Hyppää sisältöön

“Järjestelmä ajaa ihmisiä asunnottomiksi” – Maksuhäiriömerkinnästä pitäisi päästä eroon pian kun velka on maksettu, vaatii Renaz Ebrahimi

Velallisten auttaja Soile Niemi vakuuttaa, että velkavankeudesta selviää, kunhan uskaltaa hakea apua.

Yle Perjantaissa kysytään miksi häpeä estää velallisia pyytämään ajoissa apua? Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina toimittaja Renaz Ebrahimi ja velallisten auttaja Soile Niemi. Kuva: Harri Hinkka, Soile Niemi / grafiikka Topi Tirri

Toimittaja ja yrittäjä Renaz Ebrahimi joutui velkakierteeseen 25-vuotiaana, kun isän kuoleman jälkeen perheen rahatilanne oli huono. Ebrahimi alkoi ottaa taloudellista vastuuta perheestään.

– Otin kulutusluottoja, ja ne eivät olleet kovin hyviä ratkaisuja. Tein paljon töitä, mutta jossain vaiheessa huomasin, että maksan vain korkeita korkoja eivätkä lainat vähene, Ebrahimi kertoo.

Ebrahimi antoi velkojensa mennä ulosottoon. Nyt hän on maksanut kaikki velkansa pois, mutta maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä vuoteen 2022 asti.

– Tämä on todella iso ongelma, joka ajaa monia samassa tilanteessa olevia todella ahtaalle, Ebrahimi sanoo.

Renaz Ebrahimi ja velkaneuvoja Soile Niemi ovat vieraina Yle Perjantaissa, jossa kysytään, miksi häpeä sulkee monen velallisen suun ja estää pyytämästä ajoissa apua? Kumpikin vieraista tietää kokemuksesta, miten tuhoisat seuraukset velkakierteellä voi olla.

Puhu raha-asioista

Suomessa oli vuonna 2018 ulosotossa (siirryt toiseen palveluun) lähes 580 000 suomalaista, noin 80 000 enemmän kuin kymmenen vuotta aikaisemmin. Velalliset ovat useimmiten työikäisiä, vähän koulutettuja ja yksin asuvia - ja yhä useammin naisia.

Älä murehdi velkataakkaa yksin. Raha-asioista kannattaa puhua. Kyse ei ole lopullisesta velkavankeudesta, vaan polku pois isostakin ahdingosta on löydettävissä. Aina on toivoa, sanoo Soile Niemi.

Hän työskentelee Helsingin seurakuntien Raha-asianeuvonta Rarissa, joka tarjoaa tukea arjen raha-asioiden hoitamisessa.Velkaantuneen ihmisen kanssa keskustelee kaksi vapaaehtoista talousasioita ymmärtävää aktiivia kahdesta viiteen kertaan muutaman viikon välein.

Aina on toivoa

Soile Niemen perusneuvo ylivelkaantuneelle on: Maksa vuokrasi. Maksa sähkölasku. Maksa lääkkeet, ruoka ja puhelin.

– Sitä velkataakkaa mietitään sitten yhdessä. Siitä selvitään jollain lailla jossain vaiheessa. Laitetaan velat ulosottoon, teet itse parhaasi ja pääset ehkä velkajärjestelyyn. Aina on toivoa, Soile Niemi sanoo.

Renaz Ebrahimi haluasi, että nykyistä ulosottoon liittyvää lainsäädäntöä muutettaisiin niin, että maksuhäiriömerkintä poistuisi nopeasti velkojen maksun jälkeen.

– Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa liian moniin elintärkeisiin asioihin. Se estää puhelinliittymän tai vakuutuksen saamisen.

– Meillä ei voi olla järjestelmää, joka systemaattisesti syrjäyttää ja ajaa ihmisiä asunnottomaksi tai työttömäksi. Velkaantuminen nähdään usein epäonnistumisena ja heikkoutena, hän sanoo.

Perjantai: Onko velka häpeä? Vieraina velkaantumisen kokemusasiantuntija, toimittaja Renaz Ebrahimi ja velallisten auttaja Soile Niemi. Perjantai-dokkari: Ari, sänky ja velkakierre. Perjantaina 10.5. klo 21.05 Yle TV1:llä ja lähetyksen jälkeen katsottavissa Areenassa:

Yle Perjantaissa kysytään miksi häpeä estää velallisia pyytämään ajoissa apua? Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina toimittaja Renaz Ebrahimi ja velallisten auttaja Soile Niemi.
Kotitaloudet velkaantuvat ja ulosottojen määrä kasvaa. Häpeä sulkee monen suun ja estää pyytämästä ajoissa apua. Toimittaja Renaz Ebrahimi ja velallisten auttaja Soile Niemi. Perjantai-dokkari: Ari, sänky ja velkakierre.

Lue myös:

Apua velkaongelmiin:

Takuusäätiö (siirryt toiseen palveluun) tarjoaa maksutonta velkaneuvontaa.

Oikeusaputoimistoista (siirryt toiseen palveluun) on vuoden alusta alkaen saanut maksutonta talous- ja velkaneuvontaa.

Penno.fi (siirryt toiseen palveluun)on ilmainen työkalu päivittäisten tulojen ja menojen seuraamiseen. Palvelua ylläpitää Takuu-Säätiö.

Muokattu 13.5. klo 15.46. Renaz Ebrahimi on jo maksanut velkansa kokonaan, toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin. Lisäksi muotoiltu alkua uudelleen lisätiedoilla.