1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arktinen neuvosto

USA:n Pompeo varoitti Kiinan ja Venäjän aikeista arktisilla alueilla – Lavrov sivuutti puheet: "Arktiset asiat esillä huomenna"

Yle seurasi USA:n ulkoministerin Mike Pompeon puhetta ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin toimittajatapaamista hetki hetkeltä.

Venäjän ulkoministerillä Sergei Lavrovilla ja Yhdysvaltain ulkoministerillä Mike Pompeolla oli hauska hetki tänään Rovaniemellä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo linjasi puheessaan Lappi Areenalla Yhdysvaltojen arktista politiikkaa. Pompeo neuvotteli Rovaniemellä kahden kesken Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa. Huomenna tiistaina alkavassa Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksessa on määrä hyväksyä yhteinen Rovaniemen julistus.

Klo 19.10 Arktisen neuvoston kokous jatkuu vielä ministereiden yhteisellä illallisella Rovaniemen Arktikumissa. Ylen Hetki hetkeltä -seuranta kokouksesta tämän päivän osalta päättyy tähän. Kiitos mielenkiinnosta!

Klo 18.41 Lopuksi Lavrov kertoi pitävänsä presidentti Putinin ja presidentti Trumpin uutta tapaamista mahdollisena.

Klo 18.36 Lavrovin mukaan Venäjän puoleinen pohjoinen reitti on kansallinen kuljetusväylä, jonka turvallisuudesta he vastaavat ja jossa pätevät sovitut merenkulkua koskevat lait.

Klo 18.34 Lavrovin mukaan maat keskustelevat huomenna arktisista asioista. Hän vastasi toimittajan kysymykseen Pompeon puheesta, jossa Yhdysvallat varoitti tekemästä arktisesta alueesta laittomuuksien aluetta.

Klo 18.26 Sotilaallinen operaatio Venezuelassa olisi katastrofi, sanoi Lavrov. Hän uskoo, että Yhdysvallat ymmärtää sen, ettei Venezuelan tilanne ratkea sotilaallisella voimalla.

Klo 18.23 Lavrov: Meillä oli hyvä keskustelu Pompeon kanssa. Kävimme läpi useita kysymyksiä liittyen alueellisiin konflikteihin ja edistystä keskustelussa tuli strategiseen vakauteen ydinaseisiin liittyen. Lavrov ei tarkentanut mitä edistysaskeleet olivat.

Klo 17.57 Jatkamme hetki hetkeltä seurantaa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin on määrä kertoa toimittajille tapaamisestaan ulkoministeri Pompeon kanssa. Tilaisuutta seuraa hetki hetkeltä Saana Uosukainen.

Klo 16.22 Hetki hetkeltä -seuranta ulkoministeri Pompeon puheesta päättyy tähän. Pompeon Ylelle antaman haastattelun voit lukea täältä. Siinä hän kritisoi lisää Venäjän ja Kiinan toimia. Myöhemmin seuraamme, mitä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoo tapaamisestaan Pompeon kanssa.

Klo 16.21 Ulkoministeri Mike Pompeo päättää puheensa.

Klo 16.21 "Rohkealla kumppanuudella voimme onnistua."

Klo 16.21 "Uudet haasteet odottavat arktista aluetta."

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Klo 16.19 Pompeo vertaa USA:n ympäristötoimia Kiinaan ja Venäjään ja sanoo Yhdysvaltojen olevan molempia ympäristöystävällisempi.

Klo 16.17 Pompeo sanoo Trumpin hallinnon haluavan hyödyntää arktisia alueita kestävällä tavalla.

Klo 16.15 "Olemme valmiina varmistamaan, ettei arktisista alueista tule laittomuuden alueita."

Klo 16.15 "Venäjä ei ole ainoa laittomia aluevaatimuksia esittävä maa."

Klo 16.14 "Venäjä lisää sotilaallista läsnäoloaan ja kehittää tukikohtiaan alueella."

Klo 16.13 "Haluamme yhteistyön Venäjän kanssa jatkuvan, mutta olemme huolissamme Venäjän vaatimuksista arktisilla alueilla."

Mike Pompeo Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Klo 16.11 Pompeon mukaan Kiina haluaa profiloitua arktisena maana, vaikkei sellainen ole. Hän lainaa puolustusministeriö Pentagonin arviota, että Kiina voi hyödyntää arktisia alueita myös sotilaallisesti.

Klo 16.10 "Kiinan toimet herättävät huolta."

Klo 16.09 Pompeon mukaan arktisella alueella on valtavat hyödyntämättömät luonnonvarat. Muun muassa 13 prosenttia hyödyntämättömistä öljyvaroista ja 30 prosenttia kaasuvaroista.

Klo 16.07 Pompeo painottaa arktisen alueen strategista merkitystä.

Klo 16.07 "Arktinen neuvosto on kaksi vuosikymmentä voinut keskittyä muun muassa tutkimukseen, mutta enää meillä ei ole varaa keskittyä vain siihen."

Klo 16.06 Pompeo muistuttaa Suomen ja USA:n pitkistä suhteista.

Klo 16.05 Hän kertoo olevansa Suomessa nyt toista kertaa.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Klo 16.04 Pompeo kertoo kasvaneensa lähellä Disneylandia, joka mainostaa olevansa maailman onnellisin paikka.

Klo 16.02 Pencen mukaan ulkoministeri on tullut Arktisen neuvoston kokoukseen onnistumaan. Hän toivottaa Pompeon tervetulleeksi Joulupukin kotiin.

Klo 16.00 Ennen Pompeon puhettaYhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Robert Frank Pence puhuu lyhyesti.

Klo 15.55 Tervetuloa seuraamaan Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon puhetta Lappi Areenalta. Puheen on määrä alkaa klo 16.00. Puhetta seuraa hetki hetkeltä Jussi Nurminen.

Mike Pompeo puolisoineen saapui Suomeen tänään maanantaina. Kuva: Mandel Ngan / AFP

Lue myös:

Arktisen neuvoston kokous alkaa Rovaniemellä – näitä kolmea asiaa kannattaa seurata