Reuters: Yhdysvallat tarjoamassa Venezuelan armeijalle porkkanaa ja tuomareille keppiä

Varapresidentti Mike Pence pitää Venezuela-linjapuheen illalla Suomen aikaa.

Venezuela
Münchenin turvallisuuskokouksessa
Yhdysvaltain varapresidentiltä Mike Penceltä odotetaan illalla Venezuela-linjauksia. Roanld Wittek / EPA

Yhdysvallat yrittää houkutella Venezuelan armeijaa kääntymään presidentti Nicolás Maduroa vastaan, kertoo uutistoimisto Reutersin lähde (siirryt toiseen palveluun).

Varapresidentti Mike Pence kertoo Yhdysvaltain toimista Venezuelaa kohtaan puheessaan tänään illalla Suomen aikaa. Julkisuuteen ei ole vuodettu sitä, millaisia porkkanoita Pence Venezuelan armeijalle mahdollisesti lupaa.

Yhdysvallat on tiukentamassa linjaansa sen jälkeen, kun Venezuelassa puhkesi jälleen vappuna laajoja protesteja. Protestit muuttuivat väkivaltaisiksi turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien otettua yhteen.

Kuvassa vesitykeillä ammutaan vettä mielenosoittajien päälle.
Venezuelan armeijan ajoneuvojen vesitykeillä ammuttiin kohti mielenosoittajia Caracasissa. Miguel Gutierrez / EPA

Armeija pysynyt Maduron takana

Yhdysvallat ja yli 50 muuta valtiota tukevat Venezuelan väliaikaiseksi johtajaksi julistautunutta oppositiojohtaja Juan Guaidóa, joka on parlamentin puhemies. Myös Suomi tukee Guaidóa.

Maduroa tukevat Venäjä ja Kiina ja Venezuelan armeija on pysynyt hänen takanaan.

Guaidó on toistuvasti julistanut Maduron menettävän armeijan tuen, mutta toistaiseksi vain pieni joukko sotilaita on siirtynyt Guaidón taakse. Näistä sotilaista 25 haki viime viikolla turvapaikkaa Brasilian Venezuelan-suurlähetystöstä.

Juan Guaido puhuu kannattajilleen Caracasissa
Juan Guaidó puhui kannattajilleen Caracasissa viime tiistaina. Cristian Hernandez / AFP

Reutersille vuotaneiden tietojen mukaan Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence aikoisi luvata illan puheessaan talousapupaketin vallanvaihdon ja Maduron jälkeiselle ajalle. Lisäksi Pence lupaa tiettävästi avustuksia Venezuelasta paenneille ihmisille.

Sekasortoon ajautuneesta Venezuelasta on paennut yli kolme miljoonaa ihmistä. Öljyrikas maa on vajonnut ruoka- ja lääkepulaan.

Pence puhuu Amerikan maiden foorumin (Americas Society) vuotuisessa konferenssissa Washingtonissa.

Lisää talouspakotteita mahdollisesti luvassa

Lisäksi Yhdysvallat aikoo uhata 25 korkeimman oikeuden jäsentä pakotteilla. Aikaisemmin pakotteita on annettu jo korkeimman oikeuden presidentille ja seitsemälle jäsenelle.

Presidentti Nicolás Maduro osallistui lauantaina sotilasnäytökseen El Paossa, Venezuelassa lauantaina.
Presidentti Nicolás Madurolla on toistaiseksi armeijan tuki. Viime lauantaina Maduro osallistui sotilasnäytökseen. Miraflores Press / EPA

Oikeuslaitokseen liittyen Yhdysvallat on varoittanut Venezuelaa siitä, että Guaidón pidättämisellä olisi vakavia seurauksia.

Taloudellista painetta Yhdysvallat saattaa lisätä asettamalla pakotteita yrityksille, jotka tekevät yhteistyötä Venezuelan kanssa. Venezuelan valtiolliselle öljy-yhtiölle Yhdysvallat asetti laajoja pakotteita tammikuussa.

Yhdysvallat ja presidentti Maduroa tukeva Venäjä ovat syytelleet toisiaan Venezuelan kriisiin sekaantumisesta. Eilen asia oli esillä Rovaniemellä Arktisten maiden kokouksessa, kun ulkoministerit Mike Pompeo ja Sergei Lavrov kommentoivat tilannetta.

Lisää aiheesta:

Venäjä ja USA kovistelivat toisiaan Venezuelan sisäisiin asioihin puuttumisesta, levottomuuksien pelätään jatkuvan tänään

Lähteet: Reuters