1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuulivoima leviää sisämaahan – pelkästään Keski-Suomessa vireillä 15 tuulivoimahanketta

Valtion tuen loppuminen ei ole torpannut uusien tuulivoimaloiden rakentamista.

tuulienergia
Latamäen tuulivoimapuisto Luhangassa.
Tuulivoimaloita Luhangan Latamäessä.Matti Myller / Yle

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan uusia tuulivoimaloita rakennetaan nyt jopa ennätystahtiin.

– Ilman valtion tukeakin tekeillä on jo 25 prosentin lisäys nykyiseen tuulivoiman kapasiteettiin, sanoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Tuulivoimaloiden tekniikka on harpannut eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tuulivoimalat ovat entistä korkeampia, jolloin ne pääsevät kiinni parempiin tuuliin. Myös voimalan lapojen mitat ovat kasvaneet.

– Samalla rahalla saadaan enemmän tuotantoa, joten siinä mielessä tuulivoiman tuotantokustannukset ovat tulleet alaspäin. Uutta kapasiteettia rakennettaessa tuulivoima on tällä hetkellä edullisin sähköntuotannon muoto, Mikkonen sanoo.

Kannattavuuden parantuessa tuulipuistoja rakennetaan nyt entistä enemmän myös sisämaahan: esimerkiksi Keski-Suomessa on vireillä eri vaiheissa 15 tuulivoimahanketta.

– Maakunnassa on nyt käynnissä vasta yksi tuulipuisto, mutta ainakin yhdeksälle uudelle on jo rakennusluvat, Mikkonen kertoo.

Maakunnan ainokainen tuulipuisto sijaitsee Luhangassa Latamäessä. Suomalaisten työeläkeyhtiöiden muodostama Elixion Tuuli osti puiston vastikään sen sveitsiläiseltä sijoittajaomistajalta.

Lue seuraavaksi