1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arktinen neuvosto

Analyysi: Trumpilainen ulkopolitiikka jyräsi Rovaniemellä – Arktisella neuvostolla on nyt valkoinen hetki

Yhdysvallat toi suurvaltapolitiikan kahdeksan arktisen maan yhteistyökokoukseen, mutta jäi yksin muita maita vastaan.

Arktisen neuvostonjäsenmaiden ulkoministerit alarivissä vasemalta oikealle: Norjan Marie Eriksen Søreide, Venäjän Sergei Lavrov, Ruotsin Margot Wallström, Yhdysvaltain Mike Pompeo, Suomen Timo Soini, Kanadan Chrystia Freeland, Tanskan Anders Samuelsen ja Islannin Guðlaugur Þór Þórðarson. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tiistai-aamun ulkoministerien yhteiskuvahetki oli paljon puhuva. Ulkoministerit seisoivat omassa ryhmässään, samalla kun arktisten alueiden alkuperäiskansojen johtajat olivat valmiina odottamaan. Tässä kuvassa tiivistyi viime päivien linja.

Arktinen puhuri oli alkanut maanantaina, kun Yhdysvallat nousi dominoimaan normaalisti yhteistyöhön ja konsensukseen pohjaavaa arktista yhteistyötä.

Maanantaina Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo piti maansa arktista näkemystä terävöittävän puheen, joka oli tarkoitettu varoitukseksi Venäjälle sekä arktiseksi maaksi hamuavalle Kiinalle. Puhetta pidettiin vähintään erikoisena lausuntona, joka ei jättänyt paljon neuvotteluvaraa.

Samalla Pompeon puhe antoi kuvan siitä, miten presidentti Donald Trumpin hallinto näkee arktisen alueen: aarreaittana, josta suurvallat käyvät kilpailua. Pompeo luonnehti arktista aluetta "mahdollisuuksien ja yltäkylläisyyden maaksi" ja luetteli alueen hyödyntämättömiä maakaasu- ja öljyvaroja sekä muita luonnonresursseja.

Tämä on hyvin linjassa Trumpin Amerikka ensin -politiikan linjan kanssa. Näin arktinen neuvostokin näyttäytyy yhtenä suurvaltakilvoittelun näyttämönä yhteistyöjärjestön sijaan.

Pompeon puhe oli järisyttävä arktiselle neuvostolle jo siksikin, että hänen esiin nostamansa sotilaalliset kysymykset eivät kuulu neuvoston toimialaan.

Puheen jälkeen Rovaniemen julistuksen syntymisessä ei ollut enää kyse siitä, onko mukana Yhdysvaltojen inhoama, ilmastonmuutoksen vastaista työtä kuvaava termi. Julistus jäi tällä kertaa kokonaan pöydälle. Syntyi yksisivuinen yhteinen ministerilausunto sekä puheenjohtajamaan lausuntopaperi.

Ylen tiedon mukaan Yhdysvallat olisi halunnut ilmastonmuutoksen kohdalla käyttää sanamuotoa "enemmistö meistä". Tätä eivät muut maat hyväksyneet, vaan päättivät jättää julistuksen allekirjoittamatta, etteivät vesittäisi ilmastonmuutokseen liittyviä lauseita.

Voisi helposti ajatella, että puhetta johtaneelle Timo Soinille (sin.) kokous oli pettymys, vaikka hän sen painokkaasti ja useaan otteeseen kiisti.

Tämä oli kuitenkin hänen viimeinen suuri esiintymisensä Suomen ulkoministerinä.

Soini antoi ymmärtää, että kahden lausunnon tulos oli parempi kuin ei mitään. Suomen puheenjohtajan lausunnossa oli mainittu kuitenkin ilmastonmuutos, jota Soini pitää arktisena kohtalonkysymyksenä.

Eri asia sitten on, olisiko kukaan onnistunut paremmin nykyisessä kansainvälisessä ilmapiirissä.

Puheissa kokouksen osanottajat kyllä jaksoivat kiitellä Suomen puheenjohtajuutta. Esimerkiksi alkuperäiskansojen edustajat pitivät lopulta tärkeänä Suomen lausunnon sisältöä, jossa heidän oikeutensa ja tilanteensa kerrotaan yksityiskohtaisesti.

Meriympäristön suojelua ainakin puheenjohtajaohjelmassaan painottavalla Islannilla on edessään palapelimainen puheenjohtajakausi. Islannin ulkoministeri Guðlaugur Þór Þórðarson myönsi, että helppoa ei tule olemaan.

Kun liikutaan arktisilla alueilla, kulkijan eteneminen voi pysähtyä niin sanottuun white out -hetkeen, jossa eteensä ei näe mitään muuta kuin valkoista ja suunnistaminen on hankalaa. Seuraavat kaksi vuotta näyttävät, miten Arktinen neuvosto jatkaa tämän oman valkoisen hetkensä jälkeen.

Lue lisää:

Huippukokous Rovaniemellä päättyi dramaattisesti: Yhteistä loppujulistusta ei tule – katso tiedotustilaisuus tästä

Sovinnollinen yhteistyö Arktisessa neuvostossa koki kolauksen – Tutkija: "Voimapolitiikka on tullut myös arktiselle alueelle"

Mihin ilmastonmuutoksen torjunta jäi? Grönlannissa asunut tutkija Lotta Manninen ja Ylen toimittaja Saana Uosukainen vastaavat yleisön kysymyksiin Arktisen neuvoston kokouksesta