USA:n valtiovarainministeriö ei suostu luovuttamaan Trumpin verotietoja kongressille

Edustajainhuoneen valiokunta tutkii Trumpin liiketoimia ja mahdollista verovälttelyä.

Donald Trump
Donald J. Trump
USA:n valtiovarainministeriö ei suostu luovuttamaan Donald Trumpin verotietoja.Stefani Reynolds/CNP /MediaPunch / AOP

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei suostu luovuttamaan presidentti Donald Trumpin verotietoja kongressille. Kongressin demokraattiedustajat ovat vaatineet nähtäväkseen Trumpin verotietoja viimeisen kuuden vuoden ajalta.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchin totesi kirjeessään, että demokraattien vaateelta puuttuu laillinen perustelu, eikä ministeriö siksi voi luovuttaa tietoja.

– Täten ilmoitan, että ministeriö ei voi laillisesti toteuttaa valiokunnan pyyntöä, Mnuchin kirjoitti lausunnossaan.

Edustajainhuoneen valiokunta tutkii Trumpin liiketoimia ja mahdollista verovälttelyä. Se on pyytänyt Trumpin henkilökohtaisia ja hänen liiketoimintaansa liittyviä verotietoja nähtäväkseen.

Toisin kuin muut viime vuosikymmenien presidentit ja presidenttiehdokkaat, Trump on kieltäytynyt julkistamasta verotietojaan.

Demokraattien takarajoilla ei vaikutusta

Demokraatit ovat aiemmin patistaneet valtiovarainministeriötä Trumpin verotietojen julkistamisessa asettamalla useamman takarajan tietojen luovuttamiselle. Niistä ministeriö ei kuitenkaan ole piitannut.

Mnuchin on kritisoinut takarajoja keinotekoisiksi. Hän on myös varoittanut, että verotietojen pyyntö voi toimia ennakkotapauksena verovirasto IRS:n käyttämisestä poliittisena aseena ja että pyyntö uhkaa veronmaksajien yksityisyyttä.

Valtiovarainministeriön ilmoituksen jälkeen edustajainhuoneen valiokunnan demokraattipuheenjohtaja Richard Neal kertoi konsultoivansa lakimiestä ja päättävänsä sitten mahdollisista vastatoimista.

Gallupeissa Trumpin kannatus nousussa

Käynnissä olevista tutkinnoista huolimatta Trumpin kannatus näyttää nousevan. Yhtenä syynä tähän lienee varsinaisen emotutkinnan, erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtaman Venäjä-tutkinnan loppuminen.

Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Trumpin toimet presidenttinä hyväksyy 46 prosenttia vastaajista. Maaliskuun alussa hänen toimensa hyväksyi vain ennätyksellisen alhaiset 39 prosenttia.

Samaan aikaan 50 prosenttia vastaajista ei kuitenkaan hyväksy Trumpin toimia.

Mielipidemittaus tehtiin huhtikuun lopussa.