Tulli varoittaa: Lääkeväärennöksistä löydetty hengenvaarallista opioidia ja muuntohuumeita

Väärennökset on useimmin ostanut yksityishenkilö, ja niitä tilattu esimerkiksi ulkomaisilta verkkosivustoilta.

lääkeväärennökset
Väärennetty alpratsolaami
Väärennetty alpratsolaamivalmiste, joka sisältää U-47700-nimistä muuntohuumetta.Tulli

Tulli kertoo takavarikoineensa viimeisen kahden vuoden aikana lääkeväärennöksiä, jotka ovat sisältäneet ilmoitetun lääkeaineen alpratsolaamin sijaan esimerkiksi hengenvaarallista opioidia tai muuntohuumeita.

Alpratsolaami on bentsodiatsepiini, jota käytetään masennuksen, ahdistuksen ja paniikkihäiriöiden hoitoon. Ulkoisesti tabletit jäljittelevät muun muassa Xanax- ja Valium-nimimerkeillä myytäviä lääketabletteja.

Löydetty opioidi on nimeltään U-47700, joka tunnetaan morfiinin kaltaisena opioidina. Tulli kertoo, että se on vaikutuksiltaan voimakasta ja hengenvaarallista. Aineelle ei ole laillista käyttöä.

Huumeen vakavin vaikutus on hengityksen pysähtyminen. Siinä vaiheessa käyttäjän voi pelastaa vain elvytys. Suomessa ainetta havaittiin ensimmäisen kerran keväällä 2016 ja siihen kerrottiin kuolleen lyhyen ajan sisällä viisi henkilöä.

Lisäksi tullin lääkeväärennöstesteissä on löydetty Parkinson taudin hoidossa käytettyä amantadiinia sekä antihistamiineja.

Väärennökset on useimmin ostanut yksityishenkilö, ja niitä tilattu esimerkiksi ulkomaisilta verkkosivustoilta. Tuotteet on toimitettu Suomeen posti- ja rahtilähetyksinä.

Tulli pitää mahdollisena, että suurempia väärennettyjä tablettieriä on tuotu maahan myös levitystarkoituksessa laittomille markkinoille.

Lue myös:

KRP:n ja Tullin laboratorioissa tunnetaan Suomen huumetrendit – vuosittain löytyy jopa kymmeniä täysin uusia aineita

Poikkeuksellisen tappava muuntohuume levinnyt Suomeen – ainetta löydetty jo viidestä vainajasta