Hyppää sisältöön

Savolaisyritys tuo sairaaloihin vaatemalliston, jossa lääkäri pukeutuu entiseen muovipulloon – "Aika iso askel ympäristöystävällisempään suuntaan"

Lääkäreiden ja hoitajien uuden työvaatemalliston kankaissa käytetään kierrätettävää polyesteria ja kierrätysmuovista valmistettua kangasta.

Hoitajan työasu on tummansininen. Lääkärin asuun kuuluu vaaleansininen t-paita ja valkoinen takki. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Tekstiilien kierrättäminen näkyy myös työvaatteissa.

Siilinjärveläisen tekstiilihuoltopalveluja tuottavan Sakupen sairaaloille suunnitellun uuden malliston vaatteissa on käytetty muun muassa kangasta, jonka polyesteri voidaan kierrättää.

Vaatteissa on käytetty myös kierrätysmuovista valmistettua kangasta, joka on peräisin kierrätysmuovista valmistetuista PET-pulloista. Mallistossa olevan hoitajan asun paita ja housut on tehty polyesteristä, joka päätyy komposiitiksi, kun se on tullut käyttöikänsä päähän.

Tällä hetkellä malliston vaatteet ovat olleet koekäytössä ja tuotantoa käynnistetään. Uudet työvaatteet otetaan käyttöön ensimmäisenä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa vuoden 2020 alussa. Myöhemmin ne ovat käytössä kaikissa viidessä sairaanhoitopiirissä, jotka ovat Sakupen asiakkaita. Kaikkiaan vaatteita tulee käyttämään noin 20 000 henkilöä.

– Tämä on ensimmäinen konkreettinen aika iso askel ympäristöystävällisempään suuntaan, mutta vielä on paljon tekemistä, kertoo Sakupen toimitusjohtaja Antti Tervo.

Tervo odottaa mielenkiinnolla muun muassa, millaisia sellusta tehtyjä kankaita he voivat hyödyntää tulevaisuudessa.

Kankaat tehdään Belgiassa, vaatteet muualla

Vaatteet tullaan valmistamaan joko Laosissa, Tunisiassa tai Madagaskarissa. Valmistusmaa riippuu siitä, minkä kokoinen tuotantoerä on kyseessä.

– Kankaat tehdään Belgiassa yhteistyössä paikallisen perheyrityksen kanssa, kertoo Sakupen vaatetoimittajan TouchPointin toimitusjohtaja Outi Luukko.

Luukko arvioi, että työvaate kestää käytössä noin 3–5 vuotta. TouchPointilla on asiakkailleen järjestetty take back -palvelu, eli yritys huolehtii vaatteen kierrätyksestä käytön jälkeen.

Tällä hetkellä se tekee yhteistyötä puolalaisen yrityksen kanssa, joka valmistaa muun muassa komposiittikalusteita. Komposiitti syntyy mekaanisessa prosessissa, jossa kangas silputaan pieniksi paloiksi. Sen jälkeen se yhdistetään kierrätysmuovin ja sidosaineen kanssa.

Italialainen pullo päätyy suomalaisen lääkärin paitaan

Malliston lääkärin asussa on mukana t-paita, joka on tehty PET-pulloista valmistetusta kankaasta.

Kangasta varten tarvittavat pullot kerätään Pohjois-Italiassa ja Ranskassa. Lanka tehdään Italiassa ja kangas puolestaan kudotaan Ranskassa.

– Kangasvalmistaja on luvannut, että he ottavat, asiakkaan niin halutessa, käytetyt t-paidat takaisin kierrätettäväksi, mikäli valmiiseen tuotteeseen ei ole lisätty muita materiaaleja, Domino Workwearin toimitusjohtaja Arto Pitkänen kertoo.

On siis olemassa mahdollisuus, että t-paidat jatkavat elämää vielä käytön jälkeen.

Pitkänen uskoo, että lähitulevaisuudessa polyesterin kierrättäminen on merkittävämpää kuin esimerkiksi sellusta tehtyjen tuotteiden tulo markkinoille.

– Vielä voi mennä vuosia siihen, että sellusta tehdyt kangasmäärät ovat niin isoja, että niitä voidaan käyttää massatuotannossa, Pitkänen sanoo.

Oikein huollettu vaate on ympäristöystävällinen

Sakupella ympäristöystävällisyys on toki muutakin kuin kankaiden kierrätettävyys. Teollinen tekstiilinhoitoprosessi on tehty mahdollisimman ympäristöystävälliseksi.

– Esimerkiksi vedenhallinnan ja energiansäästön kannalta on näin, kertoo Sakupen toimitusjohtaja Antti Tervo.

Vaatteet pestään 50 kilon erissä ja pesuainemäärät annostellaan tarkasti todellisen tarpeen mukaan. Pesuvedestä otetaan talteen lämpö, pesuainejäämät. Jäämät ja vesi käytetään puhdistuksen jälkeen uudelleen.

Optimaalisen pesun hyöty on myös se, että siinä vaatteista irtoaa vähemmän kuituja.

– Esimerkiksi polyesteristä irtoaa vähemmän mikromuovia, kun sitä ei pestä varmuuden vuoksi liian voimakkaasti, kuvaa Tervo.

Sakupe päätyi panostamaan ympäristöystävällisempiin työvaatteisiin asiakkailleen tehdyn kyselyn jälkeen. Toive huomioitiin heti seuraavan työvaatemalliston kilpailutuksessa.

– Tämä näyttää olevan kasvava trendi meidän asiakkailla ja siksi kilpailutusvaiheessa päätimme nostaa sen yhdeksi valintakriteeriksi, kertoo Sakupen tekstiilipäällikkö Ulla Lappalainen.

Sakupella on Suomessa kolme toimintalaitosta. Yritys toimii Siilinjärven lisäksi Jyväskylässä ja Joensuussa.

.
.