhama / Yle

Alue- ja väestökehityksen asiantuntija Timo Aro kertoo, että Suomessa vaikuttaa kolme väestöä koskevaa trendiä.

– Meillä on samanaikaisesti meneillään keskittymiskehitys, supistumiskehitys ja vakituisen asumisen autioitumiskehitys. Väestö keskittyy, väkimäärä vähentyy ja useilla seuduilla jopa eteläisessä Suomessa alueet autioituvat.

– Maakuntien keskuskaupungit ja radanvarren kaupungit pitävät pintansa, mutta muualla tilanne on vaikeampi, analysoi Timo Aro.

Weber pysyy vielä vuosia Hämeenlinnassa

Jos Weberin piste jatkaa liikettään etelään lähes kilometrin tahtia vuosittain, kuten asiantuntija Timo Aro arvelee, menettää Hämeenlinna Weberin pisteen Janakkalalle joskus vuosina 2040–2045.

Pisteen liikkumista on ihmetelty myös Hämeen lehdistössä. Sydän Häme -lehti kirjoitti asiasta viitisen vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun). Hämeen Sanomat puolestaan pelkäsi (siirryt toiseen palveluun)Weberin häipyvän koko maakunnasta 70 vuoden kuluttua.

Suomen väestöllinen keskipiste löytyy nyt kuoppaisen metsäautotien, Mäyränkorventien, läheisyydestä Hämeenlinnan Hauhon pitäjästä. Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

Nykyisestä pisteestä on Hyvinkään ja Kanta-Hämeen rajalle noin 50 kilometriä, joten Kanta-Häme voi menettää Weberinsä jo aiemmin. Toisaalta lienee selvää, että jossain vaiheessa vauhti hiipuu.

Piste on nyt Hauholla. Helsingin Vallilassa on Hauhon puisto.

– Sitä, että Weberin piste olisi Hauhon puistossa, saamme kyllä odottaa todella, todella pitkään, naurahtaa kuvitelmalle asiantuntija Timo Aro.

Weberin pistekin joutuu jossain vaiheessa toteamaan maantieteen liian vahvaksi. Meri tulee vastaan.