Kuopion kaupunkisusi ei ehkä lähtenytkään – poliisi etsii yhä sutta Puijolla

Suden luultiin jo poistuneen Kuopion kaupunkialueelta sen aamuisen seikkailun jälkeen.

Kuopio
Poliisi selvittää tilannetta.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa koetetaan yhä jäljittää kaupunkialueella varhaisesta aamusta asti liikkunutta sutta.

Kaupunkialueella liikkunut suhteellisen suurikokoinen susi nähtiin aamulla monta kertaa muun muassa Puijonlaaksossa ja Puijolla. Ihmisiä kehotettiin välttämään turhaa liikkumista koirineen alueella. Sutta ei kuitenkaan tavoitettu, ja sen arvioitiin jo lähteneen kaupunkialueelta.

Hätäkeskukseen kuitenkin ilmoitettiin sudesta jälleen iltapäivällä yhden jälkeen.

Poliisin mukaan eläin havaittiin uudelleen luonto- ja opastuskeskus Konttilan välittömässä läheisyydessä Puijon luonnonsuojelualueella. Susi yritetään karkottaa, mutta mikäli se ei onnistu, eläin saatetaan joutua lopettamaan.

– Kun susi liikkuu rakennetussa ympäristössä, eikä kyse ole satunnaisesta havainnosta, sitä on pidettävä vaaraa aiheuttavana. Sen vuoksi poliisin on pyrittävä paikallistamaan eläin, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen sanoo.

"Minnekä sen keskeltä rakennettua aluetta karkotat?"

Susi on havaittu alueella, jonka ympärillä on paljon asutusta. Tämä tekee viranomaisten tehtävästä erityisen haastavan.

– Karkottaminen on ensisijainen toimenpide, mutta minnekä sen keskeltä rakennettua aluetta karkotat? Seuraavat 8–10 tuntia ovat todella haastavia, Pohjolainen ennakoi alkuiltapäivällä.

Pohjolaisen mukaan varsinkin Puijon luonnonsuojelualueella liikkumista kannattaa nyt välttää. Sinne ei kannata lähteä varsinkaan koiran kanssa.

Puijolla on kuitenkin sen verran asutusta, että kaikkea ulkona liikkumista ei alueella voi luonnollisesti lopettaa.

Poliisi: Etsintöjä jatketaan tarvittaessa iltaan saakka

Pohjolainen kertoi kello 17 aikaan, että sudesta ei ole saatu uusia näköhavaintoja alkuiltapäivän jälkeen. Aktiiviset etsinnät ovat kuitenkin käynnissä.

– Pyrimme saamaan eläimeen näköyhteyden, että pystymme vähän päättelemään, kuinka se käyttäytyy.

Poliisin ja suurriista-virka-avun on tarkoitus jatkaa etsintöjä näillä näkymin iltaan saakka, jonka jälkeen tilanne todennäköisesti rauhoitetaan yön ajaksi. Jos susi löytyy, poliisi saattaa käyttää eläimen jäljittämiseen myös drone-kuvauskopteria.

Jos näet suden, ilmoita siitä välittömästi hätäkeskukseen numeroon 112.

Susi pyrkii tavallisesti pois ihmisten parista. Riista-asiantuntijat muistuttavat, että terveestä sudesta ei ole mitään vaaraa asukkaille.