Saamelaiskäräjät: Kaikkien arktisten valtioiden sitouduttava ilmastonmuutokseen liittyvään työhön

Saamelaiskäräjät muistuttaa, että ilmastonmuutos koskettaa erityisesti arktista alkuperäiskansaa jo nyt.

Arktinen neuvosto
Kilpisjärven Saana-tunturi kylpee keskiyön auringossa.
Ilmaston arvioidun lämpenemisen nähdään aiheuttavan myös aiempaa yhä enemmän tunturikoivutuhoja pohjoisessa.Kaisa Siren / AOP

Saamelaiset pitävät tärkeänä, että ilmastonmuutosta käsitellään osana arktisten ulkoministerien julkilausumaa. Ilmastonmuutos koskettaa jo arktisen alueen alkuperäiskansoja, sanoo saamelaiskäräjien toinen varapuheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso.

Arktisen neuvoston ulkoministerikokous järjestetään tiistaina Rovaniemellä.

Vielä viime metreille jännitetään, missä muodossa Yhdysvallat aikoo hyväksyä ilmastonmuutosta vastaan liittyvät toimet kahdeksan maan ulkoministerien yhteisessä julkilausumassa.

Saamelaiskäräjien mukaan ilmastonmuutokseen liittyvät asiat ovat keskeisiä Arktisen neuvoston työssä, Tuomas Aslak Juuso sanoo.

– Erityisesti arktiset alkuperäiskansat, jotka asuvat pohjoisimmilla alueilla, ovat niitä jotka kokevat jo ilmastonmuutoksen vaikutuksia. On toivottavaa, että kaikki varsinaiset jäsenvaltiot sitoutuvat ilmastonmuutokseen liittyvään työhön.

Konkreettisesti tähän työhön kuuluisi Juuson mukaan ilmastonmuutoksen estäminen, sen vaikutuksen hillitseminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen.

Tuomas Aslak Juuso, Second Vice-Chari of Sámi Parliament
Tuomas Aslak Juuso.Yle News

Saamelaiskäräjiltä kiitosta Suomen puheenjohtajakaudelle

Eri maiden kasvava kiinnostus arktisia alueita kohtaan on Juuson mukana myös tärkeä teema.

– Olemme nähneet arktisten alueiden liikenneyhteyksien uusista ajatuksista, mitä kaikkea se voi tuoda alueille. Osa Arktisen neuvoston työtä on, että suuret infrastruktuurihankkeet eivät aiheuttaisi alkuperäiskansoille negatiivisia vaikutuksia.

Tuomas Aslak Juuso osallistuu Arktisen neuvoston ulkoministerikokoukseen osana Suomen delegaatiota. Kokoukseen saapuu edustajia kaikista arktisen alueen kuudesta alkuperäiskansasta.

Juuso näkee, että Suomen kaksivuotisella puheenjohtajakaudella Arktinen neuvosto on ottanut askelia eteenpäin alkuperäiskansojen asemaan liittyen.

– Yhtenä kärkihankkeena on ollut alkuperäiskansoille tärkeä mielenterveyteen ja itsemurhien ehkäisyyn liittyvä teema. Myös ilmastonmuutokseen liittyvä työ, erityisesti meteorologinen yhteistyö, on ollut keskeistä alkuperäiskansoille.

Juuson mukaan olisi hyvä, että alkuperäiskansoihin liittyvä hyvä työskentely jatkuisi myös Islannin puheenjohtajakaudella.

KORJATTU: Juuso on Suomen delegaatiossa, ei luontodelegaatiossa.

Lue myös:

Vuoden tärkeimmän kansainvälisen huippukokouksen järjestelyjä tehty jo vuosia – Arktisten valtioiden ulkoministerit kerääntyvät Rovaniemelle

Arktisen neuvoston kokous alkaa Rovaniemellä – näitä kolmea asiaa kannattaa seurata

Nämä asiat kiinnostavat ulkoministeritapaamisessa Rovaniemellä: Pompeon ja Lavrovin keskustelu sekä Yhdysvaltojen kanta ilmastonmuutokseen