Venäjä pidätti neljä öljyskandaalin vuoksi – saastuminen johtui varkauden peittelystä

Öljyssä havaittiin huhtikuussa suuria haitta-ainepitoisuuksia. Suljettu putki avataan ensi viikolla.

öljy
Työntekijä öljyputken pumppuasemalla
Druzhba-öljyputken eteläinen haara vie öljyä Slovakiaan, Tšekkiin ja Unkariin.Andrei Liankevich / EPA

Uutistoimisto TASS:n mukaan neljä ihmistä on pidätetty öljyn saastumistapauksen vuoksi ja kahta etsitään. Saastuminen johtui tutkijoiden mukaan siitä, että epäillyt yrittivät peitellä öljyvarkautta.

Haitta-aineita sisältänyt öljy johti Druzhba-öljyputken molempien haarojen sulkemiseen huhtikuun lopulla.

Öljyn laatu on nyt parempaa, mutta vaihtelee edelleen rajusti. Venäjän energiaministerin Alexander Novakin mukaan Druzhba-putki saadaan auki toukokuun puolivälissä.

Öljyä toimitettiin tiistaina muun muassa Laukaanjoensuun eli Ust-Lugan satamaan. Sitä virtaa myös Valko-Venäjälle, mutta siitä eteenpäin putki on edelleen suljettu.

Öljynjalostamot havaitsivat pari viikkoa sitten, että venäläisessä tuontiöljyssä on erittäin paljon haitta-ainetta, orgaanista klooria. Ainetta käytetään tuotannon tehostamiseen, mutta se on erotettava öljystä ennen kuljetusta, sillä kloori voi tärvellä öljynjalostamojen laitteistoja.

Druzhba-öljyputken eteläinen haara johtaa Slovakiaan, Tšekkiin ja Unkariin ja pohjoinen haara Puolaan ja Saksaan. Druzhba-putkien kautta voidaan kuljettaa yli miljoona barrelia öljyä päivässä.

Kartta
Druzhba-öljyputkien karttaIlkka Kemppinen / Yle

Katkos aiheuttaa satojen miljoonien eurojen tappiot niin Venäjälle kuin välityskauppaa käyvälle Valko-Venäjällekin.

Nähtäväksi jää, millaisia korvausvaatimuksia öljyn tilaajamaat esittävät putkea hallinnoivalle Transneft-yhtiölle siitä saastuneesta öljystä, jota ne ehtivät saada.

Lue myös:

Venäjältä Eurooppaan tuotavan öljyn laatu romahti – voi pilata jalostamon

Lähteet: Reuters, TASS, AFP