1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanjohtajat

Piskuisen "metallipääkaupungin" kunnanjohtaja sai lähteä – talousongelmista kärsivässä Lemin kunnassa pestään nyt erikoista jälkipyykkiä

Lemin kunnanjohtajan yllättävän epäluottamuksen syistä ei ole vieläkään kerrottu julkisuuteen. Ihmeissään ovat sekä kuntalaiset että osa päättäjistä.

kunnanjohtajat
Capital of Metal kyltti
Kare Lehtonen/Yle

Lauantaina 30. kesäkuuta 2018 Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor astelee Helsingin Suvilahdessa Tuska-festivaalin päälavalle vastaanottamaan tunnustuksen.

Noin 3 000 asukkaan Lemi oli juuri valittu maailman metallipääkaupungiksi, koska kunnassa oli eniten metallibändejä suhteessa asukaslukuun. Lemiltä on esimerkiksi lähtöisin kansainvälisestikin tunnettu metallibändi Stam1na.

– Festivaaleilla tuli ajatus, että tätä pitäisi jotenkin kunnassakin juhlistaa, Stoor muistelee.

Alkoi metallifestivaalin ideointi ja valmistelu.

Festivaaleilla tuli ajatus, että tätä pitäisi jotenkin kunnassakin juhlistaa.

Jussi Stoor

Metallimusiikin ystävänä kunnanjohtaja Jussi Stoor päätti hyödyntää metallipääkaupungin titteliä myös kunnan markkinoinnissa. Sosiaalisessa mediassa alkoi näkyä Stam1nan kanssa yhteistyössä tehtyjä markkinointivideoita. Myyntiin tuli Lemi-aiheisia paitoja sekä mukeja.

Tapahtuma sai mukaansa talkooväkeä ja sponsoreita. Capital Of Metal – L1ve -festivaali järjestettiin Jussi Stoorin johdolla Lemin Jalkosalmen lavalla syyskuussa 2018. Pääsymaksujen tuotto ohjattiin paikallisten bändien tukemiseen.

Stoorin mukaan festivaali ylitti odotukset. Yhden päivän festivaalilla oli tuhat kävijää.

Piskuinen eteläkarjalainen kunta sai itsensä ainakin hetkeksi muun maailman tietoisuuteen muustakin kuin perunoistaan, perinneruoka särästään ja neliäänisestä virrenveisuustaan.

Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor.
Jussi Stoor.Yle / Ulla Ylönen

Epäluottamus tulee esiin

Runsaat puoli vuotta festivaalin jälkeen Lemiltä kantautui yllättävä uutinen: kunnanjohtaja irtisanoutuu, mikäli hän ei nauti päättäjien luottamusta. Edessä oli kunnanvaltuuston äänestys kunnanjohtajan luottamuksesta.

Uutinen herätti kuntalaiset ja median: Mitä ihmettä on tapahtunut? Mitkä ovat epäluottamuksen syyt? Kukaan ei kertonut niitä julkisuuteen.

Kunnanvaltuusto äänesti Stoorin luottamuksesta 1. huhtikuuta 2019. Tulos oli selvä: kunnanjohtaja ei nauti päättäjien luottamusta. Valtuustossa päätös syntyi äänin 19–2, ja Jussi Stoor irtisanoutui kunnanjohtajan tehtävästä.

Yleisöä Lemin kunnanvaltuuston kokouksessa 1.4.2019.
Kunnanvaltuusto äänesti Jussi Stoorin luottamuksesta 1. huhtikuuta. Äänestys kiinnosti kuntalaisia.Riitta Väisänen/Yle

Veikö metallihypetys liikaa kunnanjohtajan huomiota?

Tarkempia epäluottamuksen syitä ei vielä tänäkään päivänä – reilu kuukausi epäluottamusäänestyksen jälkeen – ole kerrottu suoraan julkisuuteen. Myös Stoor itse sanoo, ettei tiedä syitä.

Ylen saamien tietojen mukaan kaikki eivät katsoneet Stoorin toimintaa metallifestivaalin ympärillä hyvällä, vaikka se toi kuntaan hyvää pöhinää.

Metallipääkaupungin markkinointi sekä festivaalin järjestelyt pompsahtivat esiin myös viime maanantaina julkisuuteen tulleessa kunnan tilaamassa sisäisen tarkastuksen raportissa.

Raportista käy ilmi, että Stoor ei ollut tehnyt Stam1nan kanssa tehdyistä markkinointivideoista asiaan kuuluvaa viranhaltijapäätöstä.

Metallifestivaali puolestaan oli järjestetty ilman kunnan päätöstä, vaikka kunta oli tapahtuman järjestäjä. Tapahtuman tulojen ja menojen kirjaamisessa oli myös puutteita.

Metallipääkaupungin markkinointi ja festivaali eivät olleet ainoat raportissa nousseet epäkohdat, mutta ne veivät raportista suurimman osan.

Huomautettavaa löytyi myös sponsorointiyhteistyöstä Liiga-SaiPan kanssa, mistä Stoor ei ollut tehnyt viranhaltijapäätöstä. Tarkastajat eivät myöskään löytäneet Liiga-SaiPan kanssa tehtyjä yhteistyösopimuksia. Sopimukset löytyivät vasta tarkastuksen jälkeen kunnan arkistosta ja Etelä-Saimaan mukaan (siirryt toiseen palveluun) maininnat sopimuksista vedetään pois tarkastusraportista.

Kunnanjohtaja eri mieltä

Tarkastus valmistui, kun kunnanjohtaja Jussi Stoorin irtisanoutumisesta oli kulunut kuukausi. Onko tuloksista luettavissa toistaiseksi ääneenlausumattomia syitä epäluottamukselle?

Stoor itse ei löydä siitä irtisanomisen perusteita. Lisäksi raportissa on hänen mukaansa virheitä. Hän aikoo vaatia siitä oikaisua, kunhan on käynyt kaikki yksityiskohdat läpi.

Festivaali ei millään muotoa ollut ratkaiseva tekijä eikä päätekijä.

Juha Mielikäinen

Talousvaikeuksissa olevan Lemin kunnanhallitus tilasi sisäisen tarkastuksen, sillä kunnanhallituksen jäsenillä ei ollut riittävästi tarkkaa tietoa viime vuoden tilinpäätökseen liittyvistä asioista.

– Metallitapahtumaan liittyi sen verran epäselvyyksiä, että sen takia se nostettiin yhdeksi kohdaksi tähän sisäiseen tarkastukseen, sanoo kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Juha Mielikäinen (kok.).

Mielikäisen mukaan metallifestivaali ei kuitenkaan ollut pääsyy Stooriin kohdistuvalle epäluottamukselle.

– Festivaali ei millään muotoa ollut ratkaiseva tekijä eikä päätekijä, Mielikäinen sanoo.

Sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Okko (kok.) että kunnanhallituksen puheenjohtaja Kati Buuri (kesk.) ovat aiemmin sanoneet, että Stoorin kanssa oli keskusteltu hänen toiminnastaan pitkän ajan kuluessa useita kertoja. Stoor oli tehnyt myös hyviä asioita, mutta silti epäluottamusta oli ajan kuluessa syntynyt.

Syytös mustamaalauksesta

Jussi Stoorin mukaan kunta yrittää sisäisellä tarkastuksellaan mustamaalata hänet.

– Tuohan on selkeä mittatilaustyö, että saataisiin syitä minun epäluottamuksen osoittamiseksi. Jälkikäteen käydään tällaista selvitystä tekemään. Jotain koitetaan etsimällä etsiä, Stoor sanoo.

Kunnanhallituksen varapuheenjohtajan Juha Mielikäinen kiistää Stoorin väitteen.

– Hän on aivan tarkkaan tiennyt, mistä asia [epäluottamus] johtuu. Meitä päättäjiä yritetään nyt syyllistää siitä, että me mittatilaustyönä kaivelisimme jälkikäteen näitä perusteita, Mielikäinen sanoo.

Lemin kunnanraja
Lemi on Lappeenrannan naapurikunta.Kare Lehtonen/Yle

Miksi kunnanjohtajan piti sitten lähteä?

Jussi Stoorille on epäluottamuksen ja irtisanoutumisen johdosta sadellut tukea suoraan kuntalaisilta ja muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Lemiläinen Tuomo Savolainen on pannut alulle kaksikin kuntalaisaloitetta. Savolaisen tavoitteena on järjestää Lemillä kansanäänestys, jolla mitataan kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajiston luottamus. Aloitteet ovat nyt kunnan käsittelyssä.

Joku syy epäluottamukselle on saatava.

Tuomo Savolainen

Savolaisen mukaan spekuloinnin kohteena oleva metallifestivaali oli onnistunut ja toi kuntaan positiivista julkisuutta.

– Siksi en ymmärrä Stoorin kohtelua. Joku syy epäluottamukselle on saatava, Savolainen vaatii.

Kun Stoorille on tullut tukea, ovat päättäjät puolestaan saaneet kuulla syytöksiä.

– Löysin perustein tällaiseen prosessiin ei lähdetä. Aihealueet, perusteet ja syyt kerrottiin Jussille. Hänellä oli mahdollisuus irtisanoutua tai ottaa käyttöön tilapäisvaliokunta, joka olisi arvioinut perusteita. Hän päätyi irtisanoutumiseen, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Juha Mielikäinen huomauttaa.

Miksi jupakan syitä sitten ei kerrota? Mielikäisen mukaan kunta ja Stoor ovat yhdessä sopineet, ettei kumpikaan osapuoli kommentoi eroon johtaneita syitä julkisuuteen.

Toisaalta Stoor kertoo, että asioita tulee vielä julki tuonnempana.

– Ei tämä tähän jäänyt. Tuossa tilanteessa minulla ei ollut kauheasti vaihtoehtoja, Stoor sanoo viitaten irtisanoutumiseen.

Stoor sai eron yhteydessä kahdeksan kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen. Hän etsii tällä hetkellä uusia töitä.

Tekemistä riittää myös Lemillä elokuussa järjestettävän metallifestivaalin järjestelyissä. Se on jatkoa viime syksynä järjestetylle festivaalille.

Tällä kertaa järjestäjänä on Jussi Stoorin omistama yritys.

Lue seuraavaksi