Nyt ratkaistaan eurooppalaisten arvot ja kuka maksaa, jos Eurooppa vähentää päästöjään – Seuraa Eurooppa-päivän suoria lähetyksiä Ylen kanavilla

Viime eurovaaleissa äänestysprosentti oli Suomessa vain 39, kun esimerkiksi Ruotsissa se oli yli 50. Tulevat vaalit näkyvät tänään laajasti Ylen sisällöissä.

eurovaalit
Eurooppa-päivän viettoa Narinkkatorilla Helsingissä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eurovaalit pidetään toukokuun lopussa, ja Suomesta Euroopan parlamenttiin valitaan ainakin 13 edustajaa.

Vaaleilla on merkittävä vaikutus maanosan tulevaisuuteen aikana, jolloin ympäristöasiat ovat kaikkien huulilla, nationalismi nostaa päätään ja Ison-Britannian mahdollinen lähtö unionista pitkittyy pitkittymistään.

Tänään torstaina, Eurooppa-päivänä, Helsingin Narinkkatorilla järjestetään koko kansan tapahtuma, jonka ovat organisoineet Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Euroopan komissio, Eurooppalainen Suomi ja muutamat muut tahot.

Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva kertoo päivän ohjelman olevan monipuolinen.

– Luvassa on ohjelmaa pomppulinnasta ja hattarasta ykkösluokan artisteihin (Paleface ja Diandra). Emme ole myöskään unohtaneet vaaleja ja politiikkaa, sillä päälavalla ja telttakylässä useiden organisaatioiden edustajat esittelevät toimintansa EU-ulottuvuuksia pitkin päivää. Iltapäivästä julkistetaan myös paljon odotettu Vuoden nuori eurooppalainen, Aarva sanoo.

Yle menossa mukana aamusta iltaan

Yle on mukana Narinkkatorilla koko päivän, ja torin tapahtumia voi seurata eri välineistä.

Torilta tehdään suorana kaksi vaalipaneelia Radio Suomen Päivään. Vaalipaneeleissa on mukana kahdeksan suurimman eduskuntapuolueen edustajat. Niin ikään Radio Suomen Helsingin iltapäivälähetyksessä seurataan torin tapahtumia. Lähetystä voi kuunnella Areenasta ympäri Suomen.

Iltapäivällä Narinkkatorilla on myös Ylen vetämää lavaohjelmaa.

Lavalla muun muassa nähdään toimittaja Bettina Sågbom keskustelemassa kulttuurivaikuttaja, konkaripoliitikko Jörn Donnerin kanssa, kuullaan kirjeenvaihtajien kokemuksia EU-raportoinnista ja päästään seuraamaan livenä Ylen "Jaa, ei, tyhjiä, poissa" -podcastia. Lisäksi esitellään Ylen (siirryt toiseen palveluun) ja Sanomien (siirryt toiseen palveluun) vaalikoneet.

Televisiossa ja Areenassa kirjeenvaihtajien raportteja ja studiovieraita

Suorassa lähetyksessä TV1:n ja Yle Areenan puolella liikutaan päivän hengen mukaisesti Euroopan eri puolilla.

Kirjeenvaihtajien raportteja on luvassa ainakin Lontoosta, Luxemburgista, Barcelonasta ja Roomasta.

Studiovieraiden kanssa keskustellaan ajankohtaisista aiheista, kuten ilmastonmuutoksesta, maahanmuutosta sekä EU:n arvostuksesta ja yhtenäisyydestä. Annika Damströmin, Sean Ricksin ja Sanna Savikon haastateltavina ovat muun muassa Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen, 16-vuotias ilmastoaktivisti Atte Ahokas ja Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Euroopan parlamentin toiminnasta kertovat muun muassa kevään vaaleissa ehdolla oleva ja pitkän linjan poliitikko Sirpa Pietikäinen (kok.) sekä europarlamentaarikon työt jättävä Liisa Jaakonsaari (sd.).

Tavoitteena aiempaa korkeampi äänestysprosentti

Ylen vaalistarttilähetyksen tuottaja Marko Krapu toteaa, että yksi Ylen tavoite on EU-tietoisuuden lisääminen. Viime eurovaalien (2015) äänestysprosentti oli Suomessa vain 39, kun esimerkiksi Ruotsissa se oli yli 50.

– Tuoreen EU-barometrin mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista pitää kuitenkin EU-jäsenyyttä hyvänä asiana ja peräti 75 prosenttia kokee maamme hyötyneen jäsenyydestä. Nyt pitäisi vain saada tämä näkymään vaaliuurnilla, ja siksi EU-tietouden lisääminen on myös Ylen tärkein tavoite näissä vaaleissa, Krapu sanoo.

Narinkkatorin suoran lähetyksen jälkeen TV1:ssä jatketaan "Eurovaalit 2019: EU ja tulevaisuus" -keskustelulla, joka tuo studioon meppiehdokkaita eli europarlamenttiin haluavia poliitikkoja.

Ylen Seija Vaaherkumpu ja Janne Toivonen haastavat ehdokkaita väittelemään, mitkä arvot eurooppalaisia yhdistävät ja erottavat, kuka maksaa, jos Eurooppa vähentää ilmastopäästöjään, ja miten Eurooppa pärjää Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen puristuksessa.

Eurooppa-päivän tapahtumia voi seurata suorana myös Yle Uutisten verkkosivujen Hetki hetkeltä -artikkelissa.

Lisää aiheesta:

Lue ja katso parhaat vaaleja käsittelevät verkkosisällöt ja kaikki tähän mennessä lähetetyt vaalikeskustelut

Maailman 2. suurimmissa vaaleissa yksi ääni vaikuttaa enemmän kuin eduskuntavaaleissa – 10 syytä innostua eurovaaleista

Pimeyden ytimessä? Erikoisartikkeli Euroopan parlamentista

Voit myös tilata joka perjantai ilmestyvän Eurooppa-kirjeen täältä (siirryt toiseen palveluun).