Myyrät söivät satoja Oulun kaupungin omenapuita talven aikana

Nuorten hedelmäpuiden lisäksi jyrsijöille on kelvannut myös sellaiset puut, jotka niille eivät ole aiemmin maistuneet.

Oulu
Myyrien syömiä omenapuita Oulun kaupungin taimistolla
Myyrät tuhosivat satoja puun taimia talven aikana Oulun kaupungin taimistolla. Erityisesti pienet omenapuut kokivat kovia.Hanna Juopperi / Yle

Kevät on paljastanut paikoin pahoja myyrätuhoja pohjoisen taimistoilla ja kotipihoissa.

Esimerki Oulun kaupungin omalla taimistolla myyrät ovat järsineet poistokuntoon satoja omenapuita ja pihlajia. Kaupungin taimistolta kerrotaan, että myyrille ovat kelvanneet sellaisetkin puut, jotka eivät aiemmin ole niille maistuneet ja jyrsijät ovat jäytäneet myös isoja puita.

Pahin kato on kuitenkin käynyt nuorissa hedelmäpuissa, kertoo kaupungin taimistopuutarhuri Jukka Rautio.

– Ainakin 400 pientä omenapuun tainta menee suorilta poistoon. Eli puolet taimista on syöty pilalle.

Myyrätuhot ovat olleet tänä vuonna hyvin paikallisia. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kauppataimistojen mukaan moni asiakas on kertonut pahoista myyrä- ja jänistuhoista kotipuutarhoissaan.

Myös myyräkantoja seuraava Luonnonvarakeskus on tietoinen tuntuvista paikallisista myyrätuhoista Oulun seudulla. Useassa pohjoisen taimitarhassa talvi on sujunut kuitenkin paljon paremmin kuin syksyllä pelättiin.

Luonnonvarakeskus (Luke) kertoi viime syksynä, että myyräkannat ovat vahvistuneet Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, ja alueella odotetaan myyrähuippua tälle vuodelle. Tarkempia tietoja myyräkannan talvehtimisesta ja vahvuudesta saadaan toukokuun koepyyntien jälkeen.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)