Talonpoikaismarssi, punavangin ja nimismiehen tyttären rakkaustarina ja poika kyydittämässä isäänsä – Lapuanliike on oopperantekijöiden mukaan nyt ajankohtaisempi kuin koskaan

Ilmajoen Musiikkijuhlien uuden oopperan ohjaaja, libretisti Tuomas Parkkinen löytää lapuanliikkeen ajasta yhtymäkohtia nyky-Suomeen.

oopperat
Tuomas Parkkinen
Tuomas Parkkinen kirjoittaa libreton ja ohjaa Ilmajoen Musiikkijuhlien uuden oopperan.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ilmajoen Musiikkijuhlien uuden Hiljaiset perivät maan -oopperan librettoa kirjoittava Tuomas Parkkinen kutsuu työn alla olevaa teosta ehkä uransa tärkeimmäksi. Lapuanliikkeen (1929-1932) aikaan sijoittuvalla tarinalla on yhtymäkohtia tähän päivään ja elämään Suomessa, Euroopassa ja maailmalla.

– Valitettavasti meillä on ääriliikkeitä, populismia, katupartiointia, vastakkainasettelua, vihapuhetta ja tappouhkauksia, Tuomas Parkkinen listaa.

– Se tekee juuri tästä tärkeästä aiheesta vielä tärkeämmän kuin se olisi ollut 10 tai 20 vuotta sitten.

Keskellä valkoisinta Etelä-Pohjanmaata

Ilmajoelle valmistuva ooppera kertoo lapuanliikkeestä.

Parkkinen on tunnettu historiallisten librettojen tekijänä, viimeisimpänä vuonna 2018 kantaesityksensä saanut Veljeni vartija -ooppera, jonka hän teki säveltäjä Olli Kortekankaan kanssa. Hän näkee uuden oopperan jatkumona tälle teokselle.

– Lapualaisliikehdintää voidaan pitää vuoden 1918 tapahtumien jälkinäytöksenä, Parkkinen toteaa.

Oman jännitteensä lapuanliikkeestä kertovaan teokseen tuo se, että ooppera esitetään Ilmajoella, Kyrönjoen varressa – keskellä valkoisinta Etelä-Pohjanmaata. Parkkisen mukaan miljöö ja sen tiedostaminen tekee oopperasta erityisen sekä katsojille että tekijöille.

Ilmajoen Musiikkijuhlia Parkkinen kiittää rohkeudesta tarttua aiheeseen.

– Iso kunnianosoitus Ilmajoen Musiikkijuhlien suunnittelutoimikunnalle tästä rohkeudesta. Siitä, että lapuanliikkeen käsittelyä ei ole luovutettu Suomen kansallisoopperalle tai Savonlinnan Oopperajuhlille. Kun pyykki on pantu Etelä-Pohjanmaalla, se myös pestään Etelä-Pohjanmaalla.

Rakkautta, historiaa ja mustia autoja

Tuomas Parkkinen kuvaa Hiljaiset perivät maan -oopperaa juonivetoiseksi draamaksi, jossa on kolme tärkeää juonilinjaa. Ensimmäisenä tietysti rakkaustarina, jossa punavankileirillä ollut Olavi ja oikeistolainen, lapualainen nimismiehen tytär Regina rakastuvat toisiinsa. Parin avioitumisen myötä myös Reginasta tulee punikki, vainottu ja kyyditettävä.

– Hän havahtuu siihen, että jos olen joskus toivonut väkivaltaa jollekin, jonain päivänä joku voi toivoa väkivaltaa minulle. Se on aika draamallinen tilanne.

Toisesta juonilinjasta Parkkinen paljastaa, että siinä kommunistin poika päätyy tilanteeseen, jossa joutuu kyydittämään isänsä.

Ja kolmas on tietysti lapuanliikkeen historia marraskuusta 1929 vuoteen 1931. Lavalla nähdään muun muassa Vihtori Kosola, jonka puheroolissa on näyttelijä Taneli Mäkelä.

– Väliin mahtuu talonpoikaismarssi, kun 12 000 talonpoikaa marssii Ilmajoen Ooppera-areenalle, sanoo Parkkinen, joka myös ohjaa oopperan.

Aivan 12 000 talonpoikaa tuskin Kyrönjoen varressa nähdään, mutta marssijoita, mustia autoja ja työväentalojen iltamatunnelmaa kuitenkin.

Suurmiehistä maan hiljaisiin

Ilmajoen Musiikkijuhlat juhlistaa Hiljaiset perivät maan -kantaesityksellä 45. toimintavuottaan. Säveltäjä Jukka Linkolan ja Tuomas Parkkisen teos on musiikkijuhlien 13. tilausteos.

Viime vuosina Ilmajoella on nähty suomalaisista suurmiehistä kertovia oopperoita. Kekkonen, Merikanto ja Mannerheim tarkastelivat kaikki tiettyä Suomen historian ajanjaksoa yhden miehen näkökulmasta.

Parkkisen mukaan nyt haluttiin katkaista ketju ja löytää uutta.

– Mietittiin, että entäs jos olisimme niin rohkeita, että tekisimme oopperan lapuanliikkeestä. Jos olisimme niin kiinni ajassa, että tekisimme teoksen ennemmin ajanjaksosta kuin päättäisimme, onko tarina mies- tai naisvetoinen.

Suurmiesten jälkeen esille nostetaan nyt tavalliset ihmiset, "maan hiljaiset".

– Monet pitävät meteliä itsestään. Silti maata pyörittävät hiljaiset, nöyrät miehet ja naiset. Enemmistö. Ooppera puoltaa väkivallatonta vastarintaa, Parkkinen sanoo.

Ilmajoen Musiikkijuhlien seuraava ooppera kertoo lapuanliikkeestä – kantaesityksen säveltää Jukka Linkola

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus