Miltä Vaasan Vaskiluoto näyttää tulevaisuudessa? Ensimmäiset luonnokset yleiskaavaksi piirretään näinä päivinä

Wärtsilä siirtää toimintonsa Vaasan keskustasta Vaskiluotoon ensi vuonna. Nyt mietitään, miten alue saadaan vastaamaan liikenteen, asukkaiden ja työssäkävijöiden tarpeita.

Vaskiluoto, Vaasa
Wärtsilä rakentaa uuden osaamiskeskuksensa Vaskiluotoon Teollisuuskadulle.
Wärtsilä rakentaa uuden osaamiskeskuksensa Vaskiluotoon Teollisuuskadulle.Tuomo Rintamaa/Yle

Vaskiluodossa Hotelli Fennon purkutyömaan työt alkavat pikku hiljaa valmistua.

Hotelli Fennon tilalle halutaan asuntoja. Alueen kaavoitus on siinä vaiheessa, että yleiskaavaehdotuksen ensimmäiset luonnokset piirretään näinä päivinä.

– Nähtäväksi jää, mitä osayleiskaavaprosesissa tulee esiin, mutta kaupungin ja monen muun tavoite on, että tähän Fennon paikalle tulisi asutusta. Siitä lähdetään ensisijaisesti, sanoo Vaasan kaupungin yleiskaavoittaja Annika Birell.

Vaasan kaupungin yleiskaavoittaja Annika Birell.
Vaasan kaupungin yleiskaavoittaja Annika Birell.Tuomo Rintamaa/Yle

Tulevaisuudessa Vaskiluoto voi olla jopa tuhansien ihmisten työ- ja asuinalue. Wärtsilä siirtää rakennettavaan Vaskiluodon osaamiskeskukseen kaiken toimintansa Vaasan keskustasta.

Työpaikkojen siirto tarkoittaa myös liikenteen kasvua Vaskiluodossa. Liikenteen sujuminen tarkoittaisi, että töissä käydään myös muilla tavoin kuin omalla autolla.

– Onhan ihan selvää, että liikenne tulee lisääntymään. Epäselvää on vielä, missä liikenne tulee kulkemaan, riittävätkö nykyiset kadut, vai onko tarvetta rakentaa uutta, Birell pohtii.

Wasalandia murheenkryyninä

Wasalandian huvipuistoalue on ollut käyttämättömänä vuodesta 2015.

Kaupungin maa-alue on pitkällä vuokrasopimuksella espanjalaisyrityksen käytössä, mutta kaavoittajan mielessä alueelle olisi muu käyttötarkoitus.

– Wasalandian osalta osayleiskaavaprosessi on niin alkuvaiheessa, että tässä vaiheessa on hankalaa sanoa mikä sen lopputulos tulee olemaan. Lähtökohta on, että Wasalandian paikalla olisi tulevaisuudessa niitä palveluita, jotka Vaskiluodosta tällä hetkellä puuttuvat, Birell sanoo.

Wasalandian huvipuistoaluetta keväällä 2019.
Wasalandian huvipuistoaluetta keväällä 2019.Jarkko Heikkinen/Yle

Hotelli Fennon purkaminen ja Wasalandian alueen mahdollinen siirtyminen muuhun käyttöön vähentäisi Vaskiluodon matkailutoimintaa, mutta isoja virkistysalueita alueella olisi jatkossakin.

– Se on ehdottomasti lähtökohta, että tänne jää myös virkistysalueita. Ovatko ne yhtä suuria tulevaisuudessa kuin tällä hetkellä on vielä epäselvää. Kaavoituksessa lähtökohta on, että virkistysalueita on.

Rakentaminen alkaisi kesällä

Talven aikana on tehty taustaselvityksiä ja niiden perusteella osayleiskaavaehdotuksen suunnittelutyö alkaa lähipäivinä.

– Tarkoitus on, että kaavaluonnos saataisiin kaupunginhallituksen suunnittelujaostoon käsiteltäväksi kesäkuun puolivälissä ja sen jälkeen kaikille nähtäväksi, Birell sanoo.

Wärtsilän Smart Technology Hub tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen rakentamisen toivotaan alkavan kesällä.