Punkkirokotuksen tarpeeseen herätään usein jälkijunassa – Kemissä on vielä mahdollisuus ilmaiseen rokotteeseen

Terveydenhoitajan mukaan rokotteen tarpeellisuus huomataan usein vasta siinä vaiheessa, kun punkit ovat jo lähteneet liikkeelle.

Puutiaisaivokuumerokote
Terveydenhoitaja pistää punkkirokotuksen potilaaseen.
Petri Puskala / Yle

Kemiläisillä on mahdollisuus saada vielä ilmainen punkkirokote ennen kesäkauden alkua. Kaupunki on varautunut rokottamaan vielä yksittäisiä riskialueilla asuvia ihmisiä, mutta yleisiä rokotuspäiviä ei järjestetä enää tänä keväänä.

Yleisinä rokotuspäivinä vastaanotolla kävi nelisensataa ihmistä, mutta pitkin talvea on rokotettu myös riskiryhmiin kuuluvia esimerkiksi neuvoloissa.

Terveydenhoitaja Miia Keräsen mukaan asiakkaita on ollut nyt vähemmän kuin viime vuonna, koska ilmainen rokotus on ollut saatavilla vuoden verran.

– Aina tulee kuitenkin niitä, joille rokotukset aloitetaan nyt. He ovat huomanneet, että heidän alueensa kuuluu rokotuspiiriin ja heillä on oikeus ilmaiseen rokotteeseen.

Liikkeelle lähteneet punkit muistuttaa rokotteesta

Ilmaiseen rokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta. Maksuttoman punkkirokotuksen saavat simolaiset ja Kemin eteläisten kaupunginosien asukkaat.

Miia Keräsen mukaan vielä on melko tavallista, että rokoteasiaan havahdutaan hieman jälkijunassa.

– Ikävä kyllä useasti käy niin, että vasta sitten kun punkkeja alkaa liikkua, ihmiset huomaavat, että rokote pitäisi ottaa.

Artikkeliin tehty korjaus kello 15.51. Korjattu, että maksuttomaan rokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta.