1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mike Pompeo

USA:n ulkoministeri Pompeo Ylelle: Venäjä toimii kansanvälisten lakien vastaisesti arktisella alueella

Yhdysvaltain ulkoministerin mukaan Venäjä on sotilaallisesti estänyt arktisella alueella sellaisten alusten liikennöinnin, joilla on lupa liikennöidä.

Yhdysvaltain ulkoministerin haastattelu
Yhdysvaltain ulkoministerin haastattelu

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vaatii Venäjää toimimaan kansainvälisten lakien mukaan arktisella alueella.

Pompeo on huolissaan Venäjän aluevaatimuksista Pohjoisella jäämerellä. Lisäksi maan kasvava sotilaallinen läsnäolo alueella herättää kysymyksiä.

– Emme halua, että Venäjän kaltaiset maat käyttävät sotilaallista voimaa estääkseen esimerkiksi sellaisten alusten liikennöinnin, joilla on lupa liikennöidä. Tämä on kansainvälisen lain vastaista, sanoo Pompeo Ylen haastattelussa.

Pompeo tapaa kokouksessa venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin.

– Aion tehdä Lavroville hyvin selväksi, että toimimme lakien mukaan. Pyydämme samaa asiaa Suomelta, ei tässä ole mitään eroa, muistuttaa Pompeo.

Pompeo kuvaa suhdetta Lavroviin hyväksi.

– Keskustelemme usein puhelimessa ja olemme tavanneet joitakin kertoja. Puhumme aina suoraan ja ammattimaisesti, sanoo Pompeo.

"Kiina ei ole arktinen valtio"

Pompeon mukaan Yhdysvalloille on tärkeää muun muassa vapaa ja reilu merenkulku arktisella alueella. Myös Kiina on tervetullut alueen kehittämiseen.

– Kiina ei ole arktinen valtio, joten sen ei pidä saada mitään erityistä asemaa. Mutta mikäli Kiina haluaa tulla tänne ja investoida taloudellisesti yksityisten yritysten kautta, on se täysin tervetullut, sanoo Pompeo.

Yhdysvallat on puhunut arktisen alueen yhteydessä näkyvästi sotilaallisista, taloudellisista ja strategisista kysymyksistä – sen sijaan ympäristöasiat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Pompeo on kuitenkin sitä mieltä, etteivät edelliset sulje toisiaan pois.

– Nämä kaikki asiat liittyvät toisiinsa. Jos turvallisuusasioita ei saada kuntoon, ei myöskään ympäristöasioissa voida edetä. Olen varma että arktinen neuvosto pystyy tarttumaan kaikkiin näihin kysymyksiin.

Ylen toimittaja Pirkko Pöntinen tiedusteli Pompeolta myös Yhdysvaltain jäänmurtajahankinnoista, jotka kiinnostavat luonnollisesti suomalaisia. Asia kuuluu Yhdysvalloissa kotimaan turvallisuusministeriön vastuualueeseen. Pöntinen kysyi, tukeeko Yhdysvaltain ulkoministeriö sitä, että hankintoja tehtäisiin mahdollisesti Suomesta.

– Ulkoministeriö antaa tälle täyden tukensa, toivomme, että tämä tapahtuu mahdollisimman pian, sanoi Pompeo.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto on pyytänyt rahoitusta kaikkiaan kuuden uuden jäänmurtaja-aluksen hankkimiseksi.

"Venezuelan kaduilla on nälkää näkeviä lapsia"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuivat perjantaina tunnin puhelimessa ydinaserajoituksista ja Venezuelasta.

Jälkimmäisessä asiassa maiden kannat eroavat selvästi. Venäjä tukee presidentin virasta kiinni pitävää Nicolás Maduroa, Yhdysvaltain ja EU:n mielestä oppositiojohtaja ja presidentiksi julistautunut parlamentin puhemies Juan Guaidó on oikea presidentti.

– Venezuelan kansa vaatii demokratiaa, että sosialistit ja kuubalaiset eivät kaappaa heidän valtiotaan ja tuhoa sen taloutta. Venezuelan kaduilla on nälkää näkeviä lapsia, sanoi Pompeo.

– Venezuelan kansa ei voi sitä hyväksyä, ei myöskään Amerikan maiden järjestö tai Lima-ryhmä. 55 maata toimii yhdessä auttaakseen sitä poloista, nälkää näkevää lasta, sanoi Pompeo.

Aiheesta lisää:

USA:n Pompeo varoitti Kiinan ja Venäjän aikeista arktisilla alueilla – Lavrov sivuutti puheet: "Arktiset asiat esillä huomenna"