Susi liikkui Kuopion kaupunkialueella aamulla – "Jos se on terve susi, siitä ei ole mitään vaaraa"

Poliisi pyysi ihmisiä välttämään turhaa liikkumista Puijon ja Puijonlaakson alueilla aamulla. Nyt susi on todennäköisesti jo siirtynyt muualle, ja ulkona saa liikkua vapaasti.

Kuopio
Miehet odottavat tietoa sudesta.
Riistanhoitoyhdistyksen vapaaehtoiset yrittivät löytää suden jälkiä aamulla Puijon ulkoilualueen tuntumassa.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa on tehty tiistaiaamuna useita havaintoja kaupunkialueella liikkuneesta sudesta. Havaintoja on tullut ainakin Puijonlaaksosta ja Puijon ulkoilualueelta.

Itä-Suomen poliisi pyysi aamulla ihmisiä välttämään turhaa liikkumista ja erityisesti koiran ulkoiluttamista alueella. Riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu auttoi suden jäljittämisessä, minkä vuoksi alueelle ei haluttu ihmisiä koirineen.

Mahdollisista susihavainnoista kannattaa ilmoittaa heti hätäkeskukseen numeroon 112.

– Jos se on normaali, terve susi, siitä ei ole mitään vaaraa asukkaille, kertoo ylikonstaapeli Pertti Könönen Itä-Suomen poliisista.

Hieman yhden jälkeen iltapäivällä poliisi sai uuden ilmoituksen susihavainnosta Puijolta. Vapaaehtoiset ovat aloittaneet uudelleen suden etsimisen ja ihmisiä neuvotaan välttämään Puijon luonnonsuojelualueella liikkumista.

Riista-asiantuntija arvioi suden olevan jo poissa

Ensimmäiset susihavainnot tulivat aamuviiden aikaan Puijonlaaksontieltä. Ilmoituksia tuli aamun mittaan poliisille myös ainakin Inkilänmäen, Itkonniemen ja Saarijärven kaupunginosista.

Susi nähtiin kaupunkialueella tiettävästi viimeisen kerran aamuseitsemältä Antikkalan rinteillä.

– Jos se on normaali susi, kyllähän se pyrkii pois asutusalueilta. Mutta koskaan ei ole ihan varmaa ja sen takia tarkistetaan tilanne, kertoi aamulla ylikonstaapeli Könönen Itä-Suomen poliisista.

Riistapäällikkö Jouni Tanskanen Suomen Riistakeskuksesta epäili jo aamuyhdeksän aikaan, että susi olisi kymmenien kilometrien päässä.

– Susi on uimataitoinen, se pystyy ylittämään Kuopion ympäristössä olevia vesistömatkoja uimalla saaresta saareen. Samalla tavalla kuin hirvet tulevat monesti kaupunkialueelle uimalla.

Edellinen citysusi tallentui videolle

Kevät on nuorten susiyksilöiden liikkumisaikaa. Tanskasen mukaan edellisen kevään pentuja lähtee laumasta erilleen kevättalven hankiaisten aikaan ja ne etsivät itselleen uusia elinalueita. Kuopion seutu on sudelle, niin kuin muillekin suurille nisäkkäille, otollinen suunta.

– Kuopio on järvien kannaksella, jonne ohjautuu suuria nisäkkäitä, niin petoja kuin hirviäkin.

Jouluna 2016 susi harhautui Kuopion Päivärannan Citymarketin pihalle, jossa se kuvattiin videolle (siirryt toiseen palveluun). Samaan aikaan kaupunkialueella tehtiin myös suhteellisen harvinaiset havainnot ahmasta ja ilveksestä.