Syyttäjä: Poliisi tutki laittomasti vanhaa Harri Jaskari -juttua ja poliisikansanedustaja Kari Tolvasen kunniaa loukattiin

Omatoimisen tutkinnan taustalla oli ajatus, että poliitikot olivat vaikuttaneet poliisin toimintaan.

Kari Tolvanen
 Helsingin poliisin rikoskomisarion oikeudenkäynti käynnistyi Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina
Helsingin poliisin rikoskomisarion oikeudenkäynti käynnistyi Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Käräjäoikeudessa on tänään luettu syytteet kahdelle Helsingin poliisissa työskennelleelle miehelle. Syyttäjän mukaan toinen miehistä rikkoi virkavelvollisuuttaan ryhtymällä oma-aloitteisesti selvittämään vanhaa rikostutkintaa kokoomuksen entisestä puoluesihteeristä Harri Jaskarista.

Omatoimisen tutkinnan taustalla oli ajatus siitä, että silloiset ykkösrivin poliitikot olisivat päässeet vaikuttamaan tutkintaan.

Syytetty on esitutkinnassa myöntänyt selvitelleensä vuosina 2017–2018 vanhaa rikostutkintaa, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Virkavelvollisuuden rikkomisen lisäksi miestä syytetään virkasalaisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan mies paljasti omatoimisen tutkintansa aikana salassa pidettävää tietoa ainakin yhdelle toimittajalle. Asiakirjat sisälsivät muun muassa syyttäjän mukaan yksityiselämään liittyviä ja terveystietoja.

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt epäiltyjen virkarikosten uhrin henkilöllisyyden salassa pidettäväksi 60 vuoden ajaksi. Salaamista oikeus perustelee sillä, että asiaan liittyy erityisen arkaluonteisia yksityiselämään liittyviä seikkoja.

– (Niiden) julkitulo ja kytkeytyminen asianomistajan henkilöön nyt saattaisi aiheuttaa hänelle merkittävää haittaa tai vahinkoa, päätöksessä perustellaan.

Tolvasesta levitettiin syyttäjän mukaan valheellisia vihjauksia

Syyttäjän mukaan omatoimista tutkintaa toimittanut ja toinen poliisimies esittivät viime vuonna kansanedustaja Kari Tolvasesta (kok.) valheellisia vihjauksia. Tolvanen on aiemmin työskennellyt Helsingin poliisissa rikosylikomisariona.

Syytetyt olivat poliisikuulustelussa sanoneet, että Tolvanen olisi keväällä 2006 rikostutkinnan johtajan esimiehenä toimiessaan määrännyt Jaskaria koskevan paritusjutun tutkinnan lopetettavaksi. Syyttäjän mukaan väite on valheellinen ja on voinut aiheuttaa Tolvaselle kärsimystä ja vahinkoa.

Tolvanen kommentoi tapausta STT:lle helmikuussa. Hän kummasteli sitä, että hänet on yhdistetty väitteissä poliittiseen koplaukseen ikivanhassa tutkinnassa.

– Vuonna 2006 ei ollut villeimmissä mielikuvissakaan, että olisin kansanedustajana tai jonkin poliittisen liikkeen jäsenenä, Tolvanen sanoi STT:lle.

Omatoimisesta tutkinnasta ja kunnianloukkauksesta syytetylle vaaditaan sakkorangaistusta. Toiselle miehelle syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta kunnianloukkauksesta ja perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Valtaosa Harri Jaskarin rikosepäilyistä kuivui kasaan

Helsingin poliisi epäili Harri Jaskaria vuonna 2006 useista rikoksista. Lähes kaikki epäilyt kuivuivat kasaan viimeistään oikeudenkäynnin aikana. Esimerkiksi epäily parituksesta kaatui jo syyteharkinnassa.

Tapahtumat liittyivät Jaskarin aiempaan seurustelukumppaniin, jonka kertomus kuitenkin muuttui esitutkinnan aikana.

Oikeus tuomitsi Jaskarin lopulta vain laittomasta uhkauksesta. Hän menetti paikkansa puoluesihteerinä.

Syyttäjä Jukka Haavisto on tutkinut poliisien omatoimista poliisirikostutkintaa, eikä ole löytänyt perusteita epäillä minkäänlaista vilunkia vuoden 2006 tutkinnassa.

Epäillyn omatoimisen tutkinnan taustaväitteinä oli STT:n tietojen mukaan muun muassa se, että silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) olisi tavannut rikosylikomisario Kari Tolvasta puistossa yöllä ja päässyt vaikuttamaan tutkintaan.

Vanhasta on kuultu uusimmassa tutkinnassa todistajana. Hänen mukaansa väitteet kuulostivat absurdilta, monimutkaisilta ja aivan vierailta.

– En saanut kiinni oikein, että mistä oli kyse, Vanhanen sanoo STT:lle.