Hyppää sisältöön

Neitsyt Marialle sateenkaarisädekehän maalannut nainen pidätettiin Puolassa – häntä uhkaa nyt jopa kahden vuoden vankeus

Naista syytetään uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta. Amnestyn mukaan pidätyksen syy oli ihmisoikeusaktivismi.

Alkuperäinen Częstochowan madonna tai musta madonna on Jasna Góran luostarissa Częstochowan lähellä Etelä-Puolassa. Paavi Fransiscus hiljentyi ikonin edessä vieraillessaan luostarissa heinäkuussa 2016. Kuva: Leszek Szymanski / EPA

Puolassa 51-vuotias nainen on pidätetty, koska hän oli maalannut sateenkaarilipun värit Neitsyt Marian ja Jeesus-lapsen sädekehiin. Asiasta kertovat muun muassa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) sekä Itä-Euroopan uutisiin keskittyvä Kafkadesk-sivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Julisteita ja lehtisiä sateenkaarisädekehäisestä Neitsyt Mariasta alkoi näkyä Płockin kaupungissa Keski-Puolassa viime kuun lopulla, kertoo Kafkadesk. (siirryt toiseen palveluun)

Epäilty oli ulkomailla, mutta hänet pidätettiin, kun hän saapui takaisin Puolaan. Naista syytetään nyt uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta.

Nainen oli maalannut sateenkaarisädekehän valokuvaan Częstochowan madonna eli Musta madonna -maalauksesta (siirryt toiseen palveluun), joka on puolalaisille katolilaisille erityisen tärkeä. Sateenkaarilippu on puolestaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan liikkeen symboli.

Sisäministeri Joachim Brudziński syyttää Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) naista Częstochowan Neitsyt Marian häpäisemisestä. Hän on kutsunut naisen tekemiä julisteita "kulttuuriseksi barbarismiksi".

Poliisi teki pidätyksen jälkeen kotietsinnän naisen asuntoon ja löysi sieltä kymmeniä samanlaisia kuvia.

Uskonnollisten tunteiden loukkaaminen on Puolassa rikos. Siitä voidaan tuomita jopa kahden vuoden vankeuteen.

Noin 87 prosenttia puolalaisista on katolilaisia ja yli puolet heistä on uskonnollisesti aktiivisia.

Amnesty: Nainen on ihmisoikeusaktivisti

Poliisi ei ole julkistanut pidätetyn naisen nimeä, mutta ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin mukaan (siirryt toiseen palveluun) hän on ihmisoikeusaktivisti. Amnesty katsoo, että hänet pidätettiin rauhanomaisen aktivismin takia.

Nainen pidätettiin, kun hän palasi Amnestyn matkalta Belgiasta ja Hollannista. Hän oli matkan aikana ilmaissut huolensa oikeusturvasta Puolassa, Amnesty sanoo.

Amnestyn mukaan poliisi takavarikoi kotietsinnässä naisen kannettavan tietokoneen, matkapuhelimen ja muistikortteja.

Muun muassa Euroopan neuvosto on ollut huolissaan ihmisoikeuksien rapautumisesta (siirryt toiseen palveluun) Puolassa.

Hallitseva Laki- ja oikeuspuolue on hyökännyt muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia vastaan, kertoo muun muassa The Economist -lehti. (siirryt toiseen palveluun)