Lapin tulvat jäävät ennusteen mukaan vähäisiksi

Lapin tulvat jäävät keskimääräistä pienemmiksi, paitsi jos toukokuun sateet ovat merkittävästi pitkän ajan sääennustetta suuremmat.

tulvat
Tulvapenkere Torniossa Tornionjoen varressa.
Arkistokuva Tornionjoelta viime keväänä. Tällaisille tulvaesteille tuskin tulee tarvetta tänä keväänä.Risto Koskinen / Yle

Simojoessa virtaama oli suurimmillaan noin 350 m3/s, mutta se on laskenut tasoon 130 m3/s. Virtaaman arvioidaan nousevan tulevan viikonlopun aikana, mutta Simojoen tulva on jäämässä keskimääräistä (411 m3/s) tulvaa pienemmäksi.

Tornionjoessa Karungin kohdalla virtaama nousi huhti–toukokuun vaihteessa tasoon 1 600 m3/s ja on nyt laskenut tasoon 1 000 m3/s. Virtaaman arvioidaan vielä hiukan laskevan ja nousevan uudelleen toukokuun puolenvälin jälkeen. Tornionjoessa tulva on jäämässä keskimääräistä (2 183 m3/s) tulvaa pienemmäksi.

Kemijoen virtaama oli Rovaniemellä suurimmillaan huhti–toukokuun vaihteessa noin 1 500 m3/s ja on siitä laskenut tasoon 1 150 m3/s. Virtaaman arvioidaan lähtevän nousuun tämän viikon aikana, ja se saavuttaa kevään suurimman virtaaman toukokuun puolenvälin vaiheilla, jolloin virtaaman arvioidaan olevan noin 2 000 m3/s. Kemijoessa tulva on jäämässä keskimääräistä (2 503 m3/s) tulvaa pienemmäksi.

Ounasjoessa Kittilän kohdalla virtaama kävi suurimmillaan huhtikuun viimeisellä viikolla tasossa 470 m3/s ja on nyt laskenut tasoon 150 m3/s. Virtaaman arvioidaan hieman kasvavan toukokuun puolenvälin vaiheilla, mutta suuruus jäänee aiempaa virtaamaa pienemmäksi. Kittilässä tulva on jäämässä selvästi keskimääräistä (726 m3/s Kaukosessa) tulvaa pienemmäksi.

Ivalojoessa virtaama nousi huhtikuun viimeisellä viikolla tasoon 200 m3/s ja on siitä laskenut tasoon 50 m3/s. Lämpenevä sää ja sateet nostavat virtaaman uudelleen tasoon 300 m3/s toukokuun puolenvälin vaiheilla. Ivalojoessa tulva on jäämässä keskimääräistä ( 477 m3/s) tulvaa pienemmäksi.

Tenojoessa virtaamat kasvoivat huhtikuun lopussa tasoon 650 m3/s ja sen jälkeen virtaama on laskenut tasoon 200 m3/s. Virtaaman arvioidaan nousevan uudelleen toukokuun puolenvälin vaiheilla. Tenojoessa tulva on jäämässä keskimääräistä (1 177 m3/s) tulvaa pienemmäksi.

Lähteet: Lapin ely-keskus