1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Hus siirtyi täysvalmiuteen koronan vuoksi – Uudessa lastensairaalassa hoitajalla koronatartunta, 24 altistunut

Pääkaupunkiseudulla Hus kertoo siirtyneensä täysvalmiuteen tänään torstaina.

koronavirus
Ingången till ett sjukhus jour. Ovanför dörren finns en skylt med texten "Jour".
Husin Peijaksen sairaala Vantaalla.Yle/ Lukas Rusk

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kertoo siirtyneensä tänään torstaina korkeimpaan valmiustilaan eli täysvalmiuteen koronatilanteen vuoksi.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo tiedotteessa, että toistaiseksi koronaviruspotilaiden hoito kuormittaa Husin sairaaloita vähän, mutta siirtymällä täysvalmiuteen varmistetaan toimintakyky myös siinä vaiheessa, kun sairaaloiden kuormitus kasvaa merkittävästi.

Sairaanhoitopiirin mukaan sillä on pysyvästi voimassa olevat valmius- sekä pandemiasuunnitelmat. Varautuminen koronavirustilanteeseen on aloitettu jo tammikuussa, tiedotteessa todetaan. Sen astetta ja laajuutta on nostettu tammikuun jälkeen portaittain.

Hus tiedotti torstaina myös, että Uudessa lastensairaalassa lasten syöpä- ja elinsiirto-osaston henkilökuntaan kuuluvalla hoitajalla on todettu koronavirustartunta.

Henkilökunnasta tartunnalle on altistunut 24 ihmistä, heistä kaksi lääkäreitä. Kaikki altistuneet ovat kotikaranteenissa.

Osaston toiminta turvataan sisäisillä siirroilla ja sijaisjärjestelyillä, Hus toteaa.

Koronatartunnan saanut hoitaja ei ole altistanut potilaita virukselle.

Hus kertoi torstaina aamulla, että sen alueella on todettu nyt yhteensä 224 koronavirustartuntaa. Eilen keskiviikkona uusia tartuntoja todettiin 28, Hus tiedotti.

Tartuntojen määrä on todellisuudessa kuitenkin suurempi, koska kaikkia sairastuneita ei testata ja iso osa koronavirustartunnan saaneista sairastaa taudin lieväoireisena.

Lue seuraavaksi