Suomussalmen teatterifestivaali etsii mieskatsojia ja pitkäaikaista rahoittajaa

Pakko sanoa! -festivaalista halutaan tehdä perinne, mutta se riippuu rahasta.

Lyhyet
Keraamisia koristeellisia naamioita.
Creatas

Suomussalmen Pakko sanoa! -festivaali on yksi Kainuun kulttuurirahastolta avustusta saaneista tapahtumista.

Festivaali sai tänä vuonna tuntuvan 15 000 euron avustuksen Kainuun kulttuurirahastolta ja myös Suomussalmen kunta on mukana tapahtuman järjestämisessä. Tarkoituksena on saada tapahtumalle pitkäaikainen rahoittaja, jotta festivaalista voisi tulla vuosittainen perinne.

– Toivotaan, että saataisiin tästä perinne, mutta se on rahasta kiinni, Ruuskanen sanoo.

Työväen näyttelijöiden liiton toiminnanjohtaja ja ohjelmistovastaava Annukka Ruuskasen mukaan mukana olevat teatterintekijät ovat tyytyväisiä saadessaan tuoda korkeatasoista teatteria kasvukeskusten ulkopuolelle.

– Se kertoo paljon, että kaikki joita on pyydetty mukaan, ovat suostuneet. Teatterikorkean opiskelijatkin olivat syksyllä tyytyväisiä, että saivat kohdata yleisöjä, joita eivät kouluympäristössä tapaa. Se valmistaa myös ammattiin paremmin, Ruuskanen sanoo.

Pakko sanoa! -teatterifestivaalin sooloesitykset huomioivat kaikki ikäryhmät pikkulapsista senioreihin. Mukana on myös miesyleisölle suunnattuja esityksiä kuten Atik Ismailin Ällibälli, Pekka Heikkisen Näillä mennään ja Reijo Kelan uusittu klassikko Taulumannekiini.

– Olisi äärettömän hienoa houkutella yleisöön myös mieskatsojia, vaikkei naiskatsojissakaan ole tietenkään mitään vikaa. Nyt haettiin myös miehille koukkuja.

4.–6. lokakuuta järjestettävän festivaalilla nähdään muun muassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijoiden teoskokonaisuus Puhuttelu, Seija Rannikon tulkinta Rumasta Ankanpoikasesta sekä Raatteen tien maisemissa esitettävä suomussalmelaisen Eero Schroderuksen Tässä kaikki, joka saa ensi-iltansa festivaalilla.

– Itse odotan kaikkia esityksiä. Jokaisen esityksen takana voi seisoa, ohjelmiston koonnut Ruuskanen sanoo.