Hyppää sisältöön

Porin uusi kouluverkkoesitys: Monitoimitalot Pohjois-Poriin, Länsi-Poriin ja Ahlaisiin – uusia päiväkoteja Meri-Poriin, lukiot säilyvät

Kaupunginjohtajan esityksen mukaan koko esitys takaa Poriin mittavan peruskorjausohjelman, jolla varmistetaan lähialueiden perusopetuspalvelut.

Porin lukioihin ei tule muutoksia. Porin suomalaisen yhteislyseon lukio ( kuvassa ) ja Porin lyseon lukio jatkavat entisellään. Kuva: Eetu Laaksonen

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen julkisti torstaina oman esityksensä Porin kouluverkosta. Kaupunginjohtajan mukaan virkamiehet ovat yhdessä luottamushenkilöiden kanssa kuunnelleet kaupunkilaisia kasvokkan eri tilaisuuksissa ja saaneet lukuisia kirjallisia kannanottoja.

– Uskon, että nyt esitetty kokonaisratkaisu osoittaa, että kuntalaisten mielipiteitä on ihan oikeasti kuunneltu, Luukkonen sanoo.

Ehdotuksessa rakennetaan monitoimitalot Pohjois-Poriin, Länsi-Poriin ja Ahlaisiin sekä uudet päiväkodit Meri-Poriin.

Porin kaksi lukiota – Porin suomalaisen yhteislyseon lukio ja Porin lyseon lukio – säilyvät nykyisellään. Niille ei tule myöskään yhteistä hallintoa ja rehtoria.

Porin kaupunginhallitus käsittelee uudistettua ehdotusta kokouksessaan 13. toukokuuta. Valtuusto saa ehdotuksen päätettäväkseen 27. toukokuuta.

Kouluverkkouudistusta esittelivät Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen. Kuva: Mari Kahila / Yle

– Pohjois-Porin ja Vähärauman uudet monitoimitalot eivät ole yksin perinteisiä koulurakennuksia, vaan myös kaupunkilaisten muita tarpeita palvelevia, tulevaisuuden yhteisiä tiloja, kuvailee kaupunginjohtaja Luukkonen.

– Olemme tekemässä erityisesti porilaisille lapsille ja nuorille merkittävää tulevaisuuteen suuntaavaa päätöstä. Koulut ja päiväkodit tulee nähdä elinkeinopoliittisena investointina tulevaisuuteen, sanoo puolestaan Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen ( sd. ).

Kaupunginjohtajan esityksessä on lukuisia uusia ehdotuksia.

Kuva: Mari Kahila / Yle

Ahlainen ja Noormarkku

Ahlaisissa ehdotuksessa nykyisen liikuntasalin yhteyteen rakennetaan uusi monitoimitalo, jossa toimii varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetuksen luokat 1–6, kirjasto ja vapaan sivistystyön sekä perusturvan palvelut. Noormarkussa nykyisen palvelurakenteen ehdotetaan säilyvän ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan tarpeen mukaan.

Lavia

Ensi vaiheessa Laviassa varhaiskasvatus siirretään väliaikaisesti tämän vuoden aikana Keskuskoulun tiloihin. Sivistystoimialan ja tarvittaessa perusturvan palvelujen keskittämistä Lavian yhtenäiskoulun tiloihin ryhdytään valmistelemaan. Päiväkoti Huvikumpu myydään ja muiden kiinteistöjen osalta peruskorjaukset arvioidaan ja toteutetaan vuosittain suunnitelmien mukaisesti.

Itä-Pori

Itä-Porissa nykyinen palvelurakenne säilyy. Päiväkodit Taikurinhattu, Väinölä ja Piparminttu peruskorjataan. Kalaholman koulurakennukset peruskorjataan.

Keski-Pori

Keski-Porin osalta ehdotetaan aiemmin esillä ollutta vaihtoehtoa yksi, jossa nykyinen palvelurakenne säilyy ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan.

Kallelan ja Herttuan koulut yhdistetään Lyseokorttelin tiloihin. Päiväkodeista Kiertokatu, Uusikoivisto ja Viikkari peruskorjataan.

Pohjois-Pori

Pohjois-Poriin rakennetaan noin 900–1000 oppilaan monitoimitalo, johon Ruosniemen ja Toejoen koulut yhdistetään ja alueen yläkoululaiset siirtyvät. Rakennettava monitoimitalo toimii alueen sivistystoimialan palvelujen ja mahdollisesti perusturvapalvelujen keskuksena.

Länsi-Pori

Länsi-Porissa Vähärauman koulun tilalle rakennetaan uusi noin 600 oppilaan alakoulu ja Leppäkorven sivutoimipiste lopetetaan. Tuorsniemen koulu jatkaa alakouluna. Muilta osin palvelurakenne säilyy ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan tarpeen mukaan.

Meri-Pori

Meri-Porissa Kyläsaaren koulun ja Meri-Porin yhtenäiskoulun yhteyteen rakennetaan uudet päiväkodit, jonka jälkeen Enäjärven, Onnenkiven, Pihlajamarjan ja Uudenniityn päiväkodit lopetetaan. Muilta osin Pihlavan, Enäjärven ja Kyläsaaren palvelurakenne säilyy.

Reposaaren koulun luokat 1–6 siirtyvät puukorttelin kouluun peruskorjauksen valmistuttua. Kivikoulu suljetaan. Peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan.

Kohtamäen esitys aloitti keskustelun

Tänään julkistettu esitys poikkeaa melkoisesti alkuperäisestä esityksestä, jonka laati sivistyspuolen toimialajohtaja Esa Kohtamäki.

Kohtamäki toi helmikuun alussa julkisuuteen esityksen isosta kouluverkkouudistuksesta. Sen ytimessä oli Porin kahden lukion yhdistäminen yhdeksi suurlukioksi, joka sijoitettaisiin ammattikorkeakoulun viereen uudisrakennukseen. Keskustaan ja Pohjois- ja Länsi-Poriin piti perustaa useita yhtenäiskouluja ja monet pienemmät alakoulut piti lakkauttaa.

Esitys piti toteuttaa vaiheittain vuoteen 2030 mennessä. Päätös Kohtamäen esityksestä piti tehdä jo pikapikaa kevään aikana, mutta poliitikot alkoivat painaa jarrupoljinta.

Viimeksi Porissa tehtiin iso kouluverkkoratkaisu keväällä 2014. Tuolloin päätettiin yhdistää lukioita ja sulkea pikkukouluja.