Oulun laajasta seksuaalirikosvyyhdistä ensimmäinen tuomio: 13-vuotiaan hyväksikäytöstä neljä vuotta ehdotonta vankeutta

Uhrin toiminta- ja käsityskyvyssä on ollut puutteita, mikä oikeuden mukaan tekijän olisi pitänyt huomata.

Oulun seksuaalirikokset
Afganistanilaistaustaista miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.
Afganistanilaistaustainen mies tuomittiin neljän vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Mari Jäntti / Yle

Oulun käräjäoikeus on tuominnut parikymppisen Rahmani Gheibalin neljän vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Oikeuden tuomion mukaan rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä esimerkiksi sen vuoksi, että Gheibailin olisi pitänyt havaita, että uhrin toimintakyvyssä, kyvyssä ilmaista itseään sekä käsityskyvyssä on ollut puutteita, minkä takia hän ollut haavoittuvainen nuoren ikänsä ohella. Uhri oli tapahtumien aikaan 13-vuotias.

Gheibali tuomittiin maksamaan uhrille korvauksia kivusta ja särystä, kärsimyksestä sekä psyykkisen tilan heikkenemisestä 22 000 euroa.

Tapaus liittyy viime vuoden lopussa julkisuuteen tulleeseen rikosvyyhtiin, jossa kahdeksan ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään muun muassa käyttäneen törkeästi hyväksi alaikäistä tyttöä kuukausien ajan.

Gheibali ja uhri ovat tavanneet, tutustuneet sekä pitäneet yhteyttä Facebookissa ja Instagramissa sekä WhatsApp-sovelluksella ja nähneet joitakin kertoja.

Rikoskokonaisuuteen kuuluu kahdeksan juttua, joissa kussakin on eri epäilty ja sama asianomistaja. Kukin juttu käsitellään erikseen. Kahdeksasta tapauksesta myös toinen tapaus on siirtynyt käräjille. Kuuden muun epäillyn osalta tapaukset etenevät oikeuteen myöhemmin, luultavasti kevään ja kesän aikana.

Tavanomainen tuomio

Kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää Itä-Suomen syyttäjänvirastosta kertoo olevansa tyytyväinen tuomioon. Puolustajan Jaana Piiparin mukaan sekä hän että Gheibali ovat pettyneitä tuomioon.

– Mitä ehdimme puhelimessa keskustella, niin emme ole tyytyväisiä. Aiomme valittaa tuomiosta.

Turun yliopiston prosessioikeuden professori, akatemiaprofessori Johanna Niemen mukaan nyt annettu tuomio on linjassa sen kanssa, millaisia tuomiota seksuaalirikoksista annetaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että tapaus on erikoinen.

– Tuomio ei mielestäni ole erityisen kova, eikä erityisen lievä.

Miestä vastaan on nostettu syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.
Tekijä tuomittiin maksamaan uhrille korvauksia kivusta ja särystä, kärsimyksestä sekä psyykkisen tilan heikkenemisestä 22 000 euroa. Turun yliopiston prosessioikeuden professori, akatemiaprofessori Johanna Niemen mukaan korvaukset ovat isot.Mari Jäntti / Yle

Tuomiossa todetaan muun muassa, että uhrin toiminta- ja käsityskyvyssä on ollut puutteita, mikä oikeuden mukaan tekijän olisi pitänyt huomata. Voidaanko siis arvioida, että uhri olisi esimerkiksi kehitysvammainen tai erityislapsi?

– Ei voi. Siitä voi päätellä vain sen, että hänen nuoren ikänsä lisäksi siinä on ollut jotain muuta haavoittuvaisuutta.

Niemi on tutkinut sukupuolistunutta väkivaltaa ja seksuaalirikoksia. Hänen mukaansa hyväksikäytön kohteeksi joutuneet nuoret ovat usein jollain tavalla haavoittuvaisessa asemassa.

Vyyhti alkoi paljastua poliisille viime kesänä

Juttu kerrallaan käräjille siirtyvä seksuaalirikostapaus alkoi paljastua poliisille loppukesästä 2018.

Laajassa seksuaalirikosvyyhdissä erikoista on epäiltyjen määrä ja se, että tapauksessa on yksi uhri. Lapsen hyväksikäyttöä kesti miltei viisi kuukautta yksityisasunnoissa, kesäkuun alusta lokakuun loppuun viime vuonna. Myös fyysisen pahoinpitelyn epäillään jatkuneen yhtä kauan.

Hyväksikäytöt ovat kuitenkin olleet erillisiä tapauksia. Kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää kertoi aikaisemmin Ylelle, että ei ole näyttöä siitä, että epäillyt olisivat käyttäneet lasta yhtä aikaa ja samassa tilanteessa seksuaalisesti hyväkseen.

Mäenpään mukaan kaikki syytetyt eivät ole tunteneet toisiaan. Ylen tietojen mukaan ainakin kolme epäiltyä miestä on asunut samassa vastaanottokeskuksessa.

Poliisin on kertonut, että kaikki epäillyt tekijät ovat tulleet Suomeen pakolaisina tai turvapaikanhakijoina. Osa on pakolaisia, osalla on turvapaikkaprosessi kesken, ja osa on Suomen kansalaisia.

Tutkinnassa useita muita tapauksia

Laaja seksuaalirikosvyyhti sai paljon huomiota, kun poliisi kertoi pian vyyhdin jälkeen myös monista muista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Tähän mennessä kolmesta tapauksesta on annettu tuomio.

Lue lisää:

Oulussa alkaa oikeudenkäynti seksuaalirikostapauksesta, josta sai alkunsa yhteiskunnallinen kuohunta

Tuhat tutkintaa, joista ei kerrota – Ylen selvitys kokoaa tietoa seksuaalirikosepäilyistä eri puolilta Suomea ja valottaa, mikä tekee Oulun tapauksesta “ilmiön”

Mikä erottaa raiskauksen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä? Yle kertoo, mistä Oulun seksuaalirikosnimikkeissä on kyse

Mistä syystä joku raiskaa lapsen? Voiko ihminen syyllistyä hyväksikäyttöön vain kulttuuritaustan takia? Psykologit pohtivat, miksi jotkut päätyvät hirveisiin tekoihin

Oulu ei poikkea seksuaalirikosten osalta muista kaupungeista – Katso taulukosta oman kuntasi tilanne

Mitä sanoisit, jos lapsesi tulisi kertomaan seksuaalisesta ahdistelusta? Tässä jutussa voit kokeilla – saat myös palautetta sanavalinnoistasi