1. yle.fi
  2. Uutiset

Kielipuolue puolustaa liberaaleja arvoja ja haluaa Ahvenanmaalle oman meppipaikan – tätä on RKP EU:ssa, katso Anna-Maja Henrikssonin vaalitentti

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on tänään Aamu-tv:n ja Ykkösaamun yhteisessä eurovaalitentissä. Voit katsoa haastattelun tästä artikkelista.

eurovaalit
Anna-Maja Henriksson
Ykkösaamun Pirjo Auvinen haastattelee RKP:n puheenjohtajaa Anna-Maja Henrikssonia.

Ruotsalainen kansanpuolue on Euroopan unioniin myönteisemmin suhtautuvinta laitaa. Tulevissa eurovaaleissa puolueella on silti edessään kova kamppailu, mikäli se mielii säilyttää ainoan meppipaikkansa.

RKP painottaa perinteidensä mukaisesti Eurooppa-politiikassaankin vähemmistöjen oikeuksia. Puolue myös korostaa liberaaliuttaan ja pyrkii asemoimaan itsensä edistykselliseksi vastavoimaksi populistisille ja kansallismielisille puolueille.

Voit katsoa RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin eurovaalitentin joko suorana klo 8.11 tai tentin jälkeen klikkaamalla artikkelin pääkuvaa. Yhteenveto haastattelusta päivitetään jutun loppuun.

1. Mitä puolue ajaa EU:ssa?

Vähemmistöjen aseman turvaaminen on RKP:n Eurooppa-politiikassa tärkeää samalla tavalla kuin ruotsinkielisten puolustaminen Suomessa.

Vähemmistöjen olot Euroopassa vaihtelevat merkittävästi jäsenvaltiosta riippuen. Puolue haluaisi yhteiset standardit, jotka sanelisivat vähemmistöille minimisuojan koko EU:n alueella.

RKP haluaa myös, että Euroopan parlamentissa olisivat edustettuina itsehallinnolliset alueet. Suomen tapauksessa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Ahvenanmaa saisi oman edustajansa parlamenttiin.

Eurovaaliohjelmassaan (siirryt toiseen palveluun) RKP haikailee vahvaa unionia ja Suomelle aktiivista roolia sen kehittämisessä. EU:n pitäisi puolueen mielestä keskittyä erityisesti ilmastonmuutokseen, ihmisoikeuksiin ja kaupankäyntiin.

Ilmastonmuutosta RKP torjuisi kiristämällä EU:n päästötavoitteita ja kehittämällä päästökauppajärjestelmää. Päästökauppatulot puolue ohjaisi kehitysmaihin ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan.

Ihmisoikeusloukkauksiin Euroopassa RKP puuttuisi supistamalla niiden valtioiden EU-tukia, jotka säätävät ihmisoikeuksia tai oikeusvaltioperiaatteita loukkaavia lakeja. Eurovaaliohjelmassaan puolue ei mainitse yksittäisiä maita, mutta kuluneella parlamenttikaudella syynin alla ovat olleet erityisesti Unkari ja Puola.

Puolue olisi valmis rangaistuksiin myös talouspolitiikan keinona. Euroopan rahaliittoa RKP vahvistaisi talouskriisien välttämiseksi. Samalla sen mielestä jokaisen jäsenmaan on noudatettava taloudellista kasvua lisäävää politiikkaa. Puolue kannattaa selviä sanktioita, mikäli jäsenmaa rikkoo sille määrättyjä velvoitteita.

Nato-jäsenyyden puolesta liputtava RKP olisi valmis syventämään puolustusyhteistyötä myös EU:n tasolla. Samalla puolue pitäisi kiinni siitä, että Nato ja EU eivät rakenna päällekkäisiä järjestelmiä, sillä useimmat EU-maista kuuluvat myös Natoon.

2. Millainen on ollut puolueen taival Euroopassa?

RKP oli aikoinaan ensimmäisten puolueiden joukossa tukemassa Suomen EU-jäsenyyttä ja sama myönteisesti unioniin suhtautuva linja on jatkunut.

RKP kuuluu muun muassa kokoomuksen ja SDP:n kanssa siihen suomalaisen Eurooppa-politiikan valtavirtaan, jossa EU-integraatiossa nähdään mahdollisuuksia syventämiselle, mutta eteneminen halutaan hoitaa rauhalliseen tahtiin.

Kannatus
Yle Uutisgrafiikka

Puolue on onnistunut säilyttämään yhden paikkansa europarlamentissa ensimmäisistä Suomessa järjestetyistä vuoden 1996 eurovaaleista lähtien. Mutta putoaminen ei ole ollut kaukana: vuoden 2009 vaaleissa RKP:n Carl Haglund nappasi viimeisen paikan ja vasemmistoliitto jäi ilman edustajaa vajaan 3 000 äänen erolla.

RKP:n puheenjohtajaksi ja puolustusministeriksi vuonna 2012 lähteneen Haglundin tilalle nousi varasijalta toimittajataustainen Nils Torvalds. Hän onnistui uusimaan meppipaikkansa viime eurovaaleissa.

Parlamentissa Torvalds on profiloitunut erityisesti metsien hiilinieluja ja hakkuumääriä koskevan lakiehdotuksen neuvottelussa. Tämä niin kutsuttu lulucf-esitys määrittelee sen, miten metsien kasvu ja hakkuut otetaan huomioon jäsenmaiden hiilidioksidipäästöjä laskettaessa. Torvalds ajoi kantaa, joka mahdollisti hakkuiden kasvattamisen.

Suomen hallitukselle ja metsäteollisuudelle mieluisa kanta voitti äänestyksen europarlamentissa. Se mahdollistaa hakkuiden lisäämisen lähivuosina.

3. Mihin europarlamenttiryhmään puolue kuuluu?

RKP kuuluu EU-parlamentissa liberaalien Alde-ryhmään. RKP sujahtaa muiden liberaalipuolueiden joukkoon huomattavasti helpommin kuin samassa ryhmässä istuva keskusta, joka kipuilee Alden välillä liian liberaalien kantojen kanssa.

Europarlamentti
Yle Uutisgrafiikka

RKP voisi kuulua myös vihreiden kyljestä löytyvään vähemmistökansallisuuksien ja aluepuolueiden EFA-ryhmään. Aldeen kuuluminen antaa viestin siitä, että RKP kokee itsensä enemmän yleisliberaaliksi puolueeksi kuin aluepuolueeksi.

Eurovaalien jälkeen parlamentti on kuitenkin myllerryksessä ja ryhmäjaot menevät todennäköisesti uusiksi myös Alden osalta.

Alden puheenjohtaja Guy Verhofstadt on ilmoittanut ryhmän hajoavan vaalien jälkeen (siirryt toiseen palveluun). Tilalle suunnitellaan uutta keskustaliberaalien ryhmää, johon kuuluisivat myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uuden puolueen europarlamentaarikot.

4. Miten käy eurovaaleissa?

RKP:n jatko europarlamentissa voi olla jälleen pienestä kiinni. Jos puolue onnistuu uusimaan paikkansa, on todennäköistä, että meppinä jatkaa Nils Torvalds.

Ehdokkaat
RKP:n kärkiehdokkaita eurovaaleissa. Yle Uutisgrafiikka

Äärivasemmalla poliittisen uransa aloittanut Torvalds on kuluneen meppikautensa aikana saanut julkisuutta sekä lulucf-asetuksen käsittelyn yhteydessä että RKP:n presidenttiehdokkaana vuoden 2018 vaaleissa.

Presidentinvaaleissa Torvalds jäi viimeiseksi, mutta sai silti yli 40 000 ääntä. Vuoden 2014 eurovaaleissa Torvalds keräsi vajaat 30 000 ääntä.

Torvaldsin lisäksi RKP:n listalta löytyy muun muassa entinen NHL-pelaaja Sean Bergenheim sekä RKP:n varapuheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Silja Borgarsdóttir Sandelin. He osallistuivat myös eduskuntavaaleihin ja molemmat keräsivät alle 2 000 ääntä, mikä ei riittänyt kansanedustajan paikkaan. Läpimenon mahdollisuus eurovaaleissa lienee siis erittäin pieni.

5. Mitä Henriksson sanoi pakolaiskriisin hoidosta?

Ylen vaalitentissä keskiviikkoaamuna Henriksson arvosteli tapaa, jolla EU:ssa on yritetty ratkaista pakolaiskriisiä.

Henrikssonin mukaan on inhimillinen katastrofi, että 30 000 ihmistä on hukkunut Välimereen.

– Olemme yhdessä EU:ssa katsoneet sivusta, kun näin on tapahtunut. Se osoittaa sen, että tässä on vielä tekemistä.

Henriksson myönsi, että yhteisen ratkaisun löytäminen pakolaisten saapumiseen ei tule olemaan helppoa, mutta asia pitäisi hänen mielestään ottaa nyt niin vakavasti, että ratkaisua haettaisiin yhdessä.

Henriksson etsisi ratkaisua humanitäärisistä viisumeista, joilla pakolaiset pääsisivät turvallisesti Eurooppaan. Hänen mukaansa tarvitaan myös turvallisia satamia, joihin ihmiset voisivat tulla.

Oloja pakolaisten kotimaissa pitäisi Henrikssonin mielestä myös pystyä parantamaan.

Henriksson kannattaa myös EU:n yhteisiä sääntöjä rikkovien jäsenmaiden taloudellista rankaisua. Keskustelua EU:n piirissä on herätttänyt heikko oikeusvaltiokehitys Puolassa ja Unkarissa.

– Euro saa puhua. Se voisi vaikuttaa [jäsenmaan] päätöksentekoon, jos maa jää vaille jotain sellaista tukea ja sitä rahaa, jota heille muuten annettaisiin.

Koko tentin voit katsoa tästä linkistä.

Ylen Aamu-tv ja Ykkösaamu haastattelevat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat eurovaalien alla. Haastattelujärjestys on arvottu.

Lue lisää:

Eurovaalien oleellisimmat Yle-sisällöt löydät täältä.

Tilaa Ylen Eurooppa-kirje: (siirryt toiseen palveluun) Ylen Eurooppa-toimittajien henkilökohtaiset vinkit ja tunnelmat unionin ytimestä täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi