1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vangit

Vangit alkavat kunnostaa kansallispuistoja Satakunnassa – "Yhteiskunnallinen merkitys on kaikkiaan huomattava"

Metsähallituksen ja Satakunnan vankilan yhteistyön tavoitteena on järjestää avolaitosvangeille kuntouttavaa työtä.

Vangit osallistuvat kansallispuistojen kunnostukseen Satakunnassa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Satakunnan vankilan vangit alkavat kunnostaa maakunnan kansallispuistoja.

Metsähallitus ja Satakunnan vankila ovat solmineet puolitoistavuotisen sopimuksen, jonka mukaan Huittisen avovankilan vangit osallistuvat Puurijärvi-Isosuon ja Selkämeren kansallispuistojen kunnostukseen. Työalueina on lisäksi pienempiä valtion omistamia luonnonsuojelualueita Satakunnassa.

Satakunnan kansallispuistojen palvelut ovat päässeet viime vuosina rappeutumaan, sillä Metsähallitus on ohjannut vähentynyttä rahoitustaan suosituimpiin kohteisiinsa, jotka sijaitsevat muualla maassa.

Kuntouttavaa työtä luontokohteissa

Metsähallituksen ja Satakunnan vankilan yhteistyön tavoitteena on järjestää vangeille kuntouttavia töitä.

Metsähallituksella ja Rikosseuraamuslaitoksella on ollut pitkään yhteistyötä mm. Uudellamaalla, Sisä-Suomessa ja Varsinais-Suomessa. Satakunnassa tämä sopimus on ensimmäinen laatuaan.

Metsähallitus rekrytoi puistomestarin ja vankila sijoittaa noin kuuden vangin ryhmän puistomestarin ohjaukseen.

Vankiryhmä tekee luonnonhoitotöitä, kuten vieraslajien poistoa ja raivauksia sekä virkistysrakenteiden kunnostuksia esimerkkinä luontotornit, pitkokset ja maastorappuset.

Vangit työskentelevät valvotusti

Metsähallituksen mukaan aiemmissa kokeiluissa vankityövoima on osoittautunut turvalliseksi käytännöksi. Vankien työskentely on ohjattua ja valvottua.

Työtä tekevät vangit ovat avolaitosvankeja, jotka ovat pääsemässä pian vapauteen.

Metsähallituksessa ollaan innostuneista yhteistyöstä Satakunnan vankilan kanssa. Rahan puutteen vuoksi alueella on jäänyt viime vuosina luonnonhoitotöitä paljon tekemättä.

– Tämä yhteistyö korjaa tilannetta melkoisesti. Ja sen yhteiskunnallinen merkitys on kaikkiaan huomattava, sanoo tiedotteessa kenttäpäällikkö Anssi Riihiaho Metsähallituksesta.

Myös Satakunnan vankila liputtaa yhteistyön puolesta.

– Vankien aktivoimisen ja verkostoyhteistyön lisäämisen lisäksi Satakunnan vankila haluaa olla vaikuttava ja vastuullinen toimija Satakunnassa ja lähialueilla, jotta luonnonsuojelu- ja virkistysalueet ovat tulevaisuudessakin laajasti satakuntalaisten käytössä, toteaa tiedotteessa Satakunnan vankilan johtaja Riitta Kari.

Lisätty 8. toukokuuta kello 10.30 2019 Satakunnan vankilan johtajan kommentti.