1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ajo-opetus

Miksi ajokortti ajetaan vieläkin lähes aina manuaalivaihteisella autolla? Asiantuntija muuttaisi sen, jos vain voisi: "Onhan se muinaisjäänne"

Osa ajokortin ajavista nuorista opettelee ajamaan automaattivaihteisella autolla kotona ja manuaalivaihteisella autolla erikseen autokoulussa.

ajo-opetus
ratti ja vaihteet
Lain mukaan ei ole väliä, opetteleeko ajamaan automaatti- vai manuaalivaihteisella. Ratkaisevaa on ajokoe.AOP

Manuaalivaihteiset autot jäävät pikku hiljaa vähemmistöön Suomen teillä, mutta ajo-opetuksessa niillä on yhtä vahva asema kuin ennenkin.

Jos ajokokeen suorittaa automaattivaihteisella autolla, siitä kirjataan ajokorttiin erityisehto. Tällöin kuljettajalla ei ole lupaa ajaa manuaalivaihteista autoa. Erityisehdon rikkomisesta voi saada sakot.

Erityisehto ei ole ollut tähän asti iso asia Suomessa, jossa valtaosa autoista on ollut käsivaihteisia. Nykyään valtaosa Suomessa myytävistä uusista henkilöautoista on kuitenkin automaattivaihteisia, ja samaan aikaan yhä useampi nuori opettelee ajamaan perheen omalla autolla opetusluvan turvin.

– Onhan se erityisehto vähän semmoinen muinaisjäänne, kun ottaa huomioon, kuinka paljon automaatit ovat yleistyneet, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Hänen oma perheensä on esimerkki tapauksesta, jossa lakipykälä aiheuttaa päänvaivaa. Vesalainen opettaa opetusluvalla tytärtään ajamaan. Perheen ykkösauto on automaattivaihteinen, mutta ajo-opetusta varten kakkosautoksi hankittiin manuaalivaihteinen menopeli. Ilman ajo-opetusta kakkosautokin olisi ollut automaattivaihteinen.

– Aloitettiin automaatilla, siirryttiin jossakin vaiheessa manuaaliin ja nyt ajetaan sekaisin.

Uusi ilmiö autokouluissa: osa käy pelkkien manuaalivaihteiden vuoksi

Lain mukaan ei ole väliä, opetteleeko ajamaan automaatti- vai manuaalivaihteisella. Ratkaisevaa on ajokoe, joka määrää ajo-oikeuden. Tämän vuoksi myös autokouluissa suurin osa autoista on manuaalivaihteisia.

– Nyt tapahtuu aika paljon niin, että opetuslupalaiset ajavat kotona automaatilla, mutta autokoulussa manuaalilla, kertoo toimitusjohtaja Sami Torvinen Kuopion Ajokouluttajista.

Opetusluvan suosio on kasvanut nopeasti uuden ajokorttilain vuoksi. Lakimuutos teki opetusluvalla opettamisesta aiempaa helpompaa ja halvempaa. Opettajalta ei vaadita teoriakokeessa käyntiä, eikä ylimääräisellä jarrupolkimella varustettua opetusautoa tarvitse enää katsastaa erikseen.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan viime vuoden tammi–syyskuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista enää 31 prosenttia oli vaihteistoltaan käsivalintaisia. Vuonna 2014 niitä oli vielä 52 prosenttia. Sen sijaan pakettiautoista manuaaleja oli vielä 67 prosenttia.

Autoliiton Vesalainen olisi jo valmis luopumaan erityisehdosta, jonka mukaan automaattivaihteisella autolla suoritettu ajokoe ei anna lupaa ajaa manuaalivaihteista.

– Jokainen ymmärtää, että manuaalivaihteisella ajaminen on ajaminen on erilaista kuin automaatilla. Jos haluaa manuaalilla ajaa, sitä varmasti harjoiteltaisiin itsenäisesti niin, että homma alkaisi sujua.

Hän tosin tietää, ettei sellaista muutosta ole näillä näkymin tapahtumassa. Kuljettajatutkinnon suorittamista määrittelee EU:n lainsäädäntö, eikä sen muuttamisesta voi päättää yksin Suomessa.

Liikenne- ja viestintäministeriöstä kerrotaan, että EU:ssa on ollut epävirallista puhetta aikeista uudistaa ajokorttidirektiiviä, jolloin automaattiehtoakin tarkastellaan. Tarkempaa aikataulua ei kuitenkaan vielä ole.

Pitääkö sinusta ajokortillisen osata ajaa myös manuaalivaihteisella? Osallistu keskusteluun alla. Keskustelu on auki kello 20 asti tiistaina. Tarvitset Yle Tunnuksen.

Lue seuraavaksi