Oikeusoppineet: Trumpia vastaan olisi jo nostettu syytteitä, jos hän ei olisi presidentti

Jo yli 450 syyttäjää on allekirjoittanut kannanoton, jonka mukaan kuka tahansa toinen henkilö olisi saanut vastaavista teoista syytteet oikeuden estämisestä.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Yhdysvalloissa sadat oikeusoppineet arvioivat, että presidentti Donald Trumpia olisi syytetty oikeuden estämisestä, jos hän ei olisi presidentti.Erik S. Lesser / Epa

Yhdysvalloissa sadat entiset liittovaltion syyttäjät ovat todenneet lausunnossaan, että presidentti Donald Trumpia vastaan olisi nostettu syytteitä, jos hän ei olisi presidentti. Asiasta uutisoivat yhdysvaltalaismediat.

Washington Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun)oikeusoppineet arvioivat, että Trumpia olisi syytetty oikeuden estämisestä erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan löydösten perusteella. Mueller tutki muun muassa sitä, syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen erottaessaan FBI:n johtajan James Comeyn Venäjä-tutkinnan aikana.

CNN:n mukaan kannanotossa todetaan (siirryt toiseen palveluun), että Muellerin raportti sisältää useita tapauksia, joissa Trumpin voi epäillä syyllistyneen oikeuden estämiseen.

Lausunnon on allekirjoittanut yli 450 liittovaltion entistä syyttäjää. Kaikki allekirjoittajat uskovat, että Muellerin raportissa kerrotut asiat johtaisivat useisiin oikeuden estämistä koskeviin syytteisiin, jos kyseessä olisi joku muu kuin istuva presidentti.

Yhdysvalloissa istuvaa presidenttiä suojaa oikeusministeriön käytäntö, jonka mukaan virassa toimivaa presidenttiä vastaan ei nosteta syytteitä.

Kannanotto julkaistiin verkossa maanantaina ja sen allekirjoittajien määrä kasvoi päivän mittaan. Allekirjoittaneet eivät ottaneet kantaa siihen, mitä he toivovat lausunnosta seuraavan.

Allekirjoittajien joukossa oli myös useita republikaanihallinnon entisiä oikeusoppineita.

Samaan aikaan oikeusministeri William Barr on jatkanut Trumpin puolustamista. Barrin mukaan Muellerin raportin todisteet eivät riittäneet presidentin syyttämiseen oikeuden estämisestä.

Mueller ei ottanut asiaan kantaa tutkintansa loppuraportissa.